Raportti: Maan keskilämpötila nousee jopa 3,4 astetta vuosisadan loppuun mennessä – jo sovitut rajoitukset riittämättömiä

Sunnuntaina julkaistu raportti antaa synkän kuvan siitä, mitä tapahtuu jos ilmastonmuutoksen torjuntaan ei tartuta tosissaan.

Maanantaina järjestettiin useita mielenosoituksia ympäri maailman ilmaston suojelemisen puolesta.

24.9.2019 7:30

Kuutisenkymmentä maailman johtajaa kokoontui maanantaina New Yorkiin YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin isännöimää ilmastohuippukokousta varten. Tilaisuus käynnisti todellisen ilmastoviikon, sillä keskiviikkona kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee uuden raportin ilmastonmuutoksesta.

Ennen kokousta julkaistiin eri tieteellisten instituutioiden koostama raportti, joka maalaa synkkää kuvaa siitä, mitä tapahtuu, jos toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ei tehosteta. United in Science -raportissa todetaan, että nykyisillä ilmastosuunnitelmilla Maan keskilämpötila nousee 2,9–3,4 astetta vuoteen 2100 mennessä.

Ilmastotavoitteita olisi kiristettävä noin kolminkertaisesti, jos lämpötilan nousu halutaan rajata kahteen asteeseen. Toimia olisi tehostettava viisinkertaisesti, jos lämpötilan nousu halutaan saada pysymään 1,5 celsiusasteen tuntumassa.

– Ilmastonmuutoksen syyt ja seuraukset ovat pikemminkin kasvamassa kuin hidastumassa, Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas sanoi tiedotteessa.

– Merenpinnan nousu on kiihtynyt ja olemme huolissamme Antarktiksen ja Grönlannin jääpeitteiden nopeasta laskusta, joka pahentaa tulevaisuuden merenpinnan nousua. Kuten olemme tänä vuonna traagisesti nähneet Bahamasaarilla ja Mosamibikissa, merenpinnannousu ja voimakkaat trooppiset myrskyt johtavat humanitaarisiin ja taloudellisiin katastrofeihin.

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi viime syksynä raportin, jonka mukaan Maan keskilämpötilan rajoittaminen kahteen asteeseen ei riitä, vaan tavoitteeksi olisi asetettava 1,5 astetta, jotta ihmisillä ja ekosysteemeillä olisi paremmat mahdollisuudet sopeutua ilmastonmuutokseen.

Tavoitteen saavuttamiseksi olisi kuitenkin tehtävä nopeita toimia – paneelin mukaan 1,5 asteen nousu saavutetaan nykyisellä päästötasolla suunnilleen parissa kymmenessä vuodessa. Elokuussa julkaistussa raportissa puolestaan todettiin, ettei lämpötilan nousua yli kahden celsiusasteen ole mahdollista rajoittaa ilman suuria muutoksia ruoantuotannossa ja muussa maankäytössä.

Sunnuntaina julkaistussa raportissa todetaan myös, että vuosista 2015–2019 on tulossa lämpimin ajanjakso mittaushistorian aikana. Viime vuosien keskilämpötila on ollut 1,1 celsiusastetta korkeampi kuin ennen teollistumista. Viimeiset viisi vuotta ovat olleet 0,2 astetta lämpimämpiä kuin vuodet 2011–2015.

Raportissa myös kerrotaan, että fossiilisista polttoaineista johtuvat hiilidioksidipäätöt ovat kasvaneet yli prosentilla vuosittain ja vuonna 2018 ennätyksellisesti kahdella prosentilla. Vaikka uusiutuvan energian käyttö on lisääntynyt hurjasti, fossiiliset polttoaineet dominoivat silti energiateollisuutta maailmanlaajuisesti.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n keskiviikkona julkaistavan raportin aiheita ovat muun muassa merien lämpeneminen, merenpinnan nousu sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset jäätiköihin ja merijäähän. Yli 100 tutkijaa reilusta 30 maasta on raporttia varten arvioinut tuoreinta tutkimustietoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?