Guardian: brexit-kapina uhkaa työväen­puolueen Corbynia

Julkaistu:

Kannatuskysely: Britannian konservatiiveilla menee lujaa, vaikka pääministerin kausi alkoi myrskyisästi.
Yksi asia näytti tulleen selväksi Brightonissa viikonloppuna järjestetyn Britannian työväenpuolueen puoluekokouksen aikana: yhteisestä linjasta ei löydy laminoitavaa versiota.

Aiemmin Britannian pääministeri Boris Johnson menetti parlamentaarisen enemmistönsä brexitin aiheuttamalle jakautuneisuudelle. Nyt eriävät näkökulmat repivät myös työväenpuolueen sisäistä harmoniaa.

Guardianin mukaan työväenpuolueen johtajalla Jeremy Corbynilla oli lauantaina vaikeuksia estää avoimen kapinan syttyminen kesken kokouksen. Brightonissa hänen liittolaisiaan hiersi muun muassa hänen päätöksensä olla tukematta ajatusta siitä, että Britannia pysyisi Euroopan unionissa.

Lehden mukaan puolueen johtoa syytettiin kokouksen aikana muun muassa pyrkimyksistä estää demokraattinen väittely ja tärvellä päätöksen syntyminen siitä, mikä on työväenpuolueen kanta Euroopasta lähtemiseen.

Työväenpuolueen kannattajakunta voidaan jaotella pääsääntöisesti kahteen ryhmään: Eurooppa-myönteisiin kosmopoliitteihin kaupunkilaisiin ja EU-eroa kannattaneihin perinteikkäiden työväenluokan yhteisöjen edustajiin.

Kannatuskyselyt ovat osoittaneet, että kahtiajako on vieläkin kärjistyneempää tänä päivänä. Kyselyjen mukaan Eurooppa-vastainen brexit-puolue ja Eurooppa-myönteiset liberaalidemokraatit ovat nakertaneet Corbynin johtaman valtapuolueen kannatusta.

Työväenpuolueen kannatus jätättää konservatiiveja

Tuore Observerin kannatuskysely sijoittaa brexit-puolueen kannatuksen 12 prosentin ja liberaalidemokraattien kannatuksen 17 prosentin luokkaan.

Johnsonin kivisestä alusta huolimatta myös konservatiiveilla menee kyselyn mukaan suhteellisen hyvin ja puolueen kannatus on reilusti toistakymmentä prosenttiyksikköä työväenpuoluetta korkeammalla. Työväenpuoluetta kannattaa kyselyn mukaan 22 prosenttia vastaajista ja konservatiivipuoluetta 37.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt