Vanhempia syytetään adoptiolapsensa hylkäämisestä Yhdysvalloissa – äidin mukaan tytär on aikuinen sosiopaatti, joka suunnitteli perheensä murhaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vanhempia syytetään adoptiolapsensa hylkäämisestä Yhdysvalloissa – äidin mukaan tytär on aikuinen sosiopaatti, joka suunnitteli perheensä murhaa

Kristine ja Michael Barnett viranomaisten julkaisemissa kuvissa.

Kristine ja Michael Barnett viranomaisten julkaisemissa kuvissa.

Julkaistu: 27.9. 16:27

Kanadaan muuttanut entinen aviopari myöntää jättäneensä tyttärensä yksin Yhdysvaltoihin. Erimielisyyttä on siitä, oliko tytär tuolloin 10- vai 23-vuotias.

Yhdysvaltain mediassa on puitu jo jonkin aikaa erikoista perhedraamaa, jossa nyt jo eronnutta avioparia syytetään oikeudessa ukrainalaisen adoptiotyttärensä heitteillejätöstä. Syytteiden mukaan tytär jätettiin asumaan yksinään Indianan osavaltioon, kun muu perhe muutti Kanadaan vuonna 2013.

Heitteillejätöstä syytetyt Kristine Barnett, 45, ja Michael Barnett, 43, eivät kiistä hylänneensä Natalia-nimistä tytärtään kolme vuotta adoption jälkeen. Sen sijaan keskeinen kysymys tapauksen tutkinnassa on se, onko Natalia ylipäätään lapsi – vai sittenkin adoptioperheensä murhaamista suunnitellut aikuinen sosiopaatti, kuten Kristine Barnett väittää.

Tapahtumat käynnistyvät vuonna 2010, kun Indianassa asuneet Barnettit adoptoivat Floridassa jo kaksi vuotta olleen Natalian, jonka tuolloin kerrottiin olevan 6-vuotias. Tytön on todettu sairastavan harvinaista luuston kasvuhäiriötä, spondyloepifyseaalista dysplasiaa, jonka vuoksi hän on ollut syntymästään asti lyhytkasvuinen.

Kyseessä oli eräänlainen hätäadoptio, johon kristillistä elämänkatsomusta noudattava perhe ryhtyi, koska lapsen edellinen adoptioperhe oli luopunut tästä yllättäen tuntemattomista syistä johtuen.

”Meidän oli piilotettava kaikki terävät esineet”

Brittilehti Daily Mailille aiemmin tällä viikolla antamassaan pitkässä haastattelussa Kristine Barnett väitti, että Natalian sijaan tapauksessa uhrina on muu perhe, johon kuuluu lisäksi kolme poikaa. Barnettin mukaan tyttö alkoi pian adoption jälkeen terrorisoida perheenjäseniään monin tavoin.

– Hän saattoi sanoa asioita ja piirtää kuvia siitä, kuinka hän halusi tappaa perheenjäsenet, kääriä heidät peittoihin ja heittää takapihalle. Hän seisoi tuijottamassa muita keskellä yötä. Emme voineet käydä nukkumaan, ja meidän oli piilotettava kaikki terävät esineet, Barnett kuvaili.

Hänen mukaansa tyttö teki myös muita outoja asioita, kuten tahri talon peilejä verellä sekä saattoi hypätä ulos liikkuvasta autosta. Barnettin väitteiden mukaan Natalia yritti myös hyökätä vauvaikäisen veljensä kimppuun sekä panna valkaisuainetta hänen kahvikuppiinsa.

– Kysyin häneltä, mitä hän oli tekemässä. Hän vastasi: ”Yritän myrkyttää sinut”.

Natalian todellisesta iästä kieli Barnettin mukaan myös se, että tytöllä oli kuukautiset, aikuisen hampaat sekä muita aikuisuuden merkkejä kehossaan. Tyttö ei myöskään kasvanut lainkaan perheessä ollessaan, vaikka kyseisessä ikävaiheessa näin olisi pitänyt tapahtua myös lyhytkasvuiselle ihmiselle.

Ikäisilleen suunnatuista leluista Natalia ei ollut adoptioäitinsä mukaan kiinnostunut. Sen sijaan hän hakeutui naisen mukaan teini-ikäisten tyttöjen seuraan ja käytti huomattavasti hienostuneempaa sanavarastoa kuin ikäisensä normaalisti.

– Lääkärit vahvistivat hänen kärsivän vakavasta psyykkisestä sairaudesta, jota diagnosoidaan vain aikuisilla, nainen sanoi.

Muissa yhteyksissä Kristine Barnett on sanonut adoption olleen ”huijausta”, ja että Natalia olisi todettu tutkimuksissa sekä psykopaatiksi että sosiopaatiksi.

Ikää määriteltiin useaan otteeseen

Epäilysten herättyä Barnettit halusivat selvittää tyttärensä todellisen iän.

Natalian ukrainalaisen syntymätodistuksen mukaan hänen syntymävuotensa on 2003. Indianan osavaltiossa ilmestyvän Journal & Courier -lehden mukaan oikeuden dokumenteista käy ilmi, että paikallisessa sairaalassa vuonna 2010 Natalian tutkinut lääkäri määritti tytön iäksi kahdeksan vuotta.

Kaksi vuotta myöhemmin samassa sairaalassa tehtiin luustotutkimus, jonka mukaan Natalia olisi ollut tuolloin noin 11-vuotias. Vielä samana vuonna Barnettit muuttivat oikeusteitse tyttärensä viralliseksi iäksi 22 vuotta.

Viranomaiset eivät toistaiseksi ole pystyneet toistaiseksi selvittämään prosessia, jolla ikä saatiin muutettua virallisiin rekistereihin. Kristine Barnett on kuitenkin esitellyt paikallismedialle kopiota kirjeestä, jonka hän väittää saaneensa eräältä lääkäriltä.

Naisen mukaan lääkäri oli todennut ukrainalaisen syntymätodistuksen ”selvästi paikkaansa pitämättömäksi”, koska tytöllä oli aikuisen hampaat sekä muut biologiset tunnusmerkit. Kirjeen aitoutta ei ole pystytty vahvistamaan, sillä kyseinen sairaala ei ole suostunut kommentoimaan asiaa.

Muutto Kanadaan

Kesällä 2013 yksi perheen pojista lähti opiskelemaan Kanadaan, ja muu perhe muutti sinne hänen mukanaan, tytärtä lukuun ottamatta. Barnettit vuokrasivat tuolloin – näkökulmasta riippuen joko 10- tai 23-vuotiaalle – Natalialle asunnon Indianan Lafayettestä.

Vuokran maksamisen lisäksi muuta taloudellista tukea tytölle ei kuitenkaan herunut. Se, mitä Natalialle tämän jälkeen tapahtui, on osittain epäselvää.

Paikalliselle News18-kanavalle puhuneen nimettömän poliisilähteen mukaan naapurit olisivat ottaneet yksin jääneen Natalian ”siipiensä suojaan”. Oikeuden asiakirjojen mukaan hänet häädettiin asunnostaan keväällä 2014 maksamattomien vuokrien vuoksi.

Samana vuonna Barnettit erosivat, ja sittemmin kumpikin on muuttanut takaisin Indianaan. Tapauksen tutkinta käynnistyi niin ikään vuonna 2014, kun Indianassa sijaitsevan Tippecanoen piirikunnan sheriffi sai huolestuneen yhteydenoton paikallisen koulun rehtorilta koskien erästä oppilasta, eli Nataliaa.

Viranomaiset tapasivat tytön, joka kertoi tulleensa adoptiovanhempiensa hylkäämäksi. Tapaamisen seurauksista ei ole kerrottu julkisuuteen, kuten ei myöskään siitä, miksi syytteiden nostaminen vanhempia vastaan kesti viisi vuotta.

Aviomies eri linjoilla ex-vaimonsa kanssa

Washington Postin mukaan oikeuden asiakirjoista käy ilmi, että alkuvuodesta 2016 toinen aviopari pyrki adoptoimaan Natalian, mitä Barnettit vastustivat. Tytön uusiksi adoptiovanhemmiksi pyrkinyt pari yritti saada oikeusteitse peruttua aiemman päätöksen tämän iän muuttamisesta, mikä ei kuitenkaan tuolloin onnistunut.

