Miljoonat koululaiset ympäri maailmaa vaativat tänään ilmastotoimia päättäjiltä – ”Valtameret nousevat, ja niin nousemme mekin!”

rac

Julkaistu:

Perjantaina ainakin 150 maassa järjestettävät koululaisten ilmastolakot käynnistyivät yöllä Suomen aikaa Australiasta ja Aasiasta.
Miljoonat koululaiset ympäri maailmaa osallistuvat perjantaina ympäri maailmaa järjestettävään ilmastolakkoon. Ruotsalaisen ilmastoaktiivin Greta Thunbergin, 16, inspiroimia ilmastolakkoja järjestetään ainakin 150:ssä maassa.

Koululaiset vaativat New Yorkissa järjestettävään YK:n yleiskokoukseen kokoontuvilta maailman johtajilta välittömiä toimia ympäristökatastrofin pysäyttämiseksi.
  • Yllä olevalla videolla on nähtävissä kuvaa Australian Sydneyssä järjestetystä mielenosoituksesta.

Kyseessä on mahdollisesti laajin koskaan yhtenä päivänä järjestetty ilmastonmuutoksen vastainen mielenosoitus. Tällä kertaa kaduille jalkautuvat nuorison lisäksi muun muassa useat ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöt. Osallistumisestaan on ilmoittanut myös joukko muutamien suurten yritysten kuten Amazonin ja Microsoftin työntekijöitä.
Mielenosoituspäivä huipentuu alkuillasta Suomen aikaa New Yorkissa, jossa Thunberg itse johtaa protestia.

Protestit käynnistyivät Australiasta ja Aasiasta

Mielenosoitukset ovat jo käynnistyneet Australiassa ja eri puolilla Aasiaa. CNN:n mukaan järjestäjät kertoivat yli 100 000 ihmisen osallistuneen protestiin Melbournessa.

– Valtameret nousevat, ja niin nousemme mekin! luki erään mielenosoittajan kyltissä Reutersin mukaan.


Vastaavia protesteja järjestettiin myös Australian muissa suurissa kaupungeissa kuten Sydneyssä ja Brisbanessa.

– Maailman johtajat kaikkialla sanovat meille koululaisille, että meidän pitäisi olla kouluissa työskentelemässä. Haluaisin nähdä kerrankin, että he tekisivät työnsä parlamenteissa, sivalsi Sydneyssä mielenosoitukseen osallistunut yläkoululainen Danielle Porepilliasana.


Tyynellämerellä sijaitsevilla Salomonsaarilla lapset osoittivat mieltään rannalla perinteisiin asuihin sonnustautuneina. Thaimaassa puolestaan yli 200 nuorta mielenosoittajaa tunkeutui ympäristöministeriöön ja asettui lattialle esittämään kuollutta vaatiessaan hallitukselta toimintaa.

– Näin tapahtuu, jos me emme pysäytä ilmastonmuutosta nyt, lakon järjestäjiin kuulunut Nanticha Ocharoenchai, 21, sanoi.


Maailman suurimmassa kasvihuonekaasujen tuottajamaassa Kiinassa mielenosoituksia ei ole sallittu, mutta Reutersin mukaan paikallisen nuorten ympäristöjärjestön China Youth Climate Action Networkin edustajan Zheng Xiaowenin mukaan kiinalaisnuoret osallistuvat maailmanlaajuiseen protestiin ”omilla metodeillaan”.

– Myös me kiinnitämme huomiota ympäristöön. Mietimme sitä syvästi, keskustelemme ja toimimme. Niin monet ihmiset ovat hyvin tietoisia tästä asiasta, Zheng sanoi.

New Yorkissa lakkoillaan luvan kanssa

New Yorkissa 1,1 miljoonaa koululaista on saanut luvan jättää koulupäivän väliin ja osallistua ilmastolakkoon. Viranomaiset kuitenkin painottivat, että vanhempien lupa tarvitaan, vaikka rangaistuksia koulusta pois jäämisestä ei koidu.

– New Yorkin kaupunki seisoo nuortemme rinnalla. He ovat omatuntomme, kaupungin pormestari Bill de Blasio sanoi CNN:n mukaan.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo maapallolla kuivuuden, helleaaltojen, jäätiköiden sulamisen, meriveden pinnan nousemisen ja tulvien muodossa. Ilmaston lämpenemistä aiheuttavien fossiilisten polttoainepäästöjen määrä nousi viime vuonna ennätyslukemiin siitä huolimatta, että YK:n alainen ilmastopaneeli IPCC kertoi viime vuoden lokakuussa julkaisemassaan raportissa karuja faktoja ilmastonmuutoksen etenemistä.

Raportin mukaan päästöjä on leikattava merkittävästi seuraavan 12 vuoden kuluessa, jotta maapallon keskilämpötilan nousu saadaan hillittyä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt