Tutkijat: Ukrainan Zelenskyi etsii Yhdysvalloista ja Trumpilta tukea – ”Se on vähän kuin mafiapomon kanssa kommunikoisi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkijat: Ukrainan Zelenskyi etsii Yhdysvalloista ja Trumpilta tukea – ”Se on vähän kuin mafiapomon kanssa kommunikoisi”

Ulkopoliittisen instituutin tutkijoiden mukaan Ukrainassa ollaan huolissaan siitä, että läntisen Euroopan maat hylkäisivät maan pyrkiessään normalisoimaan suhteitaan Venäjän kanssa.

Zelenskyi ja Trump tapasivat toisensa kasvotusten aiemmin tällä viikolla New Yorkissa järjestetyssä YK:n yleiskokouksessa.­

29.9.2019 22:30

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin heinäkuinen puhelinkeskustelu kertoo ainakin sen, että Zelenskyi toivoo Ukrainalle tukea Yhdysvalloilta, arvioidaan Ulkopoliittisessa instituutissa. Taustalla on huoli siitä, että läntisen Euroopan maat hylkäisivät Ukrainan pyrkiessään normalisoimaan suhteitaan Venäjän kanssa.

Yhdysvalloissa hiljattain julki tullut puhelinkeskustelu on johtanut virkarikostutkintaan.

Puhelumuistion perusteella Zelenskyi on esiintynyt Trumpia kohtaan korostetun myötäsukaisesti. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajat Arkady Moshes ja Mika Aaltola arvioivat kuitenkin, että keskustelun tyylistä ei kannata tehdä pitkälle meneviä päätelmiä.

– Zelenskyi halusi rakentaa hyviä suhteita ja meni siksi vähän liian pitkälle imartelemisessa. Zelenskyitä on sen vuoksi arvosteltu Ukrainassa. Uskon, että hän on oppinut läksynsä, sanoo Moshes.

Moshesin erityisalaa ovat Venäjän ja EU:n suhteet sekä Ukraina ja Valko-Venäjä.

Mika Aaltolan mukaan puhelu on esimerkki Trumpin kanssa keskustelemisen vaikeudesta. Aaltola on perehtynyt muun muassa Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikkaan.

– Trump haluaa kuulla ylisanoja itsestään, ennen kuin antaa tukeaan muille. Trumpille on tärkeää, että häntä kohtaan osoitetaan kunnioitusta – ja sitten on nämä henkilökohtaiset palvelukset. Se on vähän kuin mafiapomon kanssa kommunikoisi, luonnehtii Aaltola.

Trumpin toive ei ole täyttynyt

Edustajainhuoneen aloittaman virkarikostutkinnan taustalla on se, että Trump varsin suoraan pyysi Zelenskyitä saattamaan alulle tutkinnan Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimista Ukrainassa. Joe Biden pyrkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi ensi vuoden vaaleissa. Hunter Biden taas on aiemmin toiminut ukrainalaisessa kaasuyhtiössä.

Arkady Moshes huomauttaa, että Zelenskyi ei tiettävästi ole tehnyt mitään Trumpin toivoman tutkinnan eteen.

– Zelenskyi haluaa pysyä mahdollisimman kaukana Yhdysvaltain kotimaan politiikasta, sanoo Moshes.

Aiemmin koomikkona ja televisiotähtenä tunnettu Zelenskyi vannoi presidentin virkavalansa toukokuussa. Hän on luvannut muun muassa puuttua korruptioon.

”Ukrainalaiset ovat huolissaan”

Tämän vuoden kesäkuussa Euroopan neuvosto hyväksyi Venäjän valtuuskunnan valtakirjat. Päätös lopetti viiden vuoden välirikon: Venäjän äänioikeus EN:n yleiskokouksessa peruttiin vuoden 2014 Krimin valtauksen jälkeen.

– Monet, monet ukrainalaiset ovat huolissaan. He pelkäävät, että Eurooppa ei enää ole Ukrainan puolella, sanoo Moshes.

Aaltolan mukaan läntisen Euroopan suhtautuminen Venäjän ja Ukrainan konfliktiin on muuttumassa.

– Halutaan päästä yli ja eteenpäin Ukrainan tilanteesta, että se ei olisi enää kantona kaskessa, sanoo Aaltola.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?