”Moskovan jutun” tuomiot ravistelevat Venäjää – IS kokosi mielen­osoittajien kohtalot Ustinovista alkaen

Julkaistu:

Moskovan vaalimielenosoituksista annetut ankarat tuomiot kuohuttavat Venäjällä. Pavel Ustinovin kohdalla viranomaiset joutuivat jo hieman perääntymään ja tänään hänet saatetaan päästää kotiarestiin.
Niin sanottu ”Moskovan juttu” on nyt Venäjällä kaikkien huulilla, sillä tilanne näyttää kehittyvät todelliseksi kansalaisyhteiskunnan ja presidentti Vladimir Putinin hallinnon väliseksi voimainkoetukseksi.

Moskovan jutulla tarkoitetaan kesällä järjestettyjä mielenosoituksia ja niistä nostettuja syytteitä. Protesteissa vaadittiin viranomaisia päästämään opposition ehdokkaita ehdolle kaupunginduuman vaaleihin, jotka pidettiin syyskuun alussa.

Mielenosoittajat joutuivat Venäjän kansalliskaartilaisten pahoinpitelemiksi ja pidättämiksi, sillä viranomaisten mukaan he syyllistyivät mellakointiin ja joukkolevottomuuksiin.

Oikeudenkäynnit mielenosoittajia vastaan ovat parhaillaan käynnissä. Osa on ehtinyt saada jo pitkiä vankeusrangaistuksia syytteistä, joita pidetään yleisesti joko epäoikeudenmukaisia, liioiteltuina tai täysin keksittyinä.

Eniten huomiota on herättänyt tähän mennessä näyttelijä Pavel Ustinovin tapaus, sillä hänen 3,5 vuoden vankeustuomiotaan pidetään tekaistuna.

Presidentti Vladimir Putinin lehdistösihteerin Dmitri Peskovin mukaan myös Kremlissä ollaan tietoisia Ustinovin ja muiden tuomittujen puolesta tehdyistä vetoomuksista. Peskovin mukaan Putin ei voi kuitenkaan puuttua oikeuslaitoksen toimiin.

Kansalaisten voimakas reaktio näyttää kuitenkin tuovan ainakin jotain tulosta, sillä ennakkotietojen mukaan moskovalainen oikeusistuin saattaa päästää Ustinovin pois vankilasta jo perjantaina odottamaan tuomionsa valituskäsittelyä.

Ustinovin mahdollista kotiarestia ja matkustuskieltoa käsitellään tänään perjantaina kello 12 alkavassa istunnossa.

IS keräsi oheen muutamia kohutuimpia syytteitä ja tuomioita.


Pavel Ustinov: Video todistaa syyttömyydestä

Mielivaltaisesti jaettujen tuomioiden näkyvimmäksi symboliksi on noussut näyttelijä Pavel Ustinovin kohtalo.

Ustinov, 24, tuomittiin 3,5 vuodeksi vankeuteen, koska hänen kerrottiin tehneen väkivaltaa poliiseja vastaan Moskovan vaalimielenosoituksessa. Hänen väitetään nyrjäyttäneen poliisin vasemman olkapään niin, että tämä oli joutunut olemaan kolme viikkoa hoidossa.

Ustinov itse on kertonut tulleensa paikalle sattumalta ja seisoneensa kadulla puhelin kädessään odottaen kaveriaan sovittuun tapaamiseen, kun poliisit alkoivat hakata häntä. Pidätettäessä hän ei tehnyt vastarintaa.Tilanteesta on olemassa myös video, jossa Ustinov näkyy kävelemässä rauhallisesti kadulla, kun mellakkavarusteiset poliisit ottavat hänet kiinni kovin ottein. Moskovalainen oikeusistuin ei kuitenkaan kelpuuttanut videota todistusaineistoksi.

Ustinovin tuomio on herättänyt suurta pöyristystä. Hänen puolestaan ovat vedonneet esimerkiksi useat näyttelijät, papit ja poliitikot. Moskovalaiset ovat osoittaneet hänen puolestaan mieltään myös Venäjän presidentinhallinnon edessä.

Huomion arvoista on, että myös useat Venäjän vallanpitäjiä lähellä olevat tahot ovat pitäneet Ustinovin kohtelua epäoikeudenmukaisena.

Torstaina pääsyyttäjänvirasto ottikin yllättävän taka-askeleen, kun se pyysi päästämään Ustinovin vapaaksi matkustuskieltoa vastaan.

Ustinovin matkustuskieltoa käsitellään oikeudessa jo perjantaina. Tätä ennen uskottiin, että hän olisi joutunut istumaan vankeudessa ainakin niin kauan kunnes hänen valituksensa olisi käsitelty korkeammissa oikeusasteissa.


Kirill Zhukov: Käsi tuskin osui kypärään

Venäjän kansalliskaartissa aiemmin palvellut Kirill Zhukov tuomittiin kolmeksi vuodeksi poliisin väkivaltaista vastustamisesta.

Zhukov osallistui heinäkuussa mielenosoitukseen, jossa vaadittiin opposition ehdokkaiden päästämistä mukaan Moskovan paikallisvaaleihin.

Mielenosoituksesta kuvatulla videolla näkyy, kuinka Zhukov heilauttaa kättään aivan kuin hän yrittäisi nostaa kansalliskaartilaisen kypärän visiiriä. Puolustuksen mukaan videolta käy kuitenkin ilmi, että hänen kätensä tuskin edes koskettaa kypärää.

Syyttäjän mukaan Zhukov iski kädellään kansalliskaartin kypärään. Uhriksi ilmoittautunut Askarbek Madreimov kertoi oikeudessa, että hänelle aiheutui kipua.

– Pää heilahti taakse päin ja kypärän hihnat painautuivat leukaan. Tuntui pahalta, kivuliaalta, Madreimov selitti oikeudessa.

Zhukov ei ole myöntänyt syyllisyyttään ja hän kiisti vahingoittamistarkoituksen. Hän on valittanut jo tuomiostaan.


Konstantin Kotov: 4 vuotta leiriä väkivallattomuudesta

It-insinööri Konstantin Kotov, 34, tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen, koska hän oli osallistunut peräjälkeen useisiin luvattomiin mielenosoituksiin. Hänen ei kuitenkaan edes väitetä syyllistyneen väkivaltaisuuksiin.

Venäjällä on ollut voimassa vuodesta 2014 lähtien laki, jonka mukaan henkilö voidaan asettaa rikossyytteeseen, mikäli hän osallistuu useampaan kuin kahteen ilman viranomaisten lupaa järjestettävään mielenosoitukseen puolen vuoden sisällä.

Ennen Kotovia lakia on sovellettu aiemmin vain kerran, ja Venäjän oikeusoppineetkin pitävät sitä ristiriitaisena.

Mediazona-sivuston mukaan Kotov on ottanut osaa useisiin rauhanomaisiin mielenosoituksiin, jotka eivät ole saaneet Venäjän viranomaisten lupaa.

Kotov oli protestoinut muun muassa Ukrainan sotaa vastaan ja poliittisin perustein annettuja tuomioita vastaan sekä Krimin tataarien puolesta. Kesällä Kotov osallistui mielenosoituksiin, joissa vaadittiin opposition ehdokkaiden päästämistä mukaan Moskovan kaupunginduuman vaaleihin.

Kotovin pidätyksestä on olemassa video elokuun 10. päivältä. Videolla näkyy, kuinka hän nousee kadulle metroasemalta osallistuakseen opposition vaalisyrjintää protestoineeseen mielenosoitukseen. Hän ei huuda mitään iskulauseita ja käyttäytyy rauhallisesti.

Viranomaisten mukaan Kotov oli kuitenkin “kehottanut laittomiin toimiin ja luonut todellisen uhan ihmisten turvallisuudelle ja yhteiskuntajärjestykselle”.

Kotov kiisti syyllisyytensä.

– Tässä prosessissa ei käydä oikeutta minua vastaan, vaan ihmisten mielipiteiden ilmaisunvapautta vastaan, sananvapautta ja kokoontumisvapautta vastaan, Kotov sanoi.


Jevgeni Kovalenko: ”Yritin estää poliisia hakkaamasta”

Moskovan vaalimielenosoitukseen osallistunut Jevgeni Kovalenko tuomittiin kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankileirille poliisin väkivaltaisesta vastustamisesta.

Viranomaisten mukaan Kovalenko, 48, syyllistyi kahteen väkivallan tekoon heinäkuun mielenosoituksessa.

Ensin Kovalenkon kerrotaan tönäisseen yhä poliisia niin, että tämä kaatui jalkakäytävän graniittiaskelmille ja koki kipua.

Tämän jälkeen Kovalenkon kerrotaan tarttuneen kansalliskaartin poliisia suojaliivistä vetäen tätä itseään kohti ja heittäneen sen jälkeen tätä kohti metallisen roskapöntön.

Kovalenko kertoi oikeudessa, että tapahtumahetkellä kansalliskaartilaiset hakkasivat rauhanomaisen mielenosoituksen osallistujia ja hänen omat toimensa olivat reaktio siihen. Hän kiisti syyllisyytensä.

– Yritin estää poliiseja hakkaamasta ihmisiä, Kovalenko kertoi oikeudessa Radio Free Europen mukaan.

Kovalenkon puolustus on valittanut tuomiosta ja vaatinut sen hylkäämistä.


Vladislav Sinitsa: Twiitti tulkittiin sieppauskehotukseksi

Bloggeri Vladislav Sinitsa, 30, sai viiden vuoden vankeustuomion twiitistä, jossa hänen väitetään kehottaneen ihmisiä poliisien lasten sieppaamiseen.

Oikeudessa kuultiin kahta kansalliskaartin jäsentä, jotka kertoivat järkyttyneensä twiitin nähtyään ja ryhtyneensä pelkäämään lastensa puolesta.

– Se oli kehotus siepata kansalliskaartin jäsenten lapsia ja tehdä heille sen jälkeen väkivaltaa, Aleksandr Andrejev ja Artjom Tarasov sanoivat.

Sinitsan kerrotaan lähettäneen twiitin käyttämältään tililtä, joka kuuluu hänen pseudonyymilleen Maks Steklov.

Sinitsa itse sanoi oikeudessa, että hänen sanansa oli irrotettu asiayhteydestään ja tulkittu väärin. Hän kertoi ainoastaan ”pohdiskelleensa”, että mikäli vallanpitäjien väkivaltaiset otteet mielenosoittajia vastaan jatkuvat, kansa saattaa ottaa oikeuden omiin käsiinsä.

Mediazonan mukaan twiitti oli liittynyt keskusteluun, jossa Sinitsa oli pohtinut väkivaltaa käyttävien viranomaisten henkilöllisyyden mahdollista selvittämistä.

– Katsotaan söpöjä onnellisia perhevalokuvia, selvitetään paikkatietoja ja sitten rohkean lainvalvojan lapsi ei jonain päivänä tulekaan koulusta, vaan sen sijaan tulee video cd-levyllä, twiitissä oli lukenut.


Aidar Gubaluidin: ”Heitti tyhjän muovipullon poliisien ohi”

26-vuotiasta it-insinööriä Aidar Gubaidulinia syytetään poliisin väkivaltaisesta vastustamisesta.

Syyttäjän mukaan Gubaidulin heitti Moskovan vaalimielenosoituksessa poliiseja kohti vesipullon, joka ei kuitenkaan osunut kehenkään. Poliisit olivat siinä vaiheessa suorittamassa mielenosoittajien pidätyksiä.

Gubaidulinin mukaan kyseessä oli tyhjä muovipullo. Hän kertoi oikeudessa tehneensä eleen sen vuoksi, että poliisin väkivaltaiset otteet mielenosoittajia vastaan ärsyttivät häntä.

Oikeudenkäynti Gubaildulinia vastaan on kesken. Oikeudessa on kiistelty muun muassa siitä, oliko pullo tyhjä vai ei ja olisiko sillä voinut aiheuttaa poliisille ruumiillista vahinkoa. Pulloa ei ole jutun todistuskappaleena.

Keskiviikkona Gubaidulin päästettiin yllättäen vapaaksi tutkintavankeudesta, mutta hänet asetettiin matkustuskieltoon. Hänen juttunsa lähetettiin uudelleen tutkittavaksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt