Miljoona ihmistä jäi tunneiksi ilman sähköä Teneriffalla – Heidi, 59: ”Täällä vain porukka juo drinkkejä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Miljoona ihmistä jäi tunneiksi ilman sähköä Teneriffalla – Heidi, 59: ”Täällä vain porukka juo drinkkejä”

Suomalainen Heidi kertoo IS:lle tilanteesta Teneriffalla.

Suomalainen Heidi kertoo IS:lle tilanteesta Teneriffalla.

Julkaistu: 29.9.2019 20:35, Päivitetty 29.9.2019 21:42

Kanariansaarten isoimmalla saarella Teneriffalla oli illalla laaja sähkökatkos. 13 vuotta saarella asunut suomalainen Heidi kertoo IS:lle, että tunnelma oli hyvin rauhallinen.

Kanariansaarten aluehallinto tiedotti sunnuntaina koko Teneriffan saarta koskevasta sähkökatkoksesta. Uutispalvelu Reutersin mukaan katkos vaikuttaa noin miljoonan ihmisen elämään.

Sähkökatkos alkoi iltapäivällä noin kello kolmen aikaan paikallista aikaa.

IS:n saaman tiedon mukaan sähköt palasivat saarelle noin puoli kahdeksan aikaan illalla paikallista aikaa, eli puoli kymmeneltä Suomen aikaa. IS:n haastattelema Heidi Höglund kertoo, että sähköt räpsähtivät takaisin päälle saarella.

Näin 13 vuotta saarella asunut Heidi kertoi tapahtumista

59-vuotias suomalainen Heidi Höglund on asunut Teneriffan saarella miehensä kanssa viimeiset 13 vuotta. Hän vastaa puhelimeen ikävästä tilanteesta huolimatta hyväntuulisena.

– Täällä on koko saari ihan pimeänä, kuin täysi black out. Tämä on kestänyt jo muutama tuntia. Kaikki vähän odottelevat, että mitä täällä tapahtuu, Heidi kuvailee.

Teneriffalla asuu vakituisesti yli 900 000 ihmistä.

Teneriffalla asuu vakituisesti yli 900 000 ihmistä.

Espanjalainen sähköverkko-operaattori Red Electrica kertoi jo aiemmin, että sähkökatkon syitä tutkitaan ja palvelun palauttaminen oli jo saatu alkuun joillakin alueilla.

Osa suomalaisista muistaa Heidin Miss märkä t-paita -kilpailusta 80-luvulta. Hänen elämänsä muuttui radikaalisti 13 vuotta sitten, kun hän tapasi nykyisen miehensä Teneriffan-matkallaan. Sen jälkeen hän on asunut pysyvästi Espanjan auringon alla.

Heidi ei ole saarella viettämiensä vuosien aikana kertaakaan aiemmin törmännyt näin laajaan sähkökatkoon.

Hän huomasi sähköjen pimentymisen ensimmäisen kerran jo pari tuntia sitten, kun oli lähdössä rannalta autolla takaisin kotiinsa. Hän kuuli, että Santa Cruzin kaupungissa Teneriffalla olisi ollut pääsähkökeskuksessa jonkinlainen räjähdys.

– Jotain pienempiä häiriöitä on ollut aiemminkin, mutta ei tällaista. Kaikki vain ihmettelevät, että mitä tässä voi nyt tehdä.

Heidi Höglund on asunut saarella jo 13 vuotta.

Heidi Höglund on asunut saarella jo 13 vuotta.

Kello on Teneriffalla puhelinhaastattelun aikaan viisi iltapäivällä. Saarella on vielä aivan valoisaa ja alkuilta on vasta käynnistymässä.

Hankaluudet saattavatkin alkaa vasta muutaman tunnin kuluttua, kun saarelle laskee säkkipimeys. Se tapahtuu noin kello kahdeksalta paikallista aikaa, eli kello kymmeneltä Suomen aikaa.

– Kun täällä tulee pimeää, niin sitten onkin tosi pimeää, ja se tapahtuu yhtäkkiä.

Kun sähköt ovat poikki koko saarelta, se tarkoittaa käytännössä sitä, että televisiot tai internet eivät toimi kenelläkään.

– Tieto liikkuu korvasta korvaan ja suusta suuhun, juoruna. Soittaminen onnistuu, mutta kaikki muut viestintätoiminnot ovat seis! Heidi naurahtaa.

Heidi ja hänen miehensä pitävät kodissaan jääkaappia ja pakastinta tiukasti kiinni, jotta kylmä ei pääsisi karkaamaan. Sen suurempaa harmia tilanteesta ei heille tällä hetkellä koidu. Kodin lämpötilasta ei tarvitse kantaa huolta: Teneriffalla on ollut tänään 33 astetta lämmintä, ja öisinkin on 28 astetta lämmintä.

Kuvituskuva Teneriffalta.

Kuvituskuva Teneriffalta.

Teneriffa on Kanariansaarten isoin saari. Siellä on yli 900 000 vakituista asukasta. Lisäksi saarella vierailee vuosittain yli viisi miljoonaa turistia.

Sähkökatkos on vaikuttanut kaikkien saarella olevien ihmisten elämään, mutta esimerkiksi sairaalat pystyvät toimimaan varageneraattorien avulla.

Tunnelma saarella on Heidin mukaan rauhallinen, eikä kukaan vaikuta olevan hädissään. Hän itse asuu saarella hieman syrjäisemmässä kolkassa.

– Täällä vain porukka palloilee ulkona, juo drinkkejä ja nauttii elämästä. Hädin tuskin huomaa, että mitään häiriötä olisi päällä.

Artikkelia täydennetty kello 21.30: Lisätty jutun alkuun tieto, että sähköt palasivat toimintaan Teneriffalla sunnuntaina illalla.

Tuoreimmat osastosta