Media: Siperiassa pidätetty shamaani toimitettu psykiatriseen tarkkailuun – oli matkalla Moskovaan manatakseen Putinin katoamaan

Julkaistu:

Itsensä shamaaniksi julistanut Aleksander Gabishev pidätettiin torstaina. Hän lähti maaliskuussa vaeltamaan 8000 kilometrin matkaa kohti Moskovaa.
Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia karkottamaan lähtenyt siperialaisshamaani Aleksander Gabishev on lähetetty psykiatriseen tarkkailuun, kertoo uutissivusto Meduza. Asiasta kertoivat Meduzan mukaan Sahan tasavallan terveysviranomaiset.

Poliisi kertoi eilen pidättäneensä Gabishevin lähellä Siperiassa sijaitsevaa Baikal-järveä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuomitsi miehen pidätyksen.

– Shamaanin toimet saattavat olla eksentrisiä, mutta venäläisviranomaisten vastaus niihin on groteski, järjestön edustaja totesi Reutersin mukaan.

Gabishev oli lähtenyt kävellen kotikaupungistaan Jakutskista 8 000 kilometrin matkalle kohti Moskovaa, jossa hänen oli määrä Meduzan mukaan manata Putinin henki. Gabishev on kuvaillut Putinia demoniksi.

Alun perin poliisi kertoi lähettävänsä shamaanin takaisin kotiseudulleen, jossa hän on poliisiin mukaan etsintäkuulutettuna rikoksesta. Gabishev oli ehtinyt saada matkansa varrelta mukaansa myös seuraajia.

Oppositiojohtaja: Putinia pelottaa

Moscow Times -lehti kertoi aiemmin, että aseistautuneet ja naamioituneet miehet olisivat kidnapanneet shamaanin. Lehti viittasi venäläisiin mediatietoihin, jotka kertoivat, että kidnappaajien uskottiin olevan turvallisuusviranomaisia.

Shamaanin pelkistetyt toteamukset Putinista ovat keränneet kiinnostusta Venäjällä. Hänen puheensa ovat muun muassa johtaneet oppositiomielenosoituksiin ja loanheittouutisointiin Kreml-myönteisillä televisiokanavilla.
Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on pilkannut virallista reaktiota shamaaniin. Hänen mielestään reaktio osoittaa Kremlin vainoharhaisuuden toisinajattelijoita kohtaan.

– Putinia pelottaa. Hän tamppaa jo jalkojaan maahan ja huutaa ”Jumala pelasta minut tältä shamaanilta. Mitä jos hän oikeasti karkottaa minut?” Navalnyi sanoi videoblogissaan viime viikolla.

Mielenosoittajat shamaanin tukena

Kun pitkätukkainen shamaani saapui elokuussa siperialaiseen Ulan-Uden kaupunkiin, häntä oli vastassa joukko kilpailevia shamaaneja, jotka kielsivät hänen tulonsa kaupunkiin. Tästä seurasi yhteenottoja, ja monet Gabishevin seuraajista pidätettiin.

Ulan-Udessa alettiin järjestää myös kuumeisesti oppositioprotesteja, joihin osallistuneet osoittivat tukeaan shamaanin pidätetyille seuraajille. Samalla he osoittivat mieltään paikallisvaalien vilppiepäilyjä kohtaan.

Mellakkapoliisi tukahdutti mielenosoitukset kovakouraisesti sekä pidätti mielenosoitusten johtohahmoja.

Gabishev puhui myös aiemmin heinäkuussa siperialaisessa Tshitan kaupungissa järjestetyssä mielenilmauksessa sadoille kuulijoille.

Maaliskuussa vaelluksensa aloittaneen Gabishevin suunnitelmissa oli saavuttaa Moskova vuonna 2021.

Shamanismia harjoitetaan edelleen monissa osissa Venäjää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt