Rujot lähikuvat runnellusta öljynjalostamosta – Saudi-Arabia: jos tämä tehtiin Iranista, se on sotatoimi

rac

Julkaistu:

Nyt odotetaan jännityksellä, millaisia lisätodisteita Saudi-Arabiaan tehdyistä ilmaiskuista esitetään. Persianlahdelle on luvassa lisää yhdysvaltalaisia joukkoja, mutta samaan aikaan tekeillä on myös rauhansuunnitelma.
Puhkottuja putkia ja vääntynyttä metallia. Hiiltyneitä torneja ja auki revittyjä säiliöitä.

Sellaista jälkeä viime viikonlopun kirurgisen tarkat iskut tekivät Saudi-Arabian kahteen suurimpaan öljynjalostamoon, Abqaiqiin ja Khuraisiin.

Saudien valtio-omisteinen öljy-yhtiö Aramco kierrätti lehdistöä laitoksilla perjantaina, kuusi päivää iskujen jälkeen.

Saudit ovat käynnistäneet tutkinnan iskuista. Jos käy ilmi, että iskut tulivat Iranin alueelta, se tulkitaan sotatoimeksi, Saudi-Arabia ilmoitti sunnuntaina.

Maa tavoittelee rauhanomaista ratkaisua konfliktiin, Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir vakuutti Reutersin mukaan.


Khuraisin laitoksella maassa lojui perjantaina edelleen mustunutta rojua, Al-Jazeera kuvaa.

Se on laitoksista pienempi, mutta sekin usean jalkapallokentän kokoinen. Putkien verkosto yhdistää toisiinsa tornit ja säiliöt.

Aramcon mukaan Khuraisissa oli iskun alkaessa 200 työntekijää. Kenenkään ei ole raportoitu haavoittuneen.

Laitoksen tuotannon arvioidaan palaavan normaaliksi syyskuun loppuun mennessä. Aramcon mukaan laitosten korjaamiseksi tarvitaan välineistöä Yhdysvalloista ja Euroopasta.

Koko kuningaskunnan öljyntuotannon puolittaneet iskut ovat lisänneet jännitteitä alueella.

Jemenin huthikapinalliset ovat ottaneet iskut nimiinsä, mutta Saudi-Arabia ja Yhdysvallat syyttävät niistä kapinallisia tukevaa Irania. Saudi-Arabian johtama liittouma on tukenut vuodesta 2015 alkaen Jemenin hallituksen joukkoja, jotka taistelevat huthikapinallisia vastaan.

Iran puolestaan tuomitsee ulkovaltojen joukkojen läsnäolon alueella.

Yhdysvallat kertoi perjantaina lähettävänsä lisää joukkoja Persianlahdelle.

Iranin presidentin Hasan Ruhanin mukaan maa esittää YK:lle kunnollisen rauhansuunnitelman lähipäivinä. Ruhani vakuutti näin puheessaan, jonka jälkeen Iranin armeija esitteli paraatissa uutta varustustaan.

Ruhania odotetaan maanantaina YK:n yleiskokoukseen New Yorkiin.

Jemenin huthikapinalliset taas ovat väläyttäneet mahdollisuutta Saudi-Arabiaan kohdistuvien iskujen lopettamiseen.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi kapinallisten johtajiin kuuluvan Mahdi al-Mashatin sanoneen televisioidussa lausunnossaan, että kapinalliset voivat lopettaa kaikki iskut Saudi-Arabiaan, jos maa liittolaisineen on valmis samaan.