Jemenin huthi­kapinalliset väläyttävät rauhan mahdollisuutta

Julkaistu:

Huthit sotivat Jemenissä hallitusta vastaan, jota naapurimaa Saudi-Arabia tukee. Huthikapinalliset ottivat myös vastuun tuhoisista ilmaiskuista, jotka lamauttivat viime viikonloppuna saudien öljyntuotantoa.
Saudi-Arabian öljyntuotantolaitosiskuista vastuun ottaneet Jemenin huthikapinalliset väläyttävät mahdollisuutta kuningaskuntaan kohdistuvien iskujen lopettamiseen, kertovat uutistoimisto AFP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

AFP:n mukaan ehdotus iskujen lopettamisesta kuultiin jo perjantaina. BBC puolestaan kertoo kapinallisten johtajiin kuuluvan Mahdi al-Mashatin sanoneen televisioidussa lausunnossaan, että kapinalliset voivat lopettaa kaikki iskut Saudi-Arabiaan, jos maa liittolaisineen on valmis samaan.

Iranin tukemat huthit pitävät hallussaan Jemenin pääkaupunkia Sanaata ja osia muusta maasta. Sota Saudi-Arabian tukemaa Jemenin hallintoa vastaan on kestänyt jo viisi vuotta.

Jemenissä YK:n erityislähettiläänä toimiva Martin Griffiths piti huthien avausta tervetulleena. Griffithsin mukaan on tärkeää, että osapuolilla olisi halua hakea konfliktiin poliittista ratkaisua.

Iskut hallaa alueen jännitteille

Viikko sitten lauantaina tehdyt öljylaitosiskut ovat kiristäneet paitsi alueen valtioiden myös niiden liittolaisten suhteita

Saudi-Arabia iski perjantaina kapinallisten asemia vastaan Jemenissä Hodeidan kaupungin pohjoispuolella, mikä sai huthikapinalliset syyttämään Saudi-Arabiaa ja sen liittolaisia hauraan aselevon vaarantamisesta.

Yhdysvallat puolestaan kertoi perjantaina lähettävänsä lisää joukkoja Persianlahdelle. Yhdysvallat syyttää Saudi-Arabiaan tehdyistä iskusta Irania, joka on kiistänyt osallisuutensa.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif sanoi yhdysvaltalaisen CBS-uutiskanavan haastattelussa, että aseellisen selkkauksen mahdollisuutta Lähi-idässä ei voi sulkea pois, mikäli Yhdysvallat jatkaa joukkojen ja aseiden kuljetuksia alueelle. CBS:n sunnuntaina lähetettävään Face The Nation -ohjelmaan tehdystä haastattelusta kertoi esimerkiksi uutistoimisto Bloomberg, joka sai käyttöönsä ohjelman tekstit.

– En suhtaudu luottavaisesti siihen, että pystymme välttämään sodan, Zarif sanoin Bloombergin mukaan.

Yhdysvaltojen joukkojen siirtelyn Zarif sanoi vievän väärään suuntaan asian ratkaisussa.