Niinistö on tavannut Trumpia poikkeuksellisen tiuhaan – asiantuntija: presidentin ”hiljainen diplomatia” vetoaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Niinistö on tavannut Trumpia poikkeuksellisen tiuhaan – asiantuntija: presidentin ”hiljainen diplomatia” vetoaa

Asiantuntijoiden mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistöllä on poikkeuksellinen verkosto ottaen huomioon, että hän on melko pienen valtion johtaja.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön valttikortti on hänen huipputason kontaktiverkostonsa, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo.­

2.10.2019 5:32

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tänään Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin vieraana Valkoisessa talossa, Washingtonissa. Kyse on työvierailusta.

Presidentit ovat tavanneet toisiaan poikkeuksellisen tiuhaan. Trump oli Niinistön vieraana Helsingissä viime vuonna ja Niinistö puolestaan Trumpin vieraana vuonna 2017.

Esimerkiksi Trumpin edeltäjän Barack Obaman kahden virkakauden aikana kutsu Valkoiseen taloon tuli kerran, vuonna 2016. Edellisen kerran Suomen presidentti oli vieraillut Valkoisessa talossa vuonna 2002, kun silloinen presidentti Tarja Halonen tapasi Yhdysvaltojen silloisen presidentin George W. Bushin.

Kun Tasavallan presidentin kanslia kertoi tämän päivän vierailusta, tiedotteessa todettiin, että tänä vuonna vietetään Yhdysvaltojen ja Suomen diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlavuotta.

– Varmasti se on yksi syy, miksi Suomi haluttiin vierailulle. Mutta vierailu voidaan tulkita myös niin, että Suomen ja Yhdysvaltojen suhteet ovat tiivistyneet viime vuosina etenkin sotilas- ja puolustustaholla ja ovat läheisemmät kuin aiemmin. Se heijastuu nyt tälle korkeammalle tasolle, analysoi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu.

Niinistö tapasi Trumpin Valkoisessa talossa edellisen kerran vuonna 2017.­

Pesun mukaan ajoittain kaaosmaisesta Valkoisesta talosta huolimatta hallinnolliset ja byrokraattiset prosessit ovat pyörineet melko normaalisti. Yhdysvaltojen ja Suomen välistä suhdetta on pidetty yllä pitkälti juuri virkamiestasolla, jolloin Valkoisen talon myrskyt kuten henkilöstön vaihdokset eivät ole suhdetta koetelleet.

 Niinistö on selkeästi tässä löytänyt sen menestyksen formulan ja pystyy käymään keskusteluja sillä tavalla, että uusia kutsuja on tullut ja aitoa vuoropuhelua syntynyt.

Pesu myös toteaa Suomen olevan Yhdysvaltojen näkökulmasta rakentava ja ”harmiton” maa, jonka kanssa on helppo toimia. Poliittisen skandaalin ja virkasyytetutkinnan kanssa painivalle Trumpille Niinistö, joka ei julkisesti kritisoi tai haasta ärhäkästi muita johtajia, voi olla varsin miellyttävä vieras.

– Trumpille henkilökemiat vaikuttavat merkitsevän aika paljon. Minulla on sellainen käsitys, että nämä edelliset tapaamiset ovat menneet ihan hyvin, ja Niinistön tapa hoitaa suhdetta on luonut hyvää henkeä maiden välille. Tämä kaikki vaikuttaa varmasti jonkin verran, vaikka tuskin on ratkaiseva tekijä.

Sen lisäksi, että Niinistö on tavannut Trumpia, tasavallan presidentti tapaa myös säännöllisesti Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Niinistö oli myös tänä vuonna vierailulla Kiinassa presidentti Xi Jingpingin luona. Xi Jingping puolestaan vieraili Suomessa vuonna 2017.

Kiinan presidentti Hi Jingping oli valtiovierailulla Suomessa vuonna 2017.­

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan Niinistön valttikortti on hänen huipputason kontaktiverkostonsa, joka on pienen maan päämiehelle poikkeuksellinen.

– Jos ajattelee vastaavankokoisia maita kuin Suomi, on aika harvinaista, että niiden valtioiden johtajilla on säännönmukaiset ja toimivat suhteet näinkin erilaisiin ilmansuuntiin.

Se, että Niinistö käy keskusteluja suurvaltajohtajien kanssa, tekee hänestä kiinnostavan keskustelukumppanin. Jokisipilän mukaan Niinistö on omalla toiminnallaan hankkinut hiljaista pääomaa, jonka takia myös suurvaltajohtajat haluavat kuulla häntä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Suomessa viime elokuussa.­

Jokisipilän mukaan paitsi se, että Niinistö keskustelee muiden johtajien kanssa ja saa sitä kautta arvokasta tietoa, hänen tapansa suosia ”hiljaista diplomatiaa” tekee hänestä hyvän keskustelukumppanin johtajien näkökulmasta.

– Aina, kun hän puhuu kansainvälisestä politiikasta tai suurvaltapolitiikasta, puheenvuorot ovat erittäin tarkoin punnittuja. Hän vierastaa ja välttää viimeiseen saakka moraalisena oppimestarina hääräämistä. Se, että hän on pidättäytynyt suurvaltojen toiminnan kovasanaisesta julkisesta arvostelusta, on avannut hänelle nämä ovet, Jokisipilä kuvailee.

Jokisipilän mukaan Suomen ja Yhdysvaltojen suhteessa ei parissa vuosikymmenessä ole tapahtunut mitään dramaattista. Niinistö on kuitenkin onnistunut syventämään keskusteluyhteyttä valtiojohtajatasolla.

– Niinistö on selkeästi tässä löytänyt sen menestyksen formulan ja hän pystyy käymään näitä keskusteluja sillä tavalla, että uusia kutsuja on tullut ja aitoa vuoropuhelua syntynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?