Suomalais­opiskelijat jäivät jumiin Malesian myrkky­pilveen – passit ovat viranomaisilla eikä maasta pääse pois: ”Hengittäminen tuntuu raskaalta”

Julkaistu:

”Tämä on aika ahdistava tilanne”, opiskelijat kertovat.
– Joudumme koko ajan käyttämään maskeja, mutta savu tuntuu sisälläkin. Asunnossamme ei saa laitettua ikkunoita kiinni. Olemme vuoranneet kaikki ikkunat märillä pyyhkeillä, mutta silmiä kirvelee, on päänsärkyä, ja hengittäminen tuntuu raskaalta.

Näin kuvailevat 23- ja 24-vuotiaat suomalaiset vaihto-opiskelijat Essi, Dora ja Meri tilannettaan Malesian Penangin osavaltiossa.


Kaakkois-Aasiassa on jo viikon ajan kärsitty tukahduttavasta paksusta savusta, jonka epäillään kulkeutuneen maahan Indonesian metsäpaloista.

Indonesiassa maanviljelijät ja plantaasien omistajat ovat ottaneet tavaksi raivata metsää pois uusien peltojen tieltä helpoimmalla ja halvimmalla mahdollisella keinolla, eli polttamalla.

Myrkyllisestä savupilvestä on tullut Kaakkois-Aasian jokavuotinen vitsaus, kun palmuöljyn tieltä poltettavasta metsästä nouseva savu aiheuttaa ihmisille muun muassa ennenaikaisia kuolemia ja hengitystieinfektioita. Usein myös kouluja ja lentokenttiä joudutaan myrkyllisen savun vuoksi sulkemaan, kuten tänäkin vuonna on tehty, kertoo uutistoimisto Reuters.

Suomalaisnaiset kuvailevatkin, että kaupungin yllä leijuu sankka sumu, jonka vuoksi on pakko käyttää hengitysmaskia kaiken aikaa.

– Meidän täytyy käyttää maskeja myös nukkuessa.

– Näin pahaa savuongelmaa ei ilmeisesti ole ollut aikaisemmin täällä. Paikallisetkin ovat olleet tästä järkyttyneitä, mutta aika moni kuitenkin jatkaa ihan tavallista elämää, Essi kertoo.


Kaikilta osin se ei kuitenkaan onnistu. Muun muassa Channel News Asia kertoo, että Malesiassa on määrätty suljettavaksi lähes 1 500 koulua, sillä savun takia ulkona liikkuminen ei ole terveellistä. Myös koulu, jota suomalaisopiskelijoiden oli määrä käydä, on suljettu.

– Eilen ilma oli luokiteltu koko päivän ”todella vaaralliseksi”. Tänään se on luokiteltu ”epäterveelliseksi”, mutta tilanne muuttuu koko ajan, Essi sanoo varhain torstaiaamuna paikallista aikaa.


Jos Malesiasta lähteminen olisi mahdollista, naiset ottaisivat ensimmäisen bussin tai junan esimerkiksi Thaimaahan. Opiskelijoiden passit ovat kuitenkin Malesian maahanmuuttoviranomaisten hallussa viisumiprosessin vuoksi, eikä maasta voi poistua ilman passia.

– Passit ovat käsiteltävänä ainakin viikon vielä. Meillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, koska saamme passit takaisin.

– Tämä on aika ahdistava tilanne.

Ammattikorkeakoulussa opiskelevien naisten mukaan suomalaisia vaihto-opiskelijoita on kyseisessä koulussa yhteensä 12.

– Täällä on myös sellaisia suomalaisia, joilla on astmaa ja muita hengitysvaikeuksia. Heille tämä on vieläkin vaikeampaa.


Opiskelijat kertovat laittaneensa Suomen ulkoministeriöön viestiä tilanteestaan. Sieltä ei ole kuitenkaan heidän mukaansa vielä vastattu.

– Kysyimme siitä, voisimmeko mitenkään lähteä väliaikaisesti pois maasta.

Alun perin heidän oli tarkoitus viipyä vaihto-opintojen parissa viisi kuukautta. Nyt asiasta ei kuitenkaan ole enää varmuutta.

– Oma terveys tässä lähinnä mietityttää. Vielä ei ole mitään tietoa siitä, milloin metsäpalot saadaan hallintaan vai saadaanko edes. Tällaisella voi olla todella pitkäaikaiset vaikutukset terveyteen. Olemme miettinet sitä, onko loppujen lopuksi edes sen arvoista olla täällä?