Grönlannin mannerjään sulaminen nostaa merenpintaa nopeammin kuin mikään muu: ”Se näkyy nyt, se näkyy ihan selkeästi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Grönlannin mannerjään sulaminen nostaa merenpintaa nopeammin kuin mikään muu: ”Se näkyy nyt, se näkyy ihan selkeästi”

Yksistään Grönlannin sulaminen on nostanut merenpintaa jo sentin puolessatoista vuosikymmenessä.

Grönlannin mannerjäätikön sulaminen on tällä hetkellä suurin yksittäinen merenpinnan nousua lisäävä tekijä.­

25.9.2019 13:35

Jään ja lumen määrä maapallolla on selkeästi vähenemässä. Sulaminen näkyy jo nyt selkeästi Grönlannin ja Etelämantereen mannerjäätiköissä, vuoristojäätikössä sekä kausilumen ja ikiroudan peittämillä alueilla.

– Se näkyy nyt, se näkyy ihan selkeästi ja se näkyy monenlaisista eri havainnoista. Viesti on yhtenäinen kaikista eri havaintojärjestelmistä, tutkimusprofessori Aku Riihelä tiivistää IPCC:n ilmastoraportin.

Riihelä tuntee raportin, sillä hän oli yksi sen sisältöä arvioineista asiantuntijoita.

Jäätiköiden sulaminen johtaa merenpinnan nousuun.

Suurin yksittäinen merenpinnan nousua lisäävä tekijä tällä hetkellä on Grönlannin mannerjäätikön sulaminen. Se on 15 viime vuoden aikana jo nostanut merenpintaa keskimäärin senttimetrin.

Tulevaisuudessa Antarktisen rooli voi olla vielä suurempi, sillä Antarktiksella jäätä on Riihelän arvion mukaan 6–7 kertaa enemmän kuin Grönlannissa.

Jos mitään ei tehdä, merenpinta nousee eri ennusteiden keskiarvon mukaan 84 senttiä.

Pahimmillaan merenpinta voi nousta yli metrin. Jos taas lämpeneminen saadaan rajoitettua alle kahteen celsiusasteeseen, merenpinnan nousu voisi jäädä tällä vuosisadalla 30–60 senttiin.

Meri ei nouse kaikkialla tasaisesti, vaan toiset alueet kärsivät siitä enemmän kuin toiset. Se johtuu muun muassa meren lämpölaajenemisesta.

Vaarassa ovat muun muassa monet Tyynenmeren matalat saaret sekä Intian ja Bangladeshin alavat rannikkoalueet.

Meren lämpeneminen aiheuttaa ongelmia monille eliöille.

Esimerkiksi korallit ovat jo kärsineet lämpenemisestä. Lisäksi trooppisten merien kalansaaliiden ennustetaan pienenevän, kun meri käy liian lämpimäksi monille kalalajeille.

Lämpeneminen johtaa myös meren happamoitumiseen. Se taas johtaa muun muassa joidenkin pieneliöiden kuorten heikkenemiseen.

– Jos valitaan se tie, että painetaan jarrua voimakkaasti ja aloitetaan toimenpiteet saman tien, se selkeästi vähentää tulevia muutoksia ihan jokaisella aspektilla: niin mannerjäätiköiden, kausilumipeitteen, ikiroudan kuin muidenkin osalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?