Bellingcat: Tshetsheenimies ammuttiin keskellä kirkasta päivää Berliinissä – Venäjällä sormet pelissä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bellingcat: Tshetsheenimies ammuttiin keskellä kirkasta päivää Berliinissä – Venäjällä sormet pelissä

Bellingcatin mukaan tshetsheenimiehen murha oli järjestäytynyt rikosoperaatio tai jopa Venäjän hyväksymä puolivirallinen operaatio. Viranomaiset eivät ole kommentoineet väitteitä.

Tshetsheenimies ammuttiin Moabitin kaupunginosassa Berliinissä 23. elokuuta.­

27.9.2019 22:31

Uudet todisteet yhdistävät Venäjän Berliinin keskustassa elokuussa tapahtuneeseen tshetsheenimiehen murhaan, Bellingcat, Der Spiegel, The Insider ja Dossier Center väittävät yhteiseen selvitykseensä nojaten.

40-vuotias Zelimkhan Khangoshvili ammuttiin Berliinin Kleiner Tiergarten -puistossa lähietäisyydeltä. Hänen murhaajakseen epäilty mies pidätettiin pian veriteon jälkeen. Saksalaisviranomaiset ovat nimenneet miehen Vadim Sokoloviksi, mutta nimen ei uskota olevan hänen oikea nimensä.

Julkaisujen mukaan murhasta epäilty mies matkusti Berliinin valehenkilöllisyydellä, joka oli Venäjän valtion tukema. Bellingcatin sivuilla kerrotaan, että miehellä oli voimassa oleva kansainvälinen passi, joka oli myönnetty Sokoloville, jota ei ole oikeasti olemassa.

Mies oli passilla onnistunut ylittämään Venäjän valtion rajan, mikä viittaa siihen, että miehen valehenkilöllisyys oli myös kirjattu keskitettyyn passijärjestelmään. Hänen tietonsa poistettiin järjestelmästä Sokolovin pidätyksen jälkeen, mikä on Bellingatin mukaan mahdollisesti vain, jos valtio on mukana.

Bellingcatin mukaan Vadim Sokolov -niminen henkilö löytyi verotietokannasta. Tietokannasta löytyi myös passin numero, jota ei kuitenkaan löytynyt mistään muusta tietokannasta. Myöskään Vadim Sokolv -nimistä henkilöä, jolla oli tietokantaan kirjattu syntymäaika, ei löytynyt mistään muusta vuodetusta offline-tietokannasta. Näissä tuhansissa tietokannoissa on joka Skripalien myrkytyksestä epäiltyjen miesten peitenimet. Bellingcatin mukaan Vadim Sokolovin passi todennäköisesti luotiin vasta tänä vuonna.

Saksan liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen kommentoi Bellingcatin ja muiden julkaisujen löydöksiä Der Spiegelille.

– Tässä rikoksessa vaikuttaa olevan huomattavat ja selkeät poliittiset sormenjäljet, Röttgen sanoi saksalaislehdelle The Guardianin mukaan.

Viranomaiset eivät ole kuitenkaan vahvistaneet uusimpia väitteitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?