Elizabeth Warrenista tuli demokraattien presidentti­kisan haastaja – alku­vuonna mahdollisuuksiin ei uskonut juuri kukaan

Julkaistu:

Elizabeth ”minulla on suunnitelma” Warren -lempinimen saanut senaattori jyrää demokraattien presidenttikisassa.
– Jos voisin olla kuka tahansa presidenttiehdokkaista tällä hetkellä, haluaisin olla Elizabeth Warren.

Nämä Hillary Clintonin vaalikampanjan entisen lehdistöedustajan Brian Fallonin Buzzfeedille lausumat sanat kiteyttävät oivasti Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttikisan tilanteen. Yksi on nousussa, muut kamppailevat tasaisten tai laskevien käyrien kanssa.

Warren ei kuitenkaan johda kisaa. Hän on vasta toisena tai kolmantena riippuen siitä, mitä mielipidemittausta katsoo.

Mutta kyse onkin siitä, että Warren on kesän aikana tehnyt nousun, johon ei alkuvuodesta uskonut oikein kukaan. Hänestä on tullut harmaan mukanaolijan sijasta ehdokas, joka pitää voittaa jos haluaa demokraattien presidenttiehdokkaaksi.

Vielä huhtikuussa Warrenin kannatus demokraattiäänestäjien keskuudessa oli 6 prosentissa kaukana Joe Bidenin ja Bernie Sandersin takana. Nyt se on 17 prosentissa tasoissa Sandersin kanssa ja jo iskuetäisyydella Bidenista (26%, lähde: RealClearPolitics).


Mitä tapahtui?

Yksi politiikan kommentaattoreiden tarjoama selitys liittyy Warreniin saamaan lempinimeen. Häntä kutsutaan Elizabeth ”minulla on suunnitelma” Warreniksi.

Warrenin kampanja on ottanut tavaramerkikseen puheenlöpinän sijasta julkaista konkreettisia, yksityiskohtaisia poliittisia aloitteita eri ongelmien korjaamiseksi. Asiakeskeinen tyyli on purrut demokraattiäänestäjään.

Se on johtanut myös vitsailuihin. Kun koomikko Ashley Nicole Black kyseli twitterissä toukokuussa, olisiko Warrenilla suunnitelma myös hänen rakkauselämänsä korjaamiseksi, vastaus tuli vuorokaudessa.

– Pistä yksityisviesti niin selvitellään, Warren twiittasi ja sai 75 000 tykkäystä.

Warrenilla on ollut myös toinen yleisöön menevä strategia: hän asettuu auliisti selfie-kuviin kannattajien kanssa. Maanantai-iltana New Yorkissa hän otatti neljässä tunnissa noin 4 000 kuvaa itsestään halukkaiden kannattajiensa kanssa ja kiteytti jälkikäteen session näin:

– Jonot pitenevät joka kerta. Hyvä juttu.


Elizabeth Ann Warren, 70, on iästään huolimatta varsin tuore poliitikko. Hän ansaitsi kannuksensa akateemisella uralla Harvardin oikeustieteen professorina, ja hänen aloitteestaan Yhdysvaltoihin luotiin finanssimarkkinoiden kuluttajansuojaviranomainen vuoden 2008 talouskriisin jälkeen.

Vuonna 2012 hänet valittiin ensimmäisenä naisena Massachusetssin senaattoriksi. Hurja noste johti heti spekulaatioihin jopa presidenttiehdokkuudesta, mutta Warren asettui tukemaan Clintonia.

Yhdeksi syyksi suosiolle on arveltu sitä, että Warren on koko ajan ollut johdonmukainen politiikassaan. Hänet asemoidaan Yhdysvalloissa vasemmistolaiseksi, koska hän kannattaa ilmaista terveydenhuoltoa ja yliopistokoulutusta, haluaa rikkausveron ja finanssilaitosten sääntelyn kiristämistä.

Moiset ehdotukset aiheuttavat markkinoiden nimeen vannovissa amerikkalaisissa kylmiä väreitä, mutta Warren ei ole peruuttanut eikä suostunut myöntämään, että tavoitteiden saavuttaminen olisi poliittisesti mahdotonta.

– Miksi ryhtyä presidenttiehdokkaaksi luetellakseen, mitä ei voi tehdä, Warren napautti arvostelijoilleen.

Warrenin radikaalit kannat saattavat oudoksuttaa myös maltillisia demokraatteja, mutta hänen kampanjointinsa on saanut tunnustusta asiantuntevilta tahoilta.

– Hän on tehnyt fiksuimman kampanjan sekä taktisesti että strategisesti, ja hitaasti, järjestelmällisesti nostanut itsensä kärkijoukkoon, kommentoi Barack Obamasta presidenttiä tehnyt David Axelrod Buzzfeedille.


Warren korostaa vaatimatonta taustaansa vaatiessaan esimerkiksi 15 dollarin minimipalkkaa. Hän kertoo, kuinka sellainen pelasti hänen perheensä, kun hänen isänsä sai sydänkohtauksen ja ikänsä kotona ollut äiti joutui lähtemään töihin puhelinkeskukseen.

Warren haluaa pilkkoa jättiyritykset Facebookin, Googlen ja Amazonin, joille on hänen mukaansa kasaantunut liikaa valtaa ihmisten elämään. Kun Wall Streetin tunnelmia raportoiva CNBC-talouskanavan paneeli puhui Warrenin noususta, ohjelman juontaja Jim Cramer kuvaili yrityspomojen tunnelmia ehdokkaasta näin:

– En ole ikinä kuullut heidän sanovan: hänet pitää pysäyttää!

Kyseinen ohjelma nousi viraaliksi sosiaalisessa mediassa. Vääräleuat kommentoivat, että siitä tuli samalla paras mahdollinen ilmainen vaalimainos Warrenille.

Warrenin suurimpana ongelmana pidetään sitä, että hänen poliittiset kantansa saattavat olla liikaa perusamerikkalaiselle, etenkin niille liikkuville äänestäjille, jotka tukivat viime vaaleissa Trumpia ja jotka pitäisi kääntää nyt demokraattien taakse.

– Demokraattien ison hallinnon sosialismi johtaisi terveydenhuollon valtiollistamiseen, tuhoaisi yksityiset sairausvakuutukset, antaisi ilmaisen terveydenhuollon laittomille siirtolaisille, tappaisi miljoonia työpaikkoja fossiilisten polttoaineiden teollisuudesta, riisuisi amerikkalaiset aseista ja nostaisi veroja radikaalin ohjelman rahoittamiseksi, julisti presidentti Donald Trumpin kampanja heti demokraattiehdokkaiden vaaliväittelyn jälkeen viime viikolla.

Tämänhetkisten kyselyiden mukaan Warren voittaisi Trumpin, jos vaalit olisivat nyt. Tilanne voi kuitenkin muuttua Trumpin päästessä toden teolla moukaroimaan Warrenin politiikkaa.


Trumpilla on Warrenia vastaan myös toinen ase.

Warren sukutarinan mukaan heillä on intiaanijuuria, ja Warrenin on syytetty käyttäneen tätä epämääräistä vähemmistökorttia ammatillisesti hyväkseen töitä hakiessaan. Kun Warren lopulta teetti dna-testin, joka todisti kaukaiset intiaanijuuret, alkuperäiskansojen edustajat suuttuivat. Warren on joutunut pahoittelemaan asiaa moneen kertaan.

Trump antoi Warrenille pilkkanimen Pocahontas, joka jäi elämään ja nousee taatusti uudelleen esiin kampanjan aikana. Tiukassa kisassa mielikuvat ehdokkaasta voivat olla ratkaisevia vaaliuurnilla.

Demokraattien esivaalit alkavat helmikuussa. Varsinaiset vaalit ovat marraskuussa 2020. Siihen liittyy viimeisin pelko Warrenin ehdokkuuden puolesta.

– Hän saattoi kiriä liian aikaisin, ja se olisi iso ongelma, kiteytti Bill Clintonin entinen avustaja Paul Begala.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt