Yli sata kelta­liiviä pidätetty Pariisissa – kanniskelivat vasaroita ja bensa­kanistereita

Julkaistu: , Päivitetty:

Jopa 7 000 poliisia on varautunut estämään mahdolliset väkivallan purkaukset.
Poliisi on pidättänyt yli sata mielenosoittajaa keltaliivien uusissa protesteissa Pariisissa Ranskassa. Yli 7 000 poliisia on varautunut lauantaina tukahduttamaan presidentti Emmanuel Macronia vastustavan keltaliiviliikkeen ja sen radikaalin, anarkistisen "mustan blokin" mahdolliset väkivallan yritykset.

Poliisin mukaan osa on kanniskellut vasaroita ja bensiinikanistereita.

Pelkona on ollut, että mielenosoittajat yrittäisivät tunkeutua pääkaupungissa yhtä aikaa meneillään olevaan ilmastomarssiin.

Macron tyynnytteli perjantaina, että ihmisten on hyvä ilmaista itseään, mutta kenenkään ei pitäisi häiritä ilmastoprotestia ja kulttuuritapahtumia, joiden on myös määrä tapahtua lauantaina.

Poliisien määrä on nyt vastaava kuin keltaliivien mielenosoitusten pahimpien piikkien aikaan viime joulu- ja maaliskuussa.

Poliisi on kieltänyt protestit Pariisin pääkadulla Champs-Elysees'llä ja muilla kaupungin ydinalueilla, joissa protestoijat ovat aiemmin ryöstäneet ja sytyttäneet tuleen luksusliikkeitä ja ravintoloita.

Macron: Liiviliike on ollut minulle hyväksi

Keltaliivien mielenosoitukset alkoivat kymmenen kuukautta sitten. Ne kritisoivat presidentti Macronia siitä, ettei hänellä ole kosketuspintaa tavallisten ranskalaisten tarpeisiin.

Talvella ja alkukeväästä protestit äityivät väkivaltaisiksi erityisesti Pariisissa, ja ne johtivat useisiin yhteenottoihin mielenosoittajien ja turvallisuusviranomaisten välillä. Tammikuussa mielenosoittajat jopa käyttivät trukkeja hyökätäkseen ranskalaiseen ministeriöön. Myös poliisia on syytetty liian kovista otteista mielenosoittajien taltuttamiseksi.

Mielenosoitusten alussa niihin osallistui yli 280 000 ihmistä, mutta kesän myötä protestit ovat jääneet satunnaisiksi.

Keltaliivien viikoittaiset mielenosoitukset saivat jo kerran presidentin hivuttamaan valtion kukkarosta 17 miljardin euron palkankorotukset ja veronkevennykset matalapalkkaisille, mutta ne ovat supistuneet kesän kuluessa.

Macron sanoi torstaina julkaistussa Time-lehden haastattelussa, että liiviliike on ollut hänelle hyväksi, sillä se on saanut hänet kuuntelemaan ja kommunikoimaan paremmin.

– Haasteeni on kuunnella ihmisiä paremmin kuin kuuntelin aivan alussa, presidentti sanoi haastattelussa.