Pääministeri Boris Johnson uuden kohun keskellä – ystävätär sai yli 100 000 euron edestä julkista rahaa

Julkaistu:

Työväenpuolue vaatii pääministeriltä selvitystä toiminnastaan Lontoon pormestarina vuosina 2008–2016.
Pääministeri Boris Johnsonin toiminta, kun hän oli vielä Lontoon pormestarina, on noussut uutisotsikoihin Britanniassa. The Timesin mukaan Johnson ei ilmoittanut mahdollisista eturistiriidoista, kun hänen ystävättärelleen maksettiin julkisista varoista yhteensä yli 100 000 puntaa apurahoja. Lisäksi ystävätär, 34-vuotias Jennifer Arcuri, oli mukana kolmella Johnsonin vetämällä kansainvälisellä liike-elämään liittyneellä matkalla.

Brittilehden mukaan esimerkiksi vuonna 2013 Arcurin alkutekijöissä ollut yritys sai 10 000 punnan apurahan organisaatiolta, josta Johnson oli vastuuna Lontoon pormestarina. Johnson myös osallistui useisiin Arcurin järjestämiin tapahtumiin tukiennaisen yritystä.

Lisäksi Arcuri pääsi lehden mukaan osallistumaan matkoille, vaikka hänen yrityksensä ei täyttänyt kelpoisuusvaatimuksia. Lehden mukaan kahdella matkalla alkuperäiset päätökset hylätä Arcurin pääsy reissuun peruttiin sen jälkeen, kun Johnson ja hänen tiiminsä oli ottanut yhteyttä matkanjärjestäjiin.


Työväenpuolue on vaatinut Johnsonilta tarkkaa selostusta toiminnastaan.

– Boris Johnsonin on annettava täysi kuvaus toimistaan vastauksena näihin huolestuttaviin eritäin vakaviin väitteisiin julkisten rahojen väärinkäytöstä hänen entisessä roolissaan Lontoon pormestarina, työväenpuolueen Jon Trickett kommentoi The Guardianin mukaan.

– Tätä ei voi lakaista maton alle. Kyse on nyt maatamme johtavan miehen rehellisyydestä. Hän vaikuttaa uskovan, että pääsee pälkähästä minkä tahansa suhteen.

Britannian kulttuurin, median ja urheilun ministeriö on ilmoittanut tutkivansa yhtä Arcurin yrityksen saamaa apurahaa, joka oli tarkoitettu Englannissa toimivalle yritykselle. Arcurin yritys sai 100 000 punnan avustuksen, vaikka Arcuri ei itse asunut enää Britanniassa vaan Yhdysvalloissa.

Johnson ei maanantaina suostunut kommentoimaan kohua.

– Voin vain sanoa olevani ylpeä siitä, mitä teimme, kun olin Lontoon pormestarina...erityisesti kaupunkimme ja maamme puolesta rummuttamisesta maailmalla, pääministeri sanoi BBC:n mukaan.

– Voin kertoa teille, että kaikki tehtiin ehdottomasti oikealla tavalla.

Jennifer Arcuri on entinen malli, joka on viimeisen seitsemän vuoden aikana pyrkinyt luomaan uraa yrittäjänä teknologian parissa. Hänen kaksi pientä yritystään ovat kuitenkin hävinneet yhdessä yli miljoona puntaa.

Kun Arcuri asui Shoreditchissä, Itä-Lontoossa, Johnson vieraili usein naisen asunnollaan. Arcurin, joka oli tuolloin parikymppinen, kerrotaan kuvailleen Johnsonia ”yhdeksi hänen parhaimmista ystävistään”.


Eturistiriidat ovat aiemmin pakottaneet ministereitä eroamaan. Esimerkiksi vuonna 2011 silloinen puolustusministeri Liam Fox jätti pestinsä, kun kävi ilmi, että hän oli järjestänyt ystävälleen ja neuvonantajalleen korkean tason kansainvälisiä tapaamisia.

Vuonna 2017 Kansainvälisen kehityksen ministeri Priti Patel puolestaan joutui eroamaan liittyen eturistiriitaan, jonka taustalla olivat salaiset tapaamiset Israelin hallituksen kanssa. Patel pääsi takaisin hallitukseen heinäkuussa, kun Johnson nimitti hänet sisäministeriksi.