Sijaissynnytys­bisnekseen liittyy synkkiä ongelmia – laki­asian­tuntija: ”Voi olla hyvin köyhien naisten hyväksi­käyttöä”

Julkaistu:

Lakiasiantuntijan mukaan sijaissynnytysbisnekseen liittyy Ukrainassa sekä eettisiä että käytännön ongelmia.
Ilta-Sanomat uutisoi tänään Ukrainan vauhdilla kasvaneesta hedelmöitysbisneksestä.

Lisääntymislääketieteeseen erikoistunut lakiasiantuntija, asianajaja Sergii Antonov sanoo, että Ukrainassa on kymmeniä sijaissynnytysjärjestelyitä tarjoavia toimistoja ja klinikoita. Antonov korostaa, että vaikka osa yrityksistä toimii eettisesti kestävällä pohjalla, osalla toimintaan liittyy ongelmia.

Antonovin tietoon on tullut ongelmia niin sijaissynnyttäjien kuin asiakkaiden puolelta.

Sijaissynnyttäjillä ongelmat ovat liittyneet usein heidän kokemaansa kaltoinkohteluun ja haavoittuvaiseen asemaan sekä erimielisyyksiin sijaissynnyttäjille korvattavista hoidoista mahdollisissa komplikaatioissa.

– Voi olla esimerkiksi hyvin köyhien naisten hyväksikäyttöä.


Asiakkaat ovat saattaneet esimerkiksi saada ostamiensa ”All inclusive” -pakettien päälle yllättäviä kuluja.

Antonovin asiakkaita ovat Ukrainaan hedelmöityshoitojen tai sijaissynnytysjärjestelyjen vuoksi matkustavat ulkomaalaiset. Hän kertoo tarjoavansa lakineuvontaa myös sijaissynnyttäjille ja sukusolujen luovuttajille.

Antonovin mukaan alan valvonta on Ukrainassa puutteellista. Myös parlamentin terveyskomitean jäsen, kansanedustaja Olga Bogomolets sanoi viime vuonna BBC:lle, että ala ei ole tarpeeksi säädelty, ja valvonnan puutteesta voi koitua riskejä sekä sijaissynnyttäjille että aiotuille vanhemmille.

Mikään taho Ukrainassa ei pidä sijaissynnytyksistä tai munasolujen luovutuksista rekisteriä, eikä tarkasta sijaissynnyttäjien tai luovuttajien määrästä ole tilastoa. Antonov arvioi, että vuosittain allekirjoitetaan tuhansia sijaissynnytyssopimuksia.

Antonovin mukaan Ukrainan sijaissynnytysbisnes on kasvanut merkittävästi viimeisten viiden vuoden aikana. Samoihin aikoihin, vuosina 2014–2015 Ukrainan talous joutui aallonpohjaan Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan sodan syttymisen jälkeen.

Kansanedustaja Bogomolets kommentoi BBC:lle uskovansa, että monet nuoret naiset hakeutuvat sijaissynnyttäjiksi maassa tapahtuneen nopean elintason putoamisen seurauksena.


Antonov näkee, että Ukrainan suosioon sijaissynnytysjärjestelyissä vaikuttaa muun muassa kohdunvuokrauksen kieltäminen ulkomaalaisilta Thaimaassa ja Intiassa. Kieltojen taustalla ovat maiden kohdunvuokrausturismissa ilmenneet ongelmat naisten ja lasten kohtelussa.

– Täällä on myös suuri määrä naisia, jotka ovat valmiita sijaissynnyttäjiksi tai munasolujen luovuttajiksi, Antonov kuvailee tilannetta Ukrainassa.

Antonov arvioi, että myös suomalaisten sijaissynnyttäjää Ukrainasta hakevien asiakkaiden määrä on kasvanut – siinä missä muidenkin kansallisuuksien. Muihin kansallisuuksiin verrattuna suomalaisasiakkaita on kuitenkin yhä vähän.

– Noin kymmenen vuoden aikana minulla on ollut neljä suomalaisparia, jotka hankkivat sijaissynnytysjärjestelyjä Ukrainasta.