Ruotsalaisen Greta Thunbergin viesti maailman johtajille: Olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni

Thunberg ja 15 muuta lasta ja nuorta luovuttivat New Yorkissa virallisen valituksen oikeuksiensa loukkaamisesta YK:n lapsen oikeuksien komitealle.

23.9.2019 20:47

YK:n ilmastohuippukokouksessa nähtiin vihainen ruotsalainen 16-vuotias ilmastoaktivisti Greta Thunberg, joka osoitti syyttävät sanansa maailman johtajille. Thunberg sanoi näiden pettäneen hänen sukupolvensa, koska kasvihuonepäästöjen torjunnassa on epäonnistuttu.

  • Katso Greta Thunbergin puhe yllä olevalta videolta.

– Tämä on väärin. Minun ei pitäisi olla täällä. Minun pitäisi olla koulussa valtameren toisella puolella, hän sanoi.

– Te olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä sanoilla, ja kuitenkin minä olen yksi onnekkaista. Ihmiset kärsivät, ihmiset kuolevat, koko ekosysteemi on romahtamassa, Thunberg jyrähti.

Thunberg ja 15 muuta lasta ja nuorta luovuttivat New Yorkissa virallisen valituksen oikeuksiensa loukkaamisesta YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Valituksen tekijöiden mukaan hallitusten toimimattomuus ilmastonmuutoksen hillinnässä loukkaa heidän oikeuksiaan, jotka on määritelty YK:n lasten oikeuksien sopimuksessa. Valitus kohdistuu viiteen valtioon, jotka uutiskanava CNN:n mukaan ovat Saksa, Ranska, Brasilia, Argentiina ja Turkki.

Valituksen jättäneet lapset ja nuoret olivat iältään 8–17-vuotiaita ja he tulivat eri puolilta maailmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?