Lähteet: Valkoisesta talosta lähtöpassit saanut Bolton puhui suunsa puhtaaksi konservatiivien lounaalla – ”Ei mitään positiivista sanottavaa Trumpista”

Julkaistu:

Viime viikolla tehtävänsä jättänyt kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton kritisoi yksityistilaisuudessa voimakkaasti presidentti Donald Trumpin ulkopolitiikkaa, kertoivat paikalla olleet useille tiedotusvälineille.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi viime viikolla lähtöpassit kansallisen turvallisuuden neuvonantajalleen John Boltonille. Nyt Bolton näyttää puhuneen suunsa puhtaaksi siitä, mitä mieltä hän on Trumpin ulkopolitiikasta.

Boltonin kerrotaan avautuneen asiasta keskiviikkona konservatiivisen ajatushautomon Gatestone Instituten järjestämässä yksityisessä lounastilaisuudessa New Yorkissa. Paikalla olleet ovat kertoneet kuulemastaan muun muassa Politicolle, CNN:lle sekä NBC Newsille.

– Hän sätti Trumpia useita kertoja, mainitsematta tämän nimeä, yksi lounaan osanottajista kertoi.
Vaikka Bolton ei maininnut Trumpia nimeltä, paikalla olleiden mukaan ei jäänyt epäselväksi, että kritiikki kohdistui nimenomaan presidenttiin ja tämän ulkopolitiikkaan.

Vastaisku peruttiin viime hetkellä

Kahden paikalla olleen mukaan Bolton sanoi, että kaikki Trumpin neuvotteluyritykset Pohjois-Korean ja Iranin kanssa ovat ”tuomittuja epäonnistumaan”. Boltonin mukaan pohjoiskorealaiset ja iranilaiset haluavat neuvotella ainoastaan saadakseen helpotusta taloustilannettaan kurjistaviin pakotteisiin.

Iraniin pitkään jyrkästi suhtautunut Bolton sanoi lähteiden mukaan, että Trump loi pohjan Iranin viime kuukausina kasvaneelle aggressiivisuudelle, kun hän ei vastannut kesällä tapahtuneeseen yhdysvaltalaisen lennokin alasampumiseen samalla mitalla. Trumpin on kerrottu vetäytyneen vastaiskusta sen jälkeen, kun muun muassa Fox Newsin toimittaja Tucker Carlson oli varoittanut hänelle sen olevan huono idea.


Keskiviikkona Bolton sanoi paikalla olleiden mukaan, että päätös vastaiskusta oli jo käyty läpi kaikilla hallinnon tasoilla ja myös Valkoinen talo oli ehtinyt hyväksyä sen. Boltonin mukaan ”korkea auktoriteetti” perui iskun kuitenkin viime hetkellä ilman, että olisi kertonut asiasta kenellekään muulle.

Boltonin kerrotaan olleen sitä mieltä, että Iran ei olisi ehkä iskenyt Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin, mikäli Yhdysvallat olisi kostanut lennokin alasampumisen. Yhdysvallat on viime päivinä syyttänyt Irania Saudi-Arabiassa lauantaina tapahtuneesta iskusta, mutta Iran on kiistänyt osuutensa asiaan.

Talibanin kutsuminen Camp Davidiin ”epäkunnioittavaa”

Trumpin ja Boltonin tiedetään olleen eri mieltä useista ulkopolitiikkaan liittyvistä kysymyksistä. Boltonin on kerrottu vastustaneen voimakkaasti muun muassa Trumpin aikeita kutsua Afganistanin Taliban-liikkeen edustajia maaseutuhuvilalleen Camp Davidiin.

Trump kuitenkin perui tapaamisen ja keskeytti Talibanin kanssa käydyt rauhanneuvottelut sen jälkeen, kun äärijärjestö oli ilmoittautunut Kabulissa tehdyn pommi-iskun tekijäksi. Seuraavana päivänä Bolton sai lähteä.

Lähteiden mukaan Bolton sanoi lounaalla, että Talibanin kutsuminen Camp Davidiin oli lähettänyt ”kauhean signaalin” ja että se oli ”epäkunnioittavaa” syyskuun 11. päivän terrori-iskun uhreja kohtaan, koska Taliban oli suojellut iskun toteuttanutta terroristijärjestö al-Qaidaa.

– Boltonilla ei ollut mitään positiivista sanottavaa Trumpista, CNN:lle puhunut lähde kiteytti lounaan antia.

Trump: ”John ei kyennyt työskentelemään kenenkään kanssa”

Lounaalle osallistui noin 60 konservatiivilahjoittajaa. Bolton ei ole ainakaan toistaiseksi kommentoinut julkisuuteen vuotaneita tietoja.

Trump kommentoi Boltonin väitettyjä puheita kohdatessaan tiedotusvälineiden edustajia keskiviikkona iltapäivällä.


– John ei kyennyt työskentelemään kenenkään kanssa, ja monet olivat eri mieltä hänen ideoistaan. Moni oli hyvin kriittinen jo silloin, kun otin hänet mukaan, koska hän kannatti Lähi-itään menemistä niin paljon. Hän juuttui juoksuhiekkaan ja meistä tuli poliiseja Lähi-idässä. Se on naurettavaa, Trump sanoi.

Trump nimitti keskiviikkona Boltonin seuraajaksi Robert O’Brienin, joka on aikaisemmin työskennellyt maan ulkoministeriölle ja ollut mukana Yhdysvaltain edustajana panttivankineuvotteluissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt