Israelin presidentti esittää laajaa koalitio­hallitusta – kolmannet vaalit mahdolliset

Julkaistu:

Arabipuolueet harkitsevat tukevansa poikkeuksellisesti Gantzia.
Israelin presidentti Reuven Rivlin esittää maahan laajaa hallituskoalitiota. Hänen mukaansa vakaaseen hallitukseen pitäisi kuulua sekä täpärän vaalivoittajan sinivalkoisen vaaliliiton että pitkäaikaisen pääministerin Benjamin Netanjahun Likud-puolueen.

Suurta koalitiota ehdotti aiemmin myös vaa'ankieliasemassa oleva entinen puolustusministeri, Israel Beitenu -puolueen Avigdor Lieberman. Hänen mukaansa koalitiossa pitäisi olla mukana myös hänen oma puolueensa. Lieberman kuitenkin ilmoitti aiemmin tänään, ettei aio toistaiseksi tukea pääministeriksi kumpaakaan pääehdokkaista.Edellisten vaalien jälkeen hallitustunnustelijaksi valittu maan pitkäaikainen pääministeri Benjamin Netanjahu ei saanut keväällä hallituskoalitiota kokoon ja maassa järjestettiin uudet vaalit.

Nytkään ei ole mitään takeita siitä, että hallitusta saataisiin kursittua kokoon, ja paine puolueita kohtaan suuren koalition muodostamiseksi on kasvanut. Sitä kaipaili jo aiemmin pitkäaikainen pääministeri Netanjahu, jonka Likud-puolue kärsi vaaleissa täpärän ja katkeran tappion sinivalkoiselle vaaliliitolle. Gantz on kuitenkin asettanut koalitiohallituksen reunaehdoksi sen, että hänen pitää olla itse pääministeri.

Kolmannet vaalit mahdolliset

Ratkaisevaan asemaan saattaa neuvotteluissa nousta vaaleissa kolmanneksi tullut yhdistynyt arabilista. Perinteisesti arabipuolueet eivät ole tukeneet ketään pääministeriksi, mutta tällä kertaa ne saattavat tehdä poikkeuksen päästäkseen Netanjahusta eroon.

Edellisen kerran arabipuolueet asettuivat pääministeriehdokkaan tueksi vuonna 1992, jolloin ne kannattivat myöhemmin palestiinalaisten kanssa Oslon sopimuksen allekirjoittanutta Jitzhak Rabinia.

Toinen merkittävä tekijä pienpuolueista on entisen puolustusministerin Avigdor Liebermanin Israel Beitenu. Liebermanin on ennakoitu vetoavan Gantziin ja Netanjahuun suuren koalition muodostamiseksi. Lieberman kuitenkin ilmoitti ennen tapaamistaan Rivlinin kanssa, ettei aio tukea pääministeriksi kumpaakaan pääehdokkaista.

Jos arabipuolueet asettuvat Gantzin taakse, hänellä on takanaan 57 knessetin 120 edustajasta, kun mukaan lasketaan häntä tukevat vasemmisto- ja keskustapuolueet. Netanjahua tukee puolestaan 55 edustajaa Likud puolueesta ja pienemmistä oikeistoryhmittymistä.

Mahdollisena pidetään sitäkin, että Israel ajautuu vielä kolmansiin vaaleihin, kun hallitusta ei taaskaan pystytä muodostamaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt