Brutaali sarjamurhaaja piinasi Etelä-Korean maalaiskyliä vuosien ajan – nyt epäilty löytyi, mutta ei saa syytettä

Julkaistu:

Ainakin kymmenen naisen murhista epäilty 56-vuotias tunnistettiin uhrien alusvaatteista löytyneiden DNA-näytteen avulla.
Etelä-Korean poliisi on onnistunut löytämään miehen, jota epäillään yhdeksi maan pahamaineisimmista sarjamurhaajista. Asiasta kertoi uutistoimisto Yonhap keskiviikkona.

Miehen epäillään raiskanneen ja murhanneen brutaalisti ainakin kymmenen naista Soulin eteläpuolella sijaitsevan Hwaseongin alueen maaseutukylissä vuosina 1986–1991. Epäillyn tunnistamisen taustalla on DNA-tekniikan kehittyminen, sillä valtion oikeuslääketieteelliset tutkijat onnistuivat hiljattain yhdistämään miehen DNA:n uhrien alusvaatteista aikoinaan löytyneisiin näytteisiin.

Epäillyksi nimetyn Lee Chun-jaen, 56 kerrottiin istuvan jo valmiiksi elinkautista vankeustuomiota kälynsä murhasta ja raiskauksesta, jotka tapahtuivat vuonna 1994. Channel News Asian mukaan mies on kuitenkin kiistänyt osuutensa Hwaseongin alueen sarjamurhiin.
  • Alla olevassa kuvassa on juliste, jolla poliisi etsi sarjamurhaajaa aikoinaan. Miehen kuva on taiteilijan silminnäkijähavaintojen perusteella tekemä.
Tunnistamisesta huolimatta Lee ei tule saamaan syytteitä murhista, vaikka hänet todettaisiin niihin syylliseksi. Tähän on syynä se, että Etelä-Korean lakien mukaisesti rikokset vanhenivat jo huhtikuussa 2006.

DNA:n avulla mies on yhdistetty murhista kolmeen, mutta poliisi kertoi selvittävänsä, liittyykö hän myös muiden naisten kuolemiin. Tutkinnanjohtaja Ban Gi-soo sanoi CNN:n mukaan, että poliisi on jatkanut tapaukseen liittyvien seikkojen tarkistamista sekä säilyttänyt niihin liittyvät arkistot syyteoikeuden vanhenemisesta huolimatta.

Hwaseongin sarjamurhien uhrit olivat iältään 13–71-vuotiaita. Vuosina 1986–1991 yli kaksi miljoonaa poliisia määrättiin etsimään murhaajaa, mikä on edelleen ennätysmäärä yksittäisiä tapauksia koskien.

Vaikka tutkinnassa käytiin läpi noin 21 000 henkilöä ja otettiin sormenjäljet noin 20 000 ihmiseltä, se ei johtanut rikosten selviämiseen.

Sarjamurhat olivat inspiraationa myös elokuvaohjaaja Bong Joon-holle, jonka niiden pohjalta ohjaamasta rikosdraamasta Memories of Murder (muistoja murhasta) tuli vuonna 2003 katsojamenestys.