Kyseinen pari muutti jostakin syystä mielensä adoptiosta tammikuussa 2018. Daily Mailin tietojen mukaan Natalia asuu kuitenkin kyseisessä perheessä edelleen ja viettää siellä normaalia elämää yhtenä perheen lapsista.

Virallisissa rekistereissä olevan tiedon perusteella hän on kuitenkin lähes 30-vuotias.

– En ole lääkäri enkä psykiatri, mutta olen puhunut Natalian kanssa ja uskon häntä. Jos minulta kysytään, luulenko hänen olevan 30, pidän sitä naurettavana, perheystävä kertoi Daily Mailille nimettömänä.

Samaa mieltä ovat asianajajat Michael Troemel ja Ladona Sorenson, jotka tapasivat Natalian, kun tämän virallista ikää yritettiin muuttaa takaisin alemmas oikeudessa vuonna 2016.

– En usko, että hän oli aikuinen silloin, kun edustin häntä, Sorenson sanoi Journal & Courierin mukaan.

Troemelin mukaan hätkähdyttävintä tapauksessa on, että lapsesta tehtiin oikeusteitse aikuinen, ilman, että kukaan edusti asiassa häntä itseään. Kristine Barnett on perustellut tytön iän muuttamista sillä, että tämä saisi näin mielenterveysongelmiinsa ikäiselleen aikuiselle sopivaa hoitoa.

Michael Barnett on kuitenkin eri linjoilla ex-vaimonsa kanssa. Hän kertoi aiemmin tässä kuussa poliisille pitäneensä Nataliaa alaikäisenä, kun tämän ikä muutettiin oikeudessa. Miehen mukaan ex-vaimo oli myös neuvonut tyttöä kertomaan ulkopuolisille kysyttäessä, että hän oli tavallista nuoremman näköinen 22-vuotias.

Vanhemmat tunnetaan jo ennestään ”lapsineron” kasvattajina

Kiemurainen ja poikkeuksellinen tapaus on herättänyt kiinnostusta Yhdysvalloissa myös siksi, että Barnettit ovat jo aiemmin tulleet tunnetuksi julkisuudessa autististen lasten asioiden edistäjinä. Perheen poika Jake sai autismidiagnoosin 2-vuotiaana, mutta julkaisi tästä huolimatta ensimmäisen akateemisen tutkimuksensa vain 12-vuotiaana.

Barnettin perhe nousi julkisuuteen aiemmin Yhdysvalloissa ”lapsinerona” pidetyn Jake-poikansa (kesk.) vuoksi. Perhe kuvattiin Lontoossa keväällä 2012, jolloin 14-vuotias Jake oli ollut jo kolme vuotta kirjoilla Indianan yliopistossa. Nataliasta ei tuolloin kerrottu perhettä koskevissa jutuissa.

Barnettin perhe nousi julkisuuteen aiemmin Yhdysvalloissa ”lapsinerona” pidetyn Jake-poikansa (kesk.) vuoksi. Perhe kuvattiin Lontoossa keväällä 2012, jolloin 14-vuotias Jake oli ollut jo kolme vuotta kirjoilla Indianan yliopistossa. Nataliasta ei tuolloin kerrottu perhettä koskevissa jutuissa.

Barnettit saivat ylistystä ”ihmelapsen” esimerkillisinä vanhempina, ja Kristine Barnett julkaisi myös vuonna 2013 kirjan, jossa hän kuvaili autistisen ”lapsineron” kasvattamiseen liittyneitä vastoinkäymisiä.

Monille sivusta seuraajille erikoinen tapaus on tuonut mieleen vuonna 2009 julkaistun kauhuelokuvan Orphan (suomeksi Ottolapsi). Elokuvassa nuoripari adoptoi 9-vuotiaan tytön, joka paljastuu myöhemmin 33-vuotiaaksi ja yrittää murhata perheensä.