WP: Yhdysvaltojen tiedustelussa pöyristyttiin Trumpin puhelin­keskustelusta – antoiko Trump ”lupauksen” vieraan vallan johtajalle?

Julkaistu:

Kongressin demokraatit haluavat ilmiannon nähtäväkseen selvittääkseen mistä on kyse. Tiedusteluhallinto kieltäytyy.
Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin väitetään tehneen erään ulkomaan johtajalle puhelinkeskustelussa ”lupauksen”, joka oli Yhdysvaltojen tiedustelussa työskentelevän henkilön mielestä niin pöyristyttävä, että hän laati siitä virallisen ilmiannon.

Asiasta kertoi Washington Post -lehti keskiviikkoiltana julkaistussa jutussaan, joka perustuu nimettömiin lähteisiin. Uutiskanava CNN on saanut omilta lähteiltään tietoja, jotka tukevat osaa väitteistä.

Tapauksesta on kehkeytymässä muheva riita Valkoisen talon ja kongressin edustajainhuonetta hallitsevien demokraattien välille. Edustajain­huoneen tiedustelu­komitea vaatii valitusta nähtäväkseen selvittääkseen mistä on kyse. Tiedustelujohto kieltäytyy luovuttamasta asiakirjaa.

Tiedusteluhallinnon valvonnasta vastaava Michael Atkinson on kutsuttu torstaina komitean eteen vastaamaan kysymyksiin, mutta tapaaminen on julistettu yleisöltä suljetuksi, eli lisävalaistusta asiaan ei välttämättä saada.

Varmuudella tiedetään vain se, että ilmianto on tehty 12. elokuuta. Kyseessä on Yhdysvaltain hallinnon virallinen menettely, jossa työntekijä voi raportoida havaitsemistaan epäkohdista, rikoksista tai epäeettisestä toiminnasta.

Tarkastaja Atkinson piti ilmiantoa niin luotettavana, että teki siitä raportin kongressin lainsäätäjille, jotka valvovat hallinnon toimintaa. Sitten tuli seinä vastaan: Yhdysvaltain tiedusteluelinten johtaja Joseph Mcguire kieltäytyi luovuttamasta asiakirjaa vedoten siihen, että hänellä ei ole siihen valtuuksia, ja asiakirja saattaa sisältää luottamuksellista informaatiota.


Asia sai aivan uusia kierroksia keskiviikkoiltana Washington Postin ja CNN:n paljastusten jälkeen. Ilmiannon väitetään liittyvän presidentti Trumpin kommunikointiin vieraan vallan johtajan kanssa.

Mikäli tieto pitää paikkansa, kysymys kuuluu, kenen kanssa presidentti on kommunikoinut ja mitä hän on luvannut?

Trumpin tiedetään puhuneen puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa 31. heinäkuuta, eli pari viikkoa ennen ilmiantoa. Lisäksi hän esitteli kesällä kirjeenvaihtoaan Pohjois-Korean Kim Jong-unin kanssa ja tapasi Valkoisessa talossa Pakistanin ja Hollannin pääministerit sekä Qatarin emiirin.

Sekä Washington Postin että NBC:n toimittajien lähteiden mukaan ilmianto koskisi nimenomaan puhelinkeskustelua.

Trump on ollut toistuvasti napit vastakkain Yhdysvaltain tiedusteluelinten kanssa ja hän on julkisesti tyrmännyt tiedustelun raportit esimerkiksi Venäjän vaalivaikuttamisesta. Trumpin syytetään myös luovuttaneen Syyriaan koskevaa salassa pidettävää tietoa venäläisille vierailleen Valkoisessa talossa toukokuussa 2017.

Vastikään paljastui, että Yhdysvaltain vakoojana Venäjän hallinnossa työskennellyt henkilö oli evakuoitu vuonna 2017 Moskovasta osin siksi, että tiedustelu pelkäsi Trumpin toiminnan johtavan hänen paljastumiseensa.

Uuden jupakan uskotaan vain syventävän juopaa Trumpin ja tiedusteluelinten välillä. Trumpin liittolaiset ovat syyttäneet hallinnossa olevan henkilöitä, jotka haluavat murentaa presidentin toimintakykyä vuodoilla ja toimimalla tätä vastaan.

Myös CNN:n haastattelema tiedusteluasiantuntija Phil Mudd arvosteli ilmiantajan toimintaa sillä perusteella, että presidentin on voitava käydä luottamuksellisia keskusteluja vieraan vallan johtajien kanssa.

– Presidentti voi sanoa Putinille mitä haluaa, hän voi sanoa Kim Jong-unille mitä haluaa. Ei ole tiedustelun asia lähteä vasikoimaan siitä kongressille, Mudd latasi.

Kongressin demokraatit ja Trumpin vastustajat ovat vastakkaista mieltä. He syyttävät presidentin ylittävän toimivaltuuksiaan ja vaarantavan maan turvallisuuden. Trumpin ja tämän liittolaisten syytetään myös halventavan kongressia ja sen valvontavaltaa kieltäytymällä kaikesta yhteistyöstä tutkinnoissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt