Etyj saamassa suuren roolin Itä-Ukrainassa: Päättyykö sota vihdoin paikallisvaaleihin?

Julkaistu:


Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on saamassa merkittävän roolin niin sanotussa Steinmeierin mallissa, jonka avulla Ukraina ja Venäjä yrittävät nyt lopettaa yli viisi vuotta jatkuneen sodan.
Venäjän kontrolloimalla Donetskin alueella Itä-Ukrainassa saatetaan pitää pian paikallisvaalit, joiden nojalla Donetskin ja Luhanskin alueet voisivat saada itselleen itsemääräämis­oikeuden osana Ukrainaa.

Kyse on niin sanotusta Steinmeierin mallista, jonka soveltamiselle sekä Ukrainan uusi presidentti Volodymyr Zelenskyi että Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat nyt näyttäneet vihreää valoa.

Tiistaina tuli tieto, että Venäjän, Ukrainan ja Euroopan turvallisuusjärjestö Etyjin edustajat ovat sopineet Steinmeierin mallin soveltamisesta Itä-Ukrainan sodan päättämiseksi.

Kyse olisi paikallisvaalien järjestämisestä Donetskin ja Luhanskin niin kutsutuilla separatistialueilla, jotka ovat käyneet Venäjän tukemina sotaa Kiovan hallintoa vastaan kesästä 2014 alkaen. Vaalien avulla olisi tarkoitus sopia alueiden erikoisasemasta Ukrainan sisällä ja lopettaa yli 13 000 ihmisen hengen vaatinut sota.


Tässä vaiheessa on vielä kuitenkin hyvin epäselvää, mistä kaikesta on jo sovittu ja mistä kaikesta pitää vielä sopia, ennen kuin mitään konkreettista tapahtuu.

Tiistaina saavutettu sopu sanamuodoista tarkoittaa ilmeisesti kuitenkin ainakin sitä, että tämän jälkeen on mahdollista kutsua koolle niin sanotun Normandian-rauhanryhmän valtionpäämiesten tapaaminen. Kyse olisi neljästä valtionpäämiehestä eli Ukrainan Zelenskyistä, Venäjän Putinista, Ranskan Emmanuel Macronista ja Saksan Angela Merkelistä.

– Mallista sovittiin vasta eilen, joten nyt kaikki osapuolet työskentelevät sen eteen, että huippukokous voitaisiin järjestää, Venäjän presidentin lehdistöedustaja Dmitri Peskov kommentoi myönteiseen sävyyn uutistoimisto Tassin mukaan.

Kaavaillut paikallisvaalit järjestettäisiin miehitetyillä alueilla Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön valvonnassa, kertoo Kyiv Post. Vaalien järjestäjä olisi Ukrainan keskusvaalilautakunta ja ne pidettäisiin Ukrainan lakien mukaan. Vaalien laillisuutta valvomaan kutsuttaisiin kansainvälisten tarkkailijoiden lisäksi myös ukrainalaisia tarkkailijoita, poliittisia järjestöjä sekä vapaata mediaa.

– Jos Etyj tulee johtopäätökseen, että vaalit olivat oikeudenmukaiset, alue saisi sen jälkeen itsehallinnon välittömästi, Kyiv Postin tulkitsee kaavailuja.

Epäselvää on kuitenkin, mitä tapahtuisi sen jälkeen, jos Etyj toteaisikin vaalit epäoikeudenmukaisiksi, laittomiksi tai muilla tavoin puutteellisiksi.

Vaalien käytännön järjestelyissä olisi myös monenlaisia ongelmia, sillä käytännössä suurin osa Ukraina-mielisistä Itä-Ukrainan asukkaista on joutunut pakenemaan pois sodan aikana, joten jäljellä on vain Venäjä-mielisiä ja Venäjän propagandan piirissä olevaa väestöä.


Zelenskyin mukaan vaalit voitaisiin järjestää vasta siinä vaiheessa, kun Venäjää tukevat joukot ovat poistuneet alueelta ja Ukraina olisi saanut oman itärajansa omaan kontrolliinsa.

– Mitään vaaleja pyssynpiipun alla ei tule. Jos taistelijoita jää sinne, mitään vaaleja ei tule, Zelenskyi vakuutti Kiovassa pitämässään tiedotus­tilaisuudessa tiistai-iltana.

Venäjä ei yhä edelleenkään tunnusta olevansa yksi sodan osapuolista, vaikka se kontrolloi käytännössä sekä niin sanottuja separatisteja että Itä-Ukrainan nukketasavaltojen hallintoja. Etukäteen tuntuukin epä­todennäköiseltä, että Venäjä suostuisi vetäytymään täysin Itä-Ukrainasta vaalien alla.

Zelenskyin mukaan Ukrainan parlamentti valmistelee vielä tämän syksyn aikana uuden lain, jonka nojalla Donetskin ja Luhanskin alueiden erikoisasemasta säädettäisiin. Epäselvää on, kuinka laaja autonomia alueille mahdollisesti tulisi.

Ukrainassa Zelenskyitä on jo arvosteltu Venäjän painostukseen taipumisesta ja Steinmeierin mallia on nimitetty myös ”Putinin malliksi”. Kiovassa on nähty myös jo mielenosoittajia, jotka vaativat Zelenskyin eroa ja syyttävät tätä petturiksi.

Zelenskyi itse on vakuuttanut, että kyse ei ole mistään Ukrainan tappion tunnustamisesta.

– Se ei ole mikään antautuminen, Zelenskyi korosti.

Steinmeierin malli on ehdotus, jonka Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier teki vuonna 2016 ollessaan Saksan ulkoministerinä.

Kyseessä on yksinkertaistettu malli, jolla Itä-Ukrainan sodan lopettamisessa päästäisiin eteenpäin sen sijaan, että osapuolet kiistelevät Minskin rauhansopimuksessa sovittujen eri askelien toteuttamisjärjestyksestä.

Donetskin ja Luhanskin Venäjä-mielisten hallintojen edustajat ovat kommentoineet Zelenskyin kompromissihalua jo toiveikkaasti.

– Me itse tulemme päättämään, millä kielellä me puhumme, millainen talous meille tulee, millainen oikeusjärjestelmä meillä on, kuinka kansallinen miliisimme puolustaa kansalaisiamme ja miten me teemme yhteistyötä Venäjän kanssa. Se on meidän asiamme ja meidän päämäärämme, Denis Pushilin ja Leonid Pasetshnik sanoivat julkilausumassaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt