Israelin arabipuolueilta poikkeuksellinen päätös: aikovat tukea Benny Gantzia pääministeriksi

Julkaistu:

Arabipuolueet haluavat päästä pitkäaikaisesta pääministeristä Benjamin Netanjahusta eroon.
Israelin arabipuolueet ovat ilmoittaneet tukevansa vaalivoittajaksi täpärästi nousseen sinivalkoisen vaaliliiton johtajaa Benny Gantzia maan seuraavaksi pääministeriksi, AFP uutisoi.

Gantz on asettanut koalitiohallituksen ehdoksi sen, että hänestä tulee pääministeri. Viime vuosina arabipuolueet eivät ole tukeneet ketään pääministeriksi, joten kyse on poikkeuksellisesta päätöksestä.

Israelin vaaleissa kolmanneksi tulleen yhdistyneen arabilistan johtaja Ayman Odeh kirjoittaa New York Timesissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että Israelin pitkäaikaisen pääministerin Benjamin Netanjahun politiikka edistää ”pelkoa ja vihaa, epätasa-arvoa ja (kansan) jakaantumista”.

– Israelilaishallitus on tehnyt kaikkensa torjuakseen meidät, jotka olemme Palestiinalaisalueiden arabeja, mutta meidän vaikutusvalta on vain noussut. Meistä tulee demokratian kulmakivi, Odeh kirjoittaa.

– Yhdistyneen listan puolesta suosittelen Israelin presidenttiä valitsemaan Benny Gantzin, sinivalkoisen puolueen johtajan, seuraavaksi presidentiksi. Tästä tulee merkittävin askel enemmistön saavuttamiseksi, jotta estämme Netanjahun uuden kauden. Ja sen tulisi päättää hänen poliittinen uransa.

Odehin mukaan arabipuolueiden edustajat eivät päätöksellään anna tukeaan Gantzille, joka ei ole sitoutunut arabipuolueiden poliittisiin vaatimuksiin. Puolueet eivät myöskään aio olla mukana Gantzin hallituksessa.

Odehin mukaan puolueet haluavat päätöksellään viestiä, että Israelin ainoa mahdollinen tulevaisuus on jaettu tulevaisuus, jossa palestiinalaiset ovat tasa-arvoisesti mukana.

– Sillä, että päätämme suositella herra Gantzia, olemme osoittaneet, että yhteistyö ihmisten välillä, arabien ja juutalaisten, on ainoa periaatteellinen poliittinen strategia, joka johdattaa meidät kaikki parempaan tulevaisuuteen.

Edellisen kerran arabipuolueet tukivat ehdokasta pääministeriksi vuonna 1992.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt