Saudi-Arabia esitteli risteily­ohjusten ja lennokkien osia – katso kuvat väitetyistä todisteista

rac

Julkaistu:

Saudi-Arabian mukaan iskut öljyntuotantolaitokseen ja öljykentälle tehtiin maan pohjoispuolelta.
Saudi-Arabia sanoi keskiviikkona, että isku maan öljynjalostamoita vastaan tehtiin ”pohjoisesta” ja se oli Iranin tukema. Iskuissa käytettiin lennokkien lisäksi risteilyohjuksia.

– Hyökkäys toteutettiin pohjoisesta ja Iran ilman epäilystäkään tuki niitä, puolustusministeriön edustaja Turki al-Malki sanoi tiedotustilaisuudessa AFP:n mukaan.

– Työskentelemme selvittääksemme tarkan laukaisupaikan.

Tiedotustilaisuudessa esiteltiin osia ohjuksista, joita väitettiin käytetyn lauantaisessa iskussa. Al-Malki sanoi, että yhteensä 25 lennokkia ja ohjusta laukaistiin viikonloppuna Abqaiqin öljyntuotantolaitokseen ja Khuraisin öljykentälle.


Al-Malkin mukaan osien joukosta on tunnistettu