Trump pelmahti yllättäen ilmastokokoukseen – kuunteli maailman johtajia yleisössä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump pelmahti yllättäen ilmastokokoukseen – kuunteli maailman johtajia yleisössä

Etukäteen oli arveltu, ettei Yhdysvaltojen presidenttiä kokouksessa nähdä.

23.9.2019 18:38 | Päivitetty 23.9.2019 18:47

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvattiin YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin isännöimässä ilmastohuippukokouksessa New Yorkissa. Trump kuvattiin kuuntelemassa osallistujamaiden edustajien puheita.

Aiemmin oli kerrottu, ettei Trump osallistu ilmastohuippukokoukseen. ABC Newsin mukaan Trumpin ei ollut määrä osallistua kokoukseen, vaan ilmaantui sinne odottamatta maanantaiaamuna paikallista aikaa.

Valkoisen talon tiedottaja Stephanie Grisham oli kuitenkin vihjannut maanantaina, että Trump saattaisi pistäytyä huippukokouksessa. Grisham sanoi, että ”ei olisi yllättynyt,” jos Trump päättäisikin osallistua, Politico uutisoi aiemmin.

Trumpin lisäksi ilmastokokouksessa nähtiin Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence.­

Yhdysvaltalainen liikemies ja poliitikko Michael Bloomberg kiitti omassa puheessaan Trumpia siitä, että oli osallistunut kokoukseen ja toivoi, että tämä vaikuttaisi siihen, millaista ympäristöpolitiikkaa Yhdysvaltojen presidentti ajaa.

Trump ilmoitti vuonna 2017 vetävänsä Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta. Trump on myös aiemmin kyseenalaistanut ihmisen vaikutuksen ilmastonmuutokseen ja kutsunut ilmiötä kiinalaiseksi huijaukseksi.

Trump istui yleisössä ilmastokokouksessa.­

Bloomberg-uutistoimiston mukaan Trump oli ilmastokokouksessa vartin eikä hän pitänyt puhetta. Hän kuunteli Intian pääministerin Narendra Modin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin puheet ja lähti.

Myös Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui tilaisuudessa. Niinistön puhe koski maailmanlaajuista ja Suomen hiilineutraaliutta.

Niinistö muistutti, että Suomen nykyiset kansalliset ilmastotavoitteet ovat maailman kunnianhimoisimpia. Hallitus on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Sen jälkeen Suomi aikoo ensimmäisenä teollisena taloutena muuttua hiilinegatiiviseksi.

Presidentti myöntää, että rima on asetettu erittäin korkealle ja tehtävä on vaativa. Suomi haluaa kuitenkin johtaa esimerkin voimalla.

– Siinä tavoitteiden asettaminen ei riitä. Ratkaisevaa on tulosten saavuttaminen.

Juttua tarkennettu kello 18.45 tuoreilla tiedoilla. Trump poistui ilmeisesti Angela Merkelin puheen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?