Ensimmäinen saksalainen avaruuslentäjä Sigmund Jähn on kuollut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ensimmäinen saksalainen avaruuslentäjä on kuollut – Itä-Saksan juhlittu sankari jäi yhdistymisen jälkeen unholaan

Sigmund Jähn oli kuollessaan 82-vuotias.

Sigmund Jähn oli ensimmäinen saksalainen avaruudessa.­

22.9.2019 23:42

Sigmund Jähn, ensimmäinen saksalainen avaruudessa, on kuollut 82-vuotiaana, muun muassa Bild uutisoi. Jähn kuoli lauantaina.

Vuonna 1937 syntynyt Jähn suoritti asepalveluksensa DDR:n ilmavoimissa, minkä jälkeen hän opiskeli Moskovassa sotilasakatemiassa, Zeit-lehti kertoi viime vuonna.

Elokuussa 1978 Jähnistä tuli ensimmäinen saksalainen ja ensimmäinen ja viimeinen itäsaksalainen, joka lensi avaruuteen. Jähnin lisäksi Saljut 6 -avaruusasemalle lensi neuvostoliittolainen kosmonautti Valeri Bykovski.

Avaruusmatka kesti seitsemän päivää, 20 tuntia ja 49 minuuttia, Spiegel kertoo. Sinä aikana Jähn kiersi Maapallon 125 kertaa.

Sigmund Jähn oli ensimmäinen ja viimeinen itäsaksalainen, joka pääsi avaruuteen.­

Valmistautuminen matkaa varten oli alkanut jo pari vuotta aiemmin. Jähn kävi läpi lukemattomia kokeita, joissa testattiin, miten miehet kestäisivät lennon aiheuttaman rasituksen.

Kävi ilmi, ettei Jähnillä ollut fyysisiä ongelmia, hänellä oli riittävä lentokokemus ja hän puhui hyvää venäjää. Lisäksi 41-vuotias mies uskoi sosialismiin ja oli liittynyt Saksan sosialistiseen yhtenäisyyspuolueeseen, DDR:n hallitsevaan puolueeseen, jo varhain. Jähn pestattiin kosmonautiksi.

Onnistuneen avaruuslennon jälkeen Jähn sai tittelin ”DDR:n sankari”. Hän työskenteli myöhemmin Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksessa ja Euroopan avaruusjärjestössä.

DDR:ssä hän oli lähes Nukkumatin veroinen kaikkien tuntema kansallissankari.

Vuosien saatossa ja erityisesti Saksojen yhdistymisen myötä Jähnin avaruuslento painui hiljalleen unholaan. Erityisesti entisessä Länsi-Saksassa Jähn oli monelle täysin tuntematon hahmo.

Saksojen yhdistymisen jälkeen Jähn vietti pitkälti hiljaiseloa ja hänen saavutustaan ei ole juuri juhlittu. Kun hänen avaruuslennostaan tuli kuluneeksi 40 vuotta, virallinen Saksa ei muistanut tapahtumaa lainkaan.

Jähn kuitenkin vakuutti Zeitin haastattelussa, ettei ollut katkera.

– Kun lähestyn elämäni loppua, en ajattele sitä enää niin paljon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?