Kommentti: Halla-ahon Euroopan-valloituksesta tuli pannukakku

Julkaistu:

Euroopan kansallismielisten juoksu kompuroi jo ensimmäisellä aidalla, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Katkerinta on katoava kangastus. Vielä keväällä Euroopan laajuinen vaikutusvalta siinsi Jussi Halla-ahon ja maanosan monen muun oikeistopopulistijohtajan silmissä. Ensin isolla ryminällä europarlamenttiin ja sitten vahva ryhmä siellä. Parlamentin vallalla on rajansa, mutta siitähän se olisi käynnistynyt: Nationalistien internationaali.

Keväällä, ennen toukokuussa pidettyjä eurovaaleja valmistelut olivat jo pitkällä. Identiteetti ja demokratia -ryhmään mukaan tulijoista Lega-puolue oli Italian hallituksessa ja Vapauspuolue Itävallan hallituksessa. Tanskan Kansanpuolue käytti valtaa parlamentista käsin hallituksen tukipuolueena. Saksan AfD:lta odotettiin suuria. Ja juuri ennen eurovaaleja Ekre vielä nousi Viron hallitukseen.

Perussuomalaisten menestys eduskuntavaaleissa oli juuri ollut erinomainen. Ei ihme, jos Halla-aho puhkui innostusta. Hän lykkäsi siirtymistään Brysselistä Suomen eduskuntaan, koska halusi olla mukana, kun uutta ryhmää muodostettaisiin eurovaalien jälkeen.

Itku ilosta. Perussuomalaiset pitivät Suomen eurovaaleissa kaksi paikkaansa, mutta voittajia olivat vihreät. Italian Legan lisäksi isot eurovaaliodotukset täytti Ranskan Marine Le Penin Kansallinen liittouma. Identiteetti ja demokratia jäi europarlamentin viidenneksi suurimmaksi ryhmäksi. Sen kanssa samalla tontilla kilpailee lähes yhtä iso EKR.

Ryhmän puolueille tuli vaikeuksia kotimaissaan. Pari viikkoa ennen eurovaaleja julki tuli video, jolla Vapauspuolueen Heinz-Christian Strache oli huijattu käymään käymään kauppaa muka venäläisen vaalirahoittajan kanssa. Puolue joutui ulos Itävallan hallituksesta. Kesäkuussa Tanskan vaaleissa valtaan nousivat demarit ja Kansanpuolue menetti asemansa.


Syyskuussa Legan johtaja, sisäministeri Matteo Salvini arvioi korttinsa liian hyviksi. Hän alkoi kaataa hallitusta, jossa oli Viiden tähden liikkeen kanssa. Tarkoitus oli saada aikaan uudet vaalit, joissa Lega nousisi valtaan ehkä uusfasismista syytetyn Italian veljien kanssa. Mutta Viiden tähden liike tekikin ilman vaaleja uuden hallituksen keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen kanssa.

Identiteetti ja demokratia oli Salvinin lapsi. Tarkkailijoiden mielestä sen päätarkoitus oli vähentää painetta, että Italia noudattaisi EU:n taloussääntöjä. Kun Lega ei ole hallituksessa, tästä ei ole Salvinin kannalta väliä.

Ryhmän puolueista käyttää hallitusvaltaa enää pienen Viron Ekre. Piti tehdä täytekakku, tulikin pannukakku.


Jos Unkarin Fidesz olisi lähtenyt mukaan, paljon olisi pelastunut. Pääministeri Viktor Orbán on Euroopan vahvin oikeistopopulisti ja Fideszin asema on betonoitu niin, että sitä on vaikea vaaleilla horjuttaa.

Fideszin aiempi versio kuitenkin pääsi jäseneksi arvovaltaiseen keskustaoikeistolaiseen EPP-europarlamenttiryhmään. Muun muassa Suomen Kokoomus oli jäädyttämässä puolueen jäsenyyttä keväällä, mutta sitä ei potkaistu pois. Jos näin kävisi, Orbánin ystävä Salvini on rakentanut hänelle uuden pesän europarlamenttiin, mutta Orbán ei ole vielä tulossa.

Puolan Laki- ja oikeuspuolue on myös vahva vallankäyttäjä. Se kuitenkin kavahtaa Venäjän vaikutusvaltaa Identiteetti ja demokratian jäsenpuolueissa. Tämä oli pääsyitä myös sille, että Ruotsidemokraatit ei lähtenyt mukaan.

Suomessa nationalistinen oikeisto on perinteisesti Venäjän vastaista. Perussuomalaisten riveissä ilmenee kuitenkin uuttakin ajattelua asiassa. Halla-aho yrittää välttää sitä, että tästä tulisi puoluetta hajottava asia.

Oikeistopopulisteille Salvinin ja Strachen töppäily on laajemminkin kiusallista. Puolueryhmän oleellinen yhteinen piirre on usko vahvoihin johtajiin, mikä korvaa osin ristiriitaisten aatteiden aiheuttamia puutteita. Populistijohtajan pitää esiintyä ylivoimaisen tietävänä, nokkelana ja ovelana. Suomessa tällainen kultti rakentui ensin Timo Soinin ja sitten Halla-ahon ympärille.

Populistipuolueen on vähintään esiinnyttävä kuin sen tavoite olisi valtaan nousu eikä nousu hallitukseen jakamaan valtaa muiden kanssa. Näin riippumatta siitä, onko tähän mitään todellisia mahdollisuuksia. Kuvitelma antaa virtaa ja unelma irrottaa kannattajat arjen pettymyksistä.

Populistipuolue ei voi olla vain puolue puolueiden joukossa, solmimassa tylsiä kompromisseja hallituksessa. Sen sai Soini huomata.

Euroopan oikeistopopulisten yhteenliittymän juoksu kompuroi jo ensimmäisellä aidalla. Mutta taival ei ole ohi.

Italian uusi hallitus alkoi rakoilla heti, kun entinen pääministeri Matteo Renzi kannattajineen irrottautui Demokraattisesta puolueesta. Hän lupaa jatkossakin auttaa pitämään Legaa pois vallasta, mutta uusien vaalien todennäköisyys kasvoi. Eri asia on, menikö Legan paras hetki jo.

Jos Salvini nousisi Italian pääministeriksi, myös Identiteetti ja demokratia saisi varmasti uutta puhtia. Kun oikeistopopulistien puoluekoneistot on nyt rakennettu, esimerkiksi talouslama voisi sataa niiden laariin monessa maassa.

Mutta perusongelma säilyy: kuinka olla nationalistinen internationalisti? Yhtä aikaa muukalaiskammoinen ja maailmaa syleilevä? Mahdotonta? Ainakin kinkkistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt