Suomalaisasiantuntija Trumpin puhelutiedoista: ”Raskauttavampi kuin olin odottanut” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalais­asiantuntija Trumpin puhelu­tiedoista: ”Raskauttavampi kuin olin odottanut”

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo Valkoisen talon muistiinpanojen olleen yllättävän suoria.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia kohtaan esitetty syyte-epäily on raskauttavampi kuin hän odotti.

25.9.2019 20:27

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkarikossyytetutkinta eroaa merkittävällä tavalla aiemmasta Venäjä-tutkinnasta, sillä siihen liittyy henkilötodistaja, sanoo Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen. Lisäksi Valkoinen talo julkaisi keskiviikkona muistiinpanot presidenttien puhelusta.

Venäjä-tutkinnan erikoissyyttäjä Robert Mueller kieltäytyi ottamasta kantaa siihen, syyllistyikö Trump virkarikokseen. Tällä kertaa asiaan liittyy henkilötodistaja, joka sanoo kuulleensa Trumpin ja Ukrainan presidentin puhelinkeskustelun, sekä muistiinpanot.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo Valkoisen talon muistiinpanojen olleen yllättävän suoria. Hallinto olisi voinut siistiä muistiinpanoja ennen julkaisua.

– Tämä versio oli raskauttavampi Trumpin kannalta kuin olin odottanut Trumpin hallinnon julkaisevan. Siinä (syyte-epäilyissä) saattaa olla enemmän tulta ja vähemmän savua kuin oletettiin, Aaltola sanoo STT:lle.

Litteroitu keskustelu heinäkuulta julkaistiin tänään keskiviikkona.

Epäilys lehmänkauppoihin painostamisesta

Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi kertoi varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa päätöksestä aloittaa tutkinta istuvasta presidentistä.

Julkaistuista muistiinpanoista ilmenee, että Trump pyysi puhelinkeskustelussa Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Joe Bidenin ja tämän pojan toimia. Poika Hunter Biden on ollut mukana ukrainalaisessa kaasuyhtiössä, jota on syytetty korruptiosta.

Pelosin mukaan Trump rikkoi perustuslakia. Trump on leimannut väitteet painostuksesta ajojahdiksi.

– Kuusi tiedusteluvaliokuntaa selvittää, onko Trump painostanut Ukrainan presidenttiä tutkimaan Bideniä ja tämän poikaa ja edellyttänyt Ukrainalta lehmänkauppoja asettamalla kongressin Ukrainalle myöntämän avustuksen ehdoksi tälle vilpille, Heiskanen selventää.

– Vielä ei ole mahdollista tietää, nostetaanko varsinainen virkasyyte vai ei.

Aaltola kuitenkin korostaa, että puhelu on todennäköisesti yksi kohta virkasyytekirjelmässä, joka koostunee useammasta syytekohdasta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi valmistautui puhumaan YK:n yleiskokouksessa keskiviikkona.

”Seuraavan vuoden aikana kaikki päätökset ovat osa poliittista laskelmointia”

Aaltolan mukaan virkarikossyytetutkinnan aloittaminen on poliittinen päätös, joka liittyy ensi vuoden presidentinvaaleihin.

– Viimeisen vuoden aikana ennen vaaleja kaikki laskelmat liittyvät vaalikuvioon, hän sanoo.

– Toisaalta demokraattien vakavastiotettavuus vaatii sitä, että jotain pitäisi tehdä, kun selkeästi tuntuu siltä, että istuva presidentti käyttää virkaansa hyödyttämään omaa vaalitulosta.

Sekä Heiskanen että Aaltola muistuttavat, että demokraatit ovat aiemmin olleet haluttomia aloittamaan virkarikostutkinnan.

– Se, että kaikki julkinen keskustelu liittyy Trumpiin, puolesta ja vastaan, on epäedullinen asetelma demokraateille. He haluaisivat tuoda omienkin ehdokkaidensa agendaa esille, Aaltola sanoo.

Donald Trump YK:n yleiskokouksessa keskiviikkona.

Ukrainalle tilanne on hankala ja hämmentävä, sillä sille on tärkeää säilyttää suhteet Yhdysvaltain presidenttiin, Aaltola arvioi.

– Myös Yhdysvaltain kansalaisilta vaaditaan nyt tietotaitoa siitä, mikä Ukraina on ja mitä edellisen varapresidentin poika on siellä tehnyt.

Ukraina-skandaali alkoi, kun tuntemattomaksi jäänyt henkilö ilmiantoi Trumpin puhelinkeskustelun, jonka henkilö uskoi rikkovan lakia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?