Kurz jyräämässä Itävallan vaaleissa, oikeisto­populistien kannatuksessa raju lasku - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kurz jyräämässä Itävallan vaaleissa, oikeisto­populistien kannatuksessa raju lasku

Iso kysymys on, kenen kanssa Kurz lähtee muodostamaan hallitusta.

Ennusteiden mukaan Sebastian Kurzin konservatiivit on keräämässä jopa 37 prosenttia äänistä.­

29.9.2019 19:50 | Päivitetty 29.9.2019 20:21

Entisen liittokanslerin Sebastian Kurzin konservatiivit olivat saamassa selkeän vaalivoiton Itävallan vaaleissa sunnuntaina. Kun äänistä oli laskettu yli puolet, ÖVP oli kerännyt 37 prosenttia äänistä.

Sen sijaan Ibiza-skandaaliin sotkeutunut oikeistopopulistinen FPÖ oli saamassa rökäletappion. Puolue näytti saavan kolmanneksi eniten paikkoja, mutta menettävän lähes 10 prosenttiyksikköä kannatuksestaan viime vaaleihin nähden. Romahdus oli suurempi kuin alun perin odotettiin.

Suurin nousija oli vihreät, joka kasvatti kannatustaan eniten. Puolue oli saamassa 13 prosenttia äänistä. Tulos oli hyvä erityisesti vuoden 2017 vaaleihin verrattuna, joissa puolue ei onnistunut pääsemään edes parlamenttiin.

Vihreiden kannatuksen nousun syynä lienee ilmastonmuutos, joka puhututti nyt äänestäjiä viime vaaleja enemmän. Vuoden 2017 vaaleissa keskeinen teema oli maahanmuutto.

Kannatustaan oli menettämässä oikeistopopulistien lisäksi sosiaalidemokraattinen SPÖ, joka näytti sijoittuvan vaaleissa toiseksi, menettäen kannatustaan kuitenkin viisi prosenttiyksikköä. Kyseessä oli puolueen historian surkein vaalitulos.

Hallitus kaatui skandaaliin

Itävallan parlamenttivaalit olivat ennenaikaiset. Aiempi hallitus kaatui, kun FPÖ:n ex-johtajasta Heinz-Christian Strachesta julkaistiin video, jossa Strache näytti olevan valmis ottamaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta.

Strache myös tarjosi naiselle apuaan itävaltalaislehti Kronen Zeitungin haltuunotossa. Tämä johti lopulta hallituksen kaatumiseen.

Vaalit osoittivat, että "oikeiston ihmelapseksi" kuvatun Kurzin teflon-pintaa skandaali ei naarmuttanut. Nopean nousun nuorena Itävallan politiikan huipulle tehnyt 33-vuotias Kurz on rakentanut itselleen vahvan poliittisen aseman.

Vihreiden nousu voi luoda Kurzille kuitenkin painetta muuttaa politiikkaansa. Kurzin aikana ÖVP on hilautunut lähemmäksi kohti äärioikeistolaista FPÖ:tä ja ratsastanut kovalla maahanmuuttopolitiikalla. Jos Kurz lähtee hakemaan koalitiohallitusta vihreiden kanssa, hänen tulee siirtyä maahanmuuton vastustamisesta ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

Itävaltalaismediat arvioivatkin, että koalitiohallituksen muodostaminen voi olla nyt vaikeampaa kuin viime vaaleissa.

Kurz itse ei ole sulkenut pois hallitusyhteistyötä vihreiden kanssa. Vihreät taas ilmoittivat sunnuntai-iltana, että puolue vaatii Kurzilta radikaaleja muutoksia politiikassa, jotta hallitusyhteistyö olisi mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?