Kiista Trumpin ja ulkomaisen johtajan puhelusta jatkuu – WP: Keskustelusta tehty ilmianto liittyy Ukrainaan

Julkaistu:

Tiedusteluviranomaiset eivät suostu luovuttamaan kongressin nähtäväksi asiakirjaa, joka liittyy presidentti Donald Trumpin väitetystä ”lupauksesta” tehtyyn ilmiantoon.
Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja Adam Schiff syytti torstaina oikeusministeriötä siitä, että se estää tiedusteluviranomaisia antamasta kongressille presidentti Donald Trumpin ja nimeämättömän ulkomaisen johtajan välistä puhelinkeskustelua koskevaa asiakirjaa.

Kiista sai alkunsa Washington Postin keskiviikkoiltana julkaisemasta artikkelista, jossa Yhdysvaltain tiedustelussa työskentelevän henkilön kerrottiin laatineen virallisen ilmiannon Trumpin ja erään ulkomaan johtajan välisestä keskustelusta.

Trumpin väitetään tehneen ulkomaiselle johtajalle puhelinkeskustelussa ”lupauksen”, jota kyseinen tiedusteluviranomainen piti niin huolta herättävänä, että hän laati siitä virallisen ilmiannon 12. elokuuta. Kyseessä on Yhdysvaltain hallinnon virallinen menettely, jossa työntekijä voi raportoida havaitsemistaan epäkohdista, rikoksista tai epäeettisestä toiminnasta.
Torstaina Washington Post lisäsi kierroksia ja kertoi saaneensa kahdelta asiaa tuntevalta lähteeltä tiedon, jonka mukaan ilmiannon keskiössä olisi jollakin tavalla Ukraina. Lehden mukaan Trump keskusteli reilut kaksi viikkoa ennen ilmiantoa puhelimessa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Ei ole kuitenkaan tiedossa, koskeeko ilmianto juuri kyseistä puhelua.

Trumpin tiedetään puhuneen puhelimessa ainakin myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa 31. heinäkuuta, eli pari viikkoa ennen ilmiantoa.

Reuters: Ilmiannossa kyse Trumpin ”useista toimista”, ei vain yhdestä puhelinkeskustelusta

Aiemmin on kerrottu, että kyse olisi nimenomaan yksittäisestä puhelinkeskustelusta, mutta Reutersin useilta lähteiltä saaman tiedon mukaan ilmianto koskisi Trumpin ”useita toimia”, ei ainoastaan ulkomaisen johtajan kanssa käytyä puhelua.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitea vaatii ilmiantoa koskevaa asiakirjaa nähtäväkseen selvittääkseen mistä on kyse. CNN:n mukaan sekä oikeusministeriö että Valkoinen talo ovat ohjeistaneet tiedusteluviranomaisia olemaan luovuttamatta asiakirjaa kongressin nähtäväksi.

Kiista on viimeisin käänne valtataistelussa, jossa Trumpin hallinto on vastustanut demokraattiedustajien pyrkimyksiä tutkia presidentin toimia vaatimalla asiakirjoja sekä todistajanlausuntoja muun muassa Valkoisen talon viranomaisilta.

Trump kommentoi torstaina Washington Postin paljastusten olevan ”valeuutisia”. Hän nosti asian esille myös Twitter-päivityksissään.

– Käytännössä joka kerta kun puhun puhelimessa ulkomaisille johtajille, ymmärrän, että sitä saattavat kuunnella useat ihmiset erilaisista Yhdysvaltain virastoista, puhumattakaan niistä, jotka ovat toisesta maasta. Tämän kaiken tietäen, onko joku todella niin tyhmä, että uskoo minun sanovan jotakin sopimatonta ulkomaiselle johtajalle niin ”raskaasti kansoitetun” puhelun aikana? Trump kirjoitti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt