Nurkkaan ahdistettu Donald Trump kävi rajuun vastahyökkäykseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nurkkaan ahdistettu Donald Trump kävi rajuun vastahyökkäykseen

Donald Trump on hyvin vihainen.

Donald Trump on hyvin vihainen.

Julkaistu: 29.9.2019 4:52

Trump syyttää videolla demokraattista puoluetta amerikkalaisten vapauden riistämisestä.

Virkasyytetutkinnan keskelle joutunut Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on julkaissut Twitterissä kannattajilleen suunnatun videon, jossa hän hyökkää voimakkaasti demokraattipuoluetta vastaan.

Trump sanoo videolla, että Yhdysvalloilla on nyt pelissä enemmän kuin koskaan aiemmin. Trumpin mukaan yhdysvaltalaisten oikeudet ovat uhattuina demokraattien vuoksi.

– He haluavat viedä aseenne, terveydenhoitonne, äänioikeutenne, vapautenne, presidentti luetteli.

– Se on hyvin yksinkertaista. He yrittävät pysäyttää minut, koska taistelen puolestanne – enkä anna koskaan sen tapahtua.

Videoon liittyvissä tviiteissä presidentti toisti näkemyksensä, jonka mukaan virkasyytetutkinta on noitavainoa. Hän myös syytti tutkintaa johtavaa demokraattien Adam Schiffia mustamaalaamisesta ja herjaamisesta ja vaati tätä eroamaan kongressista. Schiff johtaa edustajainhuoneen tiedusteluvaliokuntaa.

Kuulemiset ensi viikolla

Demokraattienemmistöinen edustajainhuone käynnisti aiemmin tällä viikolla Trumpista virkasyytetutkinnan. Nimetön ilmiantaja oli kannellut puhelinkeskustelusta, jossa Trump kehotti Ukrainan presidenttiä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Joe Bidenin ja tämän pojan Hunterin toimia.

Hunter Biden on ollut mukana ukrainalaisessa kaasuyhtiössä, jota on syytetty korruptiosta. Hunter Bidenia ei ole missään vaiheessa syytetty väärinkäytöksistä.

Virkasyytetutkinnassa selvitetään, vaaransiko Trump toiminnallaan kansallisen turvallisuuden ja Yhdysvaltojen vaalien riippumattomuuden. Trumpin syytetään tavoitelleen ulkovaltojen edustajalta palvelusta, joka mahdollisesti edesauttaisi hänen uudelleenvalintaansa presidentiksi.

Asiaa tutkivat edustajainhuoneen komiteat ovat määränneet ulkoministeri Mike Pompeon toimittamaan Ukrainaan liittyviä dokumentteja ja aikovat haastatella ensi viikolla useita ulkoministeriön virkailijoita. Joukossa on muun muassa Yhdysvaltojen entinen Ukrainan-suurlähettiläs.

Presidentin kerrotaan savustaneen lähettilään tehtävästään sen jälkeen, kun tämä oli vastustanut Trumpin Ukrainaan kohdistamaa painostusta.

Tuoreimmat osastosta