Ulkoministeri Pompeolta kova näkemys Saudi-Arabian iskusta: ”Sotatoimi” – Trump väläytti äärimmäistä vaihtoehtoa

Julkaistu:

Äärimmäisellä vaihtoehdolla Trump viittaa sotatoimiin.
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo matkusti keskiviikkona Saudi-Arabiaan käymään keskusteluja siitä, kuinka Yhdysvallat reagoi viime viikonloppuna Saudi-Arabiaan kohdistuneisiin iskuihin. Kahta Saudi-Arabiassa sijaitsevaa öljyntuotantolaitosta vastaan tehtiin viikonloppuna tuhoisat iskut, mikä on vaikuttanut Saudi-Arabian kykyyn tuottaa öljyä.

Iskut kohdistuivat Abqaiqin öljyntuotantolaitokseen sekä Khuraisin öljykentälle. Saudi-Arabian mukaan se saa palautettua öljyntuotantonsa normaalille tasolle vasta syyskuun loppuun mennessä.


Iskujen tekijöiksi ovat ilmoittautuneet Jemenin huthikapinalliset. Kapinallisten kyky viikonloppuna nähtyjen hyökkäysten toteuttamiseen on kuitenkin herättänyt epäilyjä. Yhdysvallat uskookin Iranin olevan liittolaisensa Saudi-Arabian maaperälle kohdistuneen hyökkäyksen takana. Iran on kiistänyt syytökset.

Keskiviikkona Saudi-Arabiassa vieraillut Mike Pompeo katsoo iskujen olleen sotatoimi Saudi-Arabiaa vastaan. Pompeo on vakuuttunut siitä, että syyllisten etsintä tulee jatkumaan, vaikka hän mainitsikin iskun olevan ”iranilainen”.

– Saudi-Arabiaa vastaan hyökättiin heidän maaperällään. Kyseessä oli sotatoimi, välitön sellainen, suoraan heitä vastaan, Pompeo totesi uutiskanava CNN:n mukaan.

Pompeon mukaan on siunaus, ettei amerikkalaisia kuollut iskussa.

– Joka kerta kun tällaista tapahtuu, on vaarana, että niin voi käydä. Tämän mittakaavan hyökkäystä emme ole aiemmin nähneet, Pompeo sanoi.

Keskiviikkona Saudi-Arabian esitteli risteilyohjusten ja lennokkien osia, joiden katsotaan toimivan todisteina Iranin osallisuudesta viikonlopun tapahtumiin. Video osista alla.


Keskiviikkona saatiin myös esimakua siitä, millaisiin toimiin Yhdysvallat on ryhtymässä viime viikonloppuisten hyökkäysten vuoksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ohjeisti valtiovarainministeriötä lisäämään pakotteita Irania vastaan. Uutiskanava CNN:n mukaan Trump ei poissulkenut myöskään sotilaallisten toimien mahdollisuutta.

– Katsotaan, mitä tapahtuu. On olemassa äärimmäinen vaihtoehto ja sitä tehottomampia keinoja, Trump totesi keskiviikkona.

Äärimmäisellä vaihtoehdolla Trump viittaa nimenomaan sotatoimiin Lähi-idässä CNN kertoo.

Aivan tuoreeltaan se, mihin Yhdysvaltain tuoreet pakotteet Irania vastaan kohdistuvat, ei ollut selvillä. Trumpin mukaan pakotteiden kohdentumisesta kerrotaan perjantaihin mennessä, 48 tunnin sisällä.