Iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin saivat Lähi-idän jännitteet leimahtamaan – tällainen on kriisin keskiössä oleva jemeniläinen kapinallisryhmä

Julkaistu:

Huthikapinalliset taistelevat Jemenin hallintoa vastaan, mutta heiltä puuttuu tarkka poliittinen ohjelma.
Reilu viikko sitten tehdyt iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin kiristävät yhä välejä Lähi-idässä. Saudi-Arabia ja Yhdysvallat ovat syyttäneet iskuista Irania, vaikka Jemenin huthikapinalliset ovat sanoneet olevansa iskujen takana. Huthikapinalliset ovat aiemminkin tehneet iskuja Saudi-Arabiaan, mutta toissa lauantaisen iskun tarkkuus ja hienostuneisuus ovat herättäneet epäilyksiä siitä, että isku olisi tehty Iranista käsin.

Kiista öljylaitosiskuista on nostanut kansainvälisen politiikan keskiöön kapinallisryhmittymän, joka nousi maailmankartalle vuonna 2015, kun se sai vallattua Jemenin pääkaupungin Sanaan ja pakotti maan presidentin Abdrabbuh Mansour Hadin pakenemaan etelään.

Keitä ovat huthikapinalliset?

Huthien historia ulottuu 1990-luvun alkuun, jolloin Shabab al-Muminin -niminen ryhmä pyrki lisäämään tietoisuutta shiialaisuuden paikallisesta suuntauksessa zaidilaisuudesta nuorille suunnattujen leirien avulla. Jemenin väestöstä valtaosa on sunnimuslimeja ja vuosina 1962–1970 käydyn sisällissodan jälkeen Pohjois-Jemenissä satoja vuosia vahvassa asemassa olleet zaidilaiset työnnettiin syrjään, The Guardian on kertonut.

Kun salafistisunnilaiset ideologiat lipuivat Saudi-Arabiasta Jemeniin 1980-luvulla, zaidilaiset uskonoppineet alkoivat militarisoida seuraajiaan Saudi-Arabiaa ja sen liittolaisia vastaan.

Shabab al-Muminin -liikkeen johtajiin kuulunut Hussein al-Huthi alkoi järjestää hallinnon vastaisia protesteja 2000-luvun alussa. Al-Huthi kritisoi maan silloista presidentti Ali Abdullah Salehia heikoksi ja väitti tämän olevan kiitollisuudenvelassa Yhdysvalloille.


Kun Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin, al-Huthin slogan kuului: ”Kuolema Amerikalle. Kuolema Israelille. Kirotkaa juutalaiset. Kauan eläköön islam ja Sanaan suuri moskeija.” Sloganin kohteena oli kuitenkin Saleh, BBC kertoo.

Al-Huthin liike kasvoi, sillä se onnistui käyttämään hyväkseen Salehin hallinnon kohtaamaa vastustusta. Liike hyödynsi sitä, että monet olivat väsyneitä korruptioon ja autoritäärisen presidenttiin, joka oli Saudi-Arabian liittolainen.

Kun Hussein al-Huthi sai surmansa vuonna 2004, hänen kannattajansa alkoivat kutsua itseään hutheiksi. Liikkeestä käytetään myös nimitystä Ansar Allah. Liikettä johtaa nykyisin Hussein al-Huthin veli Abdul Malik al-Huthi.


Miksi Jemenissä soditaan?

Huthit taistelivat hallitusta vastaan vuosina 2004–2010. Osapuolet sopivat tulitauosta vuonna 2010, mutta se ei kestänyt.

Vuonna 2011 huthit osallistuivat vallankumoukseen, jossa Jemeniä vuodesta 1978 hallinnut presidentti Saleh pakotettiin luopumaan vallastaan. Salehin tilalle nousi vuonna 2012 hänen varapresidenttinään toiminut Hadi.


Hadin presidenttikautta ovat leimanneet useat ongelmat: separatistiliikehdintä etelässä, terroristien iskut, korruptio, työttömyys ja epävarmuus ruoasta. Huthit ovat hyödyntäneet sekasortoista tilannetta ottamalla haltuunsa laajoja alueita pohjoisessa Saadan provinssissa ja sen lähialueilla. Vuonna 2015 huthit saivat haltuunsa pääkaupunki Sanaan ja pakottivat presidentti Hadin pakenemaan kaupungista.

Jemenin konfliktista alettiin käyttää termiä sisällissota maaliskuussa 2015, kun Hadi oli joutunut pakenemaan Sanaasta.


Saudi-Arabia ja kahdeksan muuta pääosin sunnienemmistöistä arabimaata aloittivat ilmahyökkäykset kapinallisia vastaan, kun huthien nousu kävi selväksi ja pelkona oli, että he saivat tukea shiiaenemmistöiseltä Iranilta. Koalition tarkoituksena on tukea presidentti Hadin hallintoa.

Saudien johtama koalitio on saanut logistista tukea ja tiedusteluapua Yhdysvalloilta, Britannialta ja Ranskalta, BBC kertoo.

Ketkä tukevat hutheja?

Huthit ovat uskonnollinen ja poliittinen liike, jonka tavoitteet ovat kuitenkin epäselviä. YK:n turvallisuusneuvoston vuoden 2015 arvion mukaan liikkeeseen kuuluu noin 75­000 taistelijaa, PBS uutisoi viime vuonna.


Huthit ovat saaneet tukea Iranilta, joskin kapinalliset kuuluvat Teheranista vähiten taloudellisesti ja sotilaallisesti riippuvaisiin ryhmiin, The Washington Post kertoo. Huthit ovat myös toimineet vastoin Iranin neuvoja useita kertoja Jemenin sisällissodan aikana. The Guardianin mukaan Iran oli esimerkiksi kehottanut olemaan valtaamatta Sanaan pääkaupunkia vuonna 2015, mutta huthit päättivät toisin.

Huthit ovat myös saaneet tukea esimerkiksi Jemenin hallintoa vastustavilta sunnimuslimeilta. Ex-presidentti Saleh oli ryhmän liittolainen vallasta luopumisensa jälkeen. Huthit kuitenkin surmasivat Salehin vuonna 2017, kun tämän epäiltiin hylkäävän huthit ja liittoutuvan jälleen Saudi-Arabian kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt