Boris Johnsonin piinaviikot: Brexit pitäisi saada maaliin, mutta syrjäyttäminen uhkaa ja siskon puheet saattavat johtaa tutkintaan

Pääministeri Boris Johnsonin taivaalle kertyy yhä enemmän synkkiä pilviä. Hän pitää kuitenkin edelleen kiinni siitä, että brexit toteutuu 31. lokakuuta.

Pääministeri Boris Johnson sääti kravattiaan valmistautuessaan BBC:n tv-haastatteluun sunnuntaina.

30.9.2019 7:06

Britannian pääministeri Boris Johnson lupasi sunnuntaina pysyä virassaan, vaikka uutta brexit-sopimusta ei syntyisi EU:n kanssa ennen reilun kahden viikon päässä häämöttävää Brysselin-huippukokousta.

– Ihmiset tuntevat, kuinka tämä maa on lähestymässä tärkeää valinnan hetkeä. Meidän täytyy edetä toteuttaaksemme brexitin 31. lokakuuta... aion edetä ja tehdä sen, Johnson sanoi BBC:n tv-haastattelussa konservatiivien viettäessä puoluekokouksensa ensimmäistä päivää Manchesterissa.

Johnson saapui konservatiivien puoluekokoukseen kumppaninsa Carrie Symondsin kanssa.

Johnson ei edelleenkään selittänyt sitä, kuinka hän aikoo kiertää tuoreen lain, joka velvoittaa hänet hakemaan EU:lta brexitille lisäaikaa, mikäli sopimusta ei huippukokoukseen mennessä synny. Pääministeri on aiemmin sanonut, että makaisi mieluummin ”kuolleena ojassa” kuin anoisi lykkäystä.

Häneltä kysyttiin, aikooko hän erota välttääkseen lisäajan pyytämisen.

– En, koska olen ottanut puolueen ja maani johtamisen vastuulleni vaikeana aikana, ja aion jatkaa vastuun kantamista. Uskoakseni se on velvollisuuteni, Johnson ilmoitti.

Pääministerin ”antautumislaiksi” ristimä laki on kuitenkin vain yksi hänen kengissään hiertävistä kivistä. Viikonloppuna Johnsonin taivaalle alkoi kertyä yhä lisää tummia pilviä.

Niistä vastasi osaltaan hänen oma sisarensa Rachel Johnson, joka arvioi viime viikolla Sky Newsin haastattelussa mahdollisia syitä veljensä aggressiiviselle brexit-politiikalle.

– Se voi olla lähtöisin ihmisiltä, jotka ovat investoineet miljardeja punnan shorttaamiseen odottaessaan sopimuksetonta brexitiä. Emme voi tietää, brexitin vastustajana tunnettu pääministerin sisar sanoi.

Boris Johnson isänsä Stanleyn, sisarensa Rachelin sekä veljensä Jon seurassa. Pikkuveli Jo nousi aiemmin otsikoihin erottuaan veljensä hallituksesta.

Valuutan ”shorttaamisella” tarkoitetaan sitä, että sijoittaja uskoo sen arvon laskevan toiseen valuuttaan nähden. Tästä johtuen hän lainaa heikompaa valuuttaa ostaakseen lainalla vahvempaa valuuttaa. Valuutan arvon laskettua voittoa syntyy, kun vahvempi valuutta vaihdetaan takaisin heikompaan ja laina maksetaan pois.

Lauantaina ex-valtiovarainministeri Philip Hammond vihjaisi, että Johnson ajaisi sopimuksettomasta brexitistä hyötyvien taloudellisten tukijoidensa intressejä omaa puoluettaan koettelevien jännitteiden kiristyessä. Oppositiosta alettiin välittömästi penätä tutkintaa pääministerin mahdollisista eturistiriidoista.

Eikä kyseessä ole edes ainoa eturistiriitoja koskeva tutkinta, joka Johnsonia mahdollisesti odottaa. Sunday Timesin mukaan pääministeri saattaa joutua kohteeksi rikostutkinnassa, jonka taustalla on hänen suhteensa yhdysvaltalaiseen ex-malliin ja yrittäjään Jennifer Arcuriin.

Arcurin yritystoiminta sai 11 500 punnan tuen julkisista varoista Johnsonin ollessa Lontoon pormestarina, ja vielä alkuvuodesta yritys sai uuden 100 000 punnan avustuksen, jota on jälkikäteen pidetty suhteettoman suurena. Sunday Timesille puhuneiden Arcurin ystävien mukaan nainen on kertonut olleensa seksisuhteessa Johnsoniin pormestariaikoina.

– Kaikki tehtiin sääntöjen mukaisesti, ja kaikki tehtiin täysin säädyllisesti, Johnson kommentoi Arcurin saamia tukia BBC:lle.

Boris Johnsoniin yhdistetty yrittäjä Jennifer Arcuri poseerasi kameroille räväkästi Lontoossa vuonna 2013.

Kaiken tämän lisäksi Johnsonilla saattaa olla edessään lähtö pääministerin pallilta. Skotlannin kansanpuolueen edustaja Stewart Hosie sanoi lauantaina, että pääministerin luottamuksesta saatetaan äänestää parlamentissa jo tällä viikolla.

Hosien mukaan luottamusäänestys voi olla ainoa keino välttää sopimukseton ero lokakuun lopussa. Hän sanoi huolen kasvaneen siitä, että pääministeri ehtisi löytää keinon kiertää tuoretta lakia.

Luottamusäänestyksen tavoitteena olisi asettaa väliaikainen pääministeri, joka hakisi lyhyttä lykkäystä brexitille ja veisi maan vaaleihin. Viime viikolla parlamentin palatessa istuntotauoltaan Johnson yritti usuttaa oppositiota äänestämään hallituksensa luottamuksesta, mikä ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

Hän syytti työväenpuolueen puheenjohtajaa Jeremy Corbynia pelkuuruudesta mahdollisten uusien vaalien edessä. Johnsonin häviäminen luottamusäänestyksessä ei kuitenkaan johtaisi automaattisesti uusiin vaaleihin, sillä kansanedustajilla olisi 14 päivää aikaa antaa tukensa vaihtoehtoiselle hallitukselle.

Manchesterissa konservatiivien puoluekokouksen aikaan brexitin vastaiseen mielenosoitukseen osallistunut nainen kantoi mukanaan hämähäkkikuvaa. Se oli viittaus rintakoruun, joka nähtiin korkeimman oikeuden päätöksestä ilmoittaneen tuomarin lady Halen rinnassa.

Lauantaina Corbyn sanoi, että oppositiopuolueiden viimeisimmät keskustelut ovat olleet tuottoisia ja että väliaikaisen hallituksen mahdollisuus näyttää päivä päivältä todennäköisemmältä.

Hosie korosti, että ennen luottamusäänestystä oppositiopuolueilla pitää olla suunnitelma, jolla taataan brexitin lykkäys.

– Jos siitä ei ole sovittu ennakkoon, saatamme joutua vaaleihin Boris Johnsonin ehdoilla. Silloin annamme hänelle mahdollisuuden pelata aikaa ja päätyä ulos unionista ilman sopimusta, Hosie sanoi.

Britannian parlamentin olisi alun perin pitänyt palata istuntotauoltaan vasta 14. lokakuuta. Istuntotauko päättyi kuitenkin jo viime viikolla, kun Britannian korkein oikeus totesi sen olleen laiton.

Pääministeri Johnson sanoi korkeimman oikeuden olleen väärässä, kun se otti kantaa ”olennaisesti poliittiseen kysymykseen”. Parlamentissa Johnsonia on kritisoitu ankarasti nöyryyden puutteesta muun muassa tästä syystä.

Kuningatar Elisabet nimitti Boris Johnsonin Britannian pääministeriksi heinäkuussa.

Yhdessä asiassa Johnson näyttää kuitenkin nöyrtyneen. Sunday Timesin lähteiden mukaan hän on pyytänyt kuningatar Elisabetilta henkilökohtaisesti anteeksi sitä, että hän pyysi tältä hyväksyntää laittomaksi todetulle istuntotauolle.

Lehden kuninkaallisten lähteiden mukaan hovissa oli ollut viime aikoina erittäin hermostunut ilmapiiri asiaan liittyen jo ennen korkeimman oikeuden päätöstä.

Anteeksipyynnön kerrottiin tapahtuneen jo heti oikeuden päätöksen jälkeen, mutta parlamentille Johnson ei sitä viime viikolla suostunut myöntämään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?