Trump saattaa aiheuttaa Suomelle tänään kiusallisen tilanteen

Julkaistu:

Asiantuntijat avaavat, mitä presidenttien tämän päivän tapaamiselta voi odottaa.
Viime kuukausina on saatu useita esimerkkejä siitä, kuinka pienemmät valtiot ovat joutuneet Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tähtäimeen. Asiantuntijan mukaan tällainen miina voi liittyä myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön tämänpäiväiseen vierailuun Valkoisessa talossa.

– Epämiellyttävän, kiusallisen huomion välttäminen olisi meidän näkökulmasta tärkeää, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu toteaa.

Kesällä Trump sätti Ruotsia, joka oli vanginnut ja myöhemmin tuomitsi yhdysvaltalaisen räppärin ASAP Rockyn, oikealta nimeltään Rakim Mayersin, pahoinpitelystä. Trump vaati Ruotsia vapauttamaan räppärin, jolloin muun muassa Ruotsin pääministeri Stefan Löfven joutui julkisuudessa toteamaan, ettei Ruotsin hallitus voi eikä aio yrittää vaikuttaa tuomioistumiin tai syyttäjiin.


Myös Tanska joutui Trumpin silmätikuksi kesällä, kun Yhdysvaltojen presidentin uutisoitiin olevan kiinnostunut Tanskalle kuuluvan Grönlannin ostamisesta. Trump vahvisti myös itse Grönlannin oston nousseen esille. Presidentti päätyi lykkäämään tapaamistaan Tanskan pääministerin kanssa, kun Tanska tyrmäsi ajatuksen siitä, että Grönlanti olisi ostettavissa.

Tänä syksynä kohun nostattivat Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin yhteydenpitoa koskeneet paljastukset. Valkoisen talon julkaisemassa koosteessa presidenttien välisestä puhelusta käy ilmi, että Trump muun muassa pyysi Zelenskyiä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Joe Bideniä ja tämän Hunter-poikaa.

Demokraatit aloittivat paljastusten myötä virkasyytetutkinnan Trumpista. Myös Zelenskyi on kotimaassaan joutunut selittelemään puhelun sisältöä.


Pesun mukaan yksi mahdollisuus kiusalliselle huomiolle on käynnissä oleva HX-hanke, jossa Suomi etsii korvaajaa Horneteille. Hävittäjät on tarkoitus korvata vuoteen 2030 mennessä.

Trump on jo kertaalleen herättänyt ihmetystä kommentoimalla hankkeen etenemistä. Niinistön vieraillessa Valkoisessa talossa vuonna 2017, Trump möläytti Suomen ostavan amerikkalaiselta Boeingilta Super Hornet -hävittäjiä. Niinistö myöhemmin vakuutti Twitterissä, että uutinen oli ankka.

– Se, että Trump kommentoisi hanketta julkisesti sellaiseen sävyyn, että sen katsottaisiin kajoavan prosessiin, ei olisi meidän kannalta suotuisaa. Selvää on, että hankinta tulee esille neuvotteluissa, ja se on normaalia. Olisi kuitenkin tärkeää, että sitä ei tehtäisi Suomelle haitallisessa valossa.


Niinistö vierailee Yhdysvalloissa poikkeukselliseen aikaan, sillä maan presidenttiin kohdistuu virkasyytetutkinta.

Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan Jean Monnet -professorin Pami Aallon mukaan Trump voi saada Niinistön tapaamisesta keinon siirtää huomio edes hetkeksi pois kotimaan asioista.

– Trumpilla on tilauksessa tämän kaltaiset tilaisuudet, jotta saadaan huomiota muualle.

Asiantuntijoiden odotukset Niinistön ja Trumpin tapaamisen suhteen ovat maltilliset.

– Nyt ei ole isojen aloitteiden aika Suomen kaltaiselle toimijalle. Tällä hetkellä käydään kamppailua siitä, että saadaan edes rippeet pysymään Suomelle edullisesta järjestelmästä, johon kuuluvat esimerkiksi kaikenlainen monenkeskisyys ja kansainväliset kauppasuhteet, Aalto toteaa.


Pesun mukaan Trumpin ja Niinistön tapaaminen tuskin tuottaa heti mitään konkreettisia tuloksia tai mullistavia muutoksia. Hänen mukaansa yhteistyön tiivistyminen ja jatkuminen hyvään malliin virkamiestasolla ovat jo hyvä tulos.

Tasavallan presidentin kanslia on kertonut, että tapaamisen keskiössä on muun muassa mahdollisuus lisätä Suomen ja Yhdysvaltojen välistä yhteistyötä Euroopan ja arktisen alueen turvallisuuteen liittyen. Käytännössä siis presidentit keskustelevat puolustusyhteistyöstä ja Yhdysvaltojen puolustuspoliittisesta roolista Euroopassa.


Pesu muistuttaa, että Trump on suhtautunut varautuneesti siihen, että Yhdysvalloilla olisi suuri rooli Euroopan turvallisuuden tukemisessa.

– Niinistö yrittää artikuloida, miksi Yhdysvaltojen kiinnostus Itämeren aluetta ja arktista aluetta kohtaan on tärkeää. Varmaan alleviivataan sitä, miten Yhdysvaltojen ja Suomen kumppanuus on kehittynyt ja, että se palvelee molempien etua. Tietysti toivotaan sitä, että Yhdysvalloista saadaan vetoapua tänne esimerkiksi sotaharjoitteluissa, Pesu avaa.

– Sanotaanko näin, että Suomen näkökulmasta visiitti on onnistunut, jos nämä pyrkimykset toteutetaan pääosin hallinnon tasolla, jos ne vain saavat presidentillisen siunauksen tai myötätuulen.