Niinistö ei antanut suurta painoarvoa Trumpin yllätys­vierailulle ilmasto­kokouksessa – ”Tämä on paljon vakavampaa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Niinistö ei antanut suurta painoarvoa Trumpin yllätys­vierailulle ilmasto­kokouksessa – ”Tämä on paljon vakavampaa”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö aikoo puhua Donald Trumpin kanssa ympäristöasioista ensi viikon tapaamisessa.

23.9.2019 20:08

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump poikkesi vastoin ennakkotietoja YK:n ilmastokokouksessa maanantaina. Trumpin avustajat olivat ennen kokousta sanoneet useaan otteeseen, että Trump ei aio siihen osallistua.

Trump saapui istuntosaliin Intian pääministerin Narendra Modin aloittaessa puheenvuoronsa ja viipyi siellä USA Todayn mukaan 14 minuuttia. Sen jälkeen Trump poistui viereiseen rakennukseen isännöimään omaa kokoustaan, jonka teemana oli uskonnonvapaus maailmassa.

Trump on ilmoittanut USA:n vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta, ja hän on hellittänyt maan päästörajoitteita.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui noin 15 minuuttia Modin jälkeen. Hän muun muassa korosti Suomen tavoittelevan hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.

”Liian suuri haaste”

Niinistö sanoi Ilta-Sanomille pitävänsä Trumpin piipahtamista salissa pienenä positiivisena merkkinä.

– Kyllä kai se sille puolelle jollain tavalla vääntäytyy, mutta en olisi kauhean herkkä lukemaan mitään kehonkieltä tai piipahtamismerkkejä tässä asiassa. Tämä on paljon vakavampaa, Niinistö sanoi.

Niinistö ei ole täysin heittänyt toivoaan Trumpin ja ympäristöasioiden suhteen. Niinistö keskusteli Trumpin kanssa muun muassa mustan hiilen haitallisesta vaikutuksesta elokuussa 2017 Valkoisessa talossa ja heinäkuussa 2018 Helsingissä Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen yhteydessä.

– Jos muistelee esimerkiksi meidän keskusteluamme mustasta hiilestä, hän hyvin mielsi sen kielteisen vaikutuksen. Hän näyttää G7-maiden kokouksessa sanoneen, että hän haluaa puhdasta ilmaa ja puhdasta vettä. Täytyy vaan tehdä toimia, Niinistö totesi.

Niinistö tapaa Trumpin Valkoisessa talossa ensi viikon keskiviikkona. Hän ei luvannut pystyvänsä houkuttelemaan Trumpia mukaan ilmastotalkoisiin.

– Kyllä nyt vähän liian suuren haasteen panette, jos kuvittelette että minä hänen päänsä käännän. Mutta kyllä meillä on tarkoitus puhua esimerkiksi arktisesta alueesta. Kyllä minä siinä yhteydessä vähän muistutan, mistä olemme ennenkin puhuneet.

Asennevaikutus

Niinistö piti ilmastokokouksen henkeä rohkaisevana. Hänen mielestään ilmastonmuutos on otettu vakavasti, vaikka USA:n, Brasilian ja Australian kaltaisia maita ei ole vielä onnistuttu sitouttamaan merkittäviin toimiin.

– Valitettavasti YK:lla ei ole pakkokeinoja siinä suhteessa. Odotetaan nyt mielenkiinnolla, mitä huomenna kuullaan. Silloin puhuvat peräkkäin presidentit Bolsonaro ja Trump, Niinistö sanoi.

– Panisin ennemmin painoarvoa yksittäisten ihmisten asennevaikutukseen. Kun useampi alkaa kantaa huolta, huoli ja asenne ikään kuin leviää ja painostaa päättäjiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?