Venäläisoikeus päästi Pavel Ustinovin vankilasta: ”En aio piiloutua”

Julkaistu:

Venäläisoikeus ei todennut näyttelijä Pavel Ustinovia syyttömäksi, mutta päästi hänet odottamaan tuomionsa jatkokäsittelyä matkustuskiellon alaisena.
Moskovalainen oikeusistuin päästi perjantaina näyttelijä Pavel Ustinovin,34, pois vankilasta odottamaan tuomionsa jatkokäsittelyä.

Ustinovin juttua alettiin tarkastella uusiksi sen jälkeen, kun hänen kohtelustaan oli noussut Venäjällä poikkeuksellisen suuri yhteiskunnallinen tyrmistys.

Ustinov oli tuomittu 3,5 vuodeksi vankilaan Moskovan vaalimielenosoitusten yhteydessä tehdyn pidätyksen jälkeen.
Mediazona-uutissivusto kertoo, että oikeussalissa oleva yleisö puhkesi aplodeihin, kun tuomari kertoi Ustinoviin kohdistetun pakkokeinon muuttamisesta. Ustinov vapautetaan tutkintavankilasta ja hänet asetetaan sen sijaan matkustuskieltoon.


Uutistoimisto Tassin mukaan Ustinov vakuutti oikeudelle, että hän ei aio pakoilla tuomionsa jatkokäsittelyä odotellessaan.

– En aio piiloutua enkä uhata ketään enkä estää asiani käsittelyä, Ustinov sanoi videoyhteyden välityksellä vankilasta.

Syyttäjä Juri Ponomarjov korosti oikeudessa, että hän pitää edelleen Ustinovia syyllisenä poliisinn väkivaltaiseen vastustamiseen, mutta perusteita Ustinovin tutkintavankeuden jatkamiselle ei hänen mukaansa enää ole.

Syyttäjän mukaan Ustinovilla on pysyvä asuinpaikka eikä hän voi enää omilla toimillaan häiritä tutkintaa, joten hän voi odottaa jatkokäsittelyä vapaudessa.


Ustinovin vapauttaminen tapahtuu konkreettisesti vielä perjantain aikana, kun asiaan liittyvät paperit ovat saapuneet tutkintavankilaan, tuomari ilmoitti.

Ustinov ei ole tunnustanut syyllisyyttään. Hänen valituksensa käsittelyn on määrä alkaa ensi torstaina 26. syyskuuta.

Venäjän viranomaisten mukaan Ustinov vastusti väkivaltaisesti poliisia ja nyrjäytti yhden poliisin olkapään, vaikka tilanteesta kuvatut videot antavat aivan toisenlaisen mielikuvan. Videoilla Ustinov näyttää seisovan rauhallisesti kadulla puhelimensa kanssa, kun mellakkavarusteiset poliisit syöksyvät hänen kimppuunsa, kaatavat hänet maahan ja hakkaavat häntä vielä senkin jälkeen pampulla.

Ustinovin kohtalo on herättänyt Venäjällä suurta myötätuntoa ja viranomaisiin kohdistuvaa arvostelua, sillä hänen oikeusjuttuaan ja tuomiotaan pidetään yleisesti tekaistuna. Hänen puolestaan ovat vedoneet esimerkiksi useat eturivin taitelijat, papit ja poliitikot.

Perjantaina Ustinovin oikeusistuntoon saapui myös Venäjän ihmisoikeusvaltutettu Tatjana Moskalkova, joka sanoi pitävänsä Ustinovin tutkintavankeuden jatkamista perusteettomana.

– Niiden materiaalien perusteella mitä minä olen nähnyt, tutkintavankeuden jatkamiselle ei ole perusteita, Moskalkova sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan.