Ruotsalais­aktivisti Greta Thunberg tähditti historiallista YK:n nuorten ilmasto­kokousta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsalais­aktivisti Greta Thunberg tähditti historiallista YK:n nuorten ilmasto­kokousta

Ainakin neljämiljoonaa ihmistä ympäri maailman marssi vastustamaan ilmastonmuutosta.

Ilmastonmuutosta protestoivat koululakot aloittanut 16-vuotias Greta Thunberg osallistui nuorten ilmastokokoukseen New Yorkissa lauantaina.­

21.9.2019 19:37

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg osallistui lauantaina 500 muun nuoren kanssa kaikkien aikojen ensimmäiseen YK:n nuorten ilmastokokoukseen. Ilmastonmuutosta protestoivat koululakot aloittanut 16-vuotias Thunberg sanoi jo perjantaina New Yorkissa, että muutos on tulossa, pidettiinpä siitä tai ei.

Maailmanlaajuinen ilmastolakkoaalto on kerännyt yhteen ainakin 185 maata vaatimaan parempia ilmastotoimia, kertoo brittilehti Guardian. Järjestäjien mukaan noin neljämiljoonaa ihmistä ympäri maailman on vallannut kaupunkien katuja. Lakkoaaltoa pidetään maailman suurimpana mielenilmauksena, joka protestoi nousevien lämpötilojen uhkaa.

Maanantaina YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kutsuu koolle 60 maan johtajat esittelemään kasvihuonepäästöjen vähentämistavoitteitaan.

Saksan hallitus ilmoitti sopivasti perjantaina vuoteen 2030 ulottuvasta kymmenien miljardien eurojen ilmastopaketista. Sen avulla on tarkoitus alentaa energian ja teollisuuden aiheuttamia päästöjä sekä kannustaa sähköautojen ja julkisen liikenteen käyttöön.

Tuimalle Thunbergille rokkitähden vastaanotto

Ilmastolakkoaalto alkoi perjantaina Tyyneltä valtamereltä. Muun muassa Vanuatun varapääministeri syytti Yhdysvaltoja, Kanadaa, Australiaa, Japania ja Uutta-Seelantia ilmastonmuutoksen aiheuttamasta uhkasta.

Lakot levisivät lopulta myös Helsinkiin, jossa Eduskuntatalon portaille kokoontunut joukko vaati kylteissään muun muassa ilmastotuhon pysäyttämistä sekä toimintaa puheen sijaan.

Päivä huipentui New Yorkissa järjestettyyn mielenosoitukseen, johon myös Yhdysvaltoihin purjeveneellä saapunut Thunberg osallistui.

Thunberg sai perjantaina rokkitähden vastaanoton, kun hän saapui newyorkilaiseen puistoon puhumaan tuhansille ihmisille ja vaatimaan maiden johtajia hillitsemään hiilidioksidipäästöjä

– Miksi meidän pitäisi opiskella tulevaisuutta varten, kun se on viety meiltä? Vaadimme turvallista tulevaisuutta, onko se niin paljon pyydetty, hän kyseli yleisöltä tuimaan tyyliinsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?