Diktaattorin pojan luksusautot huutokaupattiin Sveitsissä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sveitsi huutokauppasi diktaattorin pojan luksusautot – ökykokoelman kruunasi 7,6 miljoonan Lamborghini

Sveitsin valtion takavarikoima 25 auton kokoelma huutokaupattiin noin 24,6 miljoonalla eurolla. Tuotot käytetään sosiaaliohjelmien rahoittamiseen Päiväntasaajan Guineassa.

Teodoro Obiangilta takavarikoidun autokokoelman helmi on harvinainen Lamborghini Veneno Roadster (2014). Autoa on valmistettu koko maailmassa myytäväksi vain yhdeksän kappaletta.­

29.9.2019 20:46

Seitsemän Ferraria, kolme Lamborghinia, viisi Bentleytä, Maserati ja McLaren... Ja tässä vasta peruskokoelma 25:stä luksusautosta, jotka olivat huutokaupattavana Sveitsissä Bonmontin golfklubilla tänä sunnuntaina.

Poikkeuksellinen autokokoelma kuului Päiväntasaajan Guinean varapresidentille Teodorin Nguema Obiangille, eli maan diktatuuria johtavan presidentin Teodoro Obiang Nguemanin pojalle.

Sveitsiläissyyttäjät ilmoittivat helmikuussa, että Teodoro Obiang Nguemaniin kohdistettu tutkinta rahanpesusta ja julkisten varojen väärinkäytöstä on valmistunut.

Syytteitä ei päädytty nostamaan – sen sijaan Sveitsin valtio takavarikoi diktaattorin pojan luksusautojen kokoelman. Sveitsin rikoslain mukaan syyttäjät voivat päättää luopua syytteistä, jos vastaaja tarjoaa korvauksia, jotka ”palauttavat lain mukaisen tilanteen”.

Kokoelma huutokaupattiin sunnuntaina yhteensä 27 miljoonalla dollarilla, eli noin 24,6 miljoonalla eurolla, kertoo New York Times. Autoista saadut tuotot käytetään sosiaaliohjelmien rahoittamiseen Päiväntasaajan Guineassa.

Autokaupoista kertoi myös uutistoimistot AFP, Reuters ja Al Jazeera. Suomessa asiasta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

Ihmiset katselemassa Sveitsissä huutokaupattavaa Aston Martin One-77 Coupea (2011).­

Ökyautokokoelman kirsikkana kakun päällä toimii Lamborghini Veneno Roadster, joka lukeutuu maailman ainutlaatuisimpiin autoihin. CarBuzz-julkaisun mukaan kyseisiä Lamborghineja on valmistettu koko maailmassa myytäväksi vain yhdeksän kappaletta.

Valkoisen urheiluautohifistelijöiden päiväunen myyntiarvoksi arvioitiin aluksi noin 4,8–5,7 miljoonaa euroa. Lopulta auto ostettiin hulppeaan noin 7,6 miljoonan euron hintaan. Renkaita ei juuri ole ehditty kuluttaa: autoa on ajettu vaivaiset 325 kilometriä.

Lamborghini Veneno Roadster (2014) oli myytävän kokoelman arvokkain harvinaisuus.­

Autoja ei ole rekisteröity Sveitsiin, joten kaikkia paitsi yhtä autoa koskee myyntihinnan lisäksi tuontivero, mikäli ostettu auto jää Sveitsiin.

Huutokaupattavia autoja oli yhteensä 25. Edessä Koenigsegg One:1(2015), taustalla Ferrari LaFerrari (2015) ja Bugatti Veyron EB 16.4 Coupe (2010).­

Julma diktatuuri

Teodoro Obiang Nguema on ollut Päiväntasaajan Guinean presidentti vuodesta 1979 lähtien. Hän nousi valtaan syrjäytettyään setänsä Francisco Macías Ngueman.

Päiväntasaajan Guinea tunnetaan tänä päivänä yhtenä maailman julmimmista diktatuureista. Maata on rinnastettu Pohjois-Korean ja Turkmenistanin kaltaisiin diktatuureihin.

Nykyistä presidenttiä on syytetty muun muassa vastustajien julmasta sorrosta, vaalipetoksista ja korruptiosta. Myös Obiang Nguemanin vallan aikana on torjuttu useita vallankaappausyrityksiä.

Päiväntasaajan Guinean presidentti Teodoro Obiang Nguema.­

Päiväntasaajan Guineasta on tullut yksi Saharan eteläpuolisen Afrikan suurimmista öljyntuottajista. Suuri osa sen 1,2 miljoonasta asukkaasta elää kuitenkin köyhyydessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?