Näin tuoreesta ilmastoraportista uutisoitiin maailmalla: ”Me tapamme valtameret ja maksamme siitä kalliisti” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin tuoreesta ilmastoraportista uutisoitiin maailmalla: ”Me tapamme valtameret ja maksamme siitä kalliisti”

IPCC:n ilmastoraportissa selvitettiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia muun muassa jäätiköihin ja meriin.

IPCC:n tuore erikoisraportti käsittelee jäätiköitä ja meriä.

25.9.2019 20:55

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuorein raportti herättää huolestusta maailmalla. Raportissa muun muassa todetaan, että jäätiköt ympäri maailman ovat pienentyneet ja merenpinnan nousu on viime vuosikymmeninä kiihtynyt.

– Suuri ilmastoraportti varoittaa vakavasta vahingosta maailman merille, New York Times otsikoi raporttia käsittelevän artikkelinsa.

– YK maalaa synkkää kuvaa ilmastonmuutoksesta rannikkoseuduille, The Times uutisoi.

– Valtameret ja jäätiköt kantavat ilmastonmuutoksen ennennäkemätömmät vaikutukset, Hindustan Times puolestaan kirjoittaa ja kutsuu artikkelissa IPCC:n raporttia ”herätykseksi maailman johtajille”.

– Me tapamme valtameret ja maksamme siitä kalliisti, Wired-julkaisu toteaa synkästi.

– Asiantuntijat varoittavat ”globaalista kurjuudesta”, Aftonbladetin etusivulla on otsikoitu raporttia käsittelevä juttu.

Eri julkaisujen haastattelemat tutkijat ja asiantuntijat sanovat, että IPCC:n raportin paljastamaan tietoon tulee reagoida, jotta ilmastonmuutoksen haittoja voidaan minimoida. Esimerkiksi merenpinnan korkeuden ennustetaan nousevan 15 milliä vuodessa vuoteen 2100 mennessä, jos päästöjä ei hillitä. Matalapäästöisessä skenaariossa merenpinnan ennustetaan nousevan vain noin 4 millimetriä vuodessa.

– Se alleviivaa viestiä, että kasvihuonepäästöjen hillitsemiseen tähtäävällä politiikalla voi olla suuri merkitys merenpinnan nousuun tulevaisuudessa, apulaisprofessori Andrea Dutton arvioi CNN:lle.

– Se, mitä teemme tänään, voi määrätä, millä noista poluista olemme.

Toisaalta ilmastonmuutos on jo peruuttamatonta ja raportissa kuvaillaan ilmaston lämpenemisen jo aiheuttamia seurauksia kuten muutoksia lumipeitteessä, jäätiköissä, merien laadussa ja koostumuksessa sekä ikiroudassa.

Brittiprofessori Jonathan Bamberin mukaan raportti antaa paljon syytä huoleen.

– Matalien rannikkoyhteisöjen tulevaisuus näyttää erittäin synkältä, Bamber sanoo The Guardianin haastattelussa.

Pariisin pormestari ja C40 kaupunkien ilmastokoalition puheenjohtaja Anne Hidalgo kuvaili IPCC:n raporttia järkyttäväksi.

– Noin 1,9 miljardia ihmistä ja yli puolet maailman megakaupungeista on suuressa vaarassa, jos emme toimi välittömästi. Useat kaupungit, jotka ovat satojen tuhansien ihmisten koteja, ovat jo katoamassa veden alle. Tältä ilmastokriisi näyttää nyt.

BBC:n haastattelema Ranskan kansallisen tiedeviraston Jean-Pierre Gattuso oli mukana IPCC:n raportin teossa. Vaikka mies seuraa ilmastonmuutokseen liittyvää tutkimusta, yksi asia yllätti hänet.

– Se, mikä yllätti minut eniten, oli se tosiasia, että korkeimpia arvioita merenpinnan kohoamisesta on jouduttu nostamaan ja nyt ennusteena on 1,1 metriä.

– Tällä on laajoja vaikutuksia mataliin rannikkoseutuihin, joilla asuu lähes 700 miljoonaa ihmistä ja se on huolestuttavaa.

Aiemmissa IPCC:n ennusteissa arvioitiin, että merenpinta nousisi 10 senttimetriä vähemmän vuoteen 2100 mennessä, jos päästöjä ei saada kuriin. Raportin mukaan joistain saarivaltioista tulee todennäköisesti elinkelvottomia vuoden 2100 jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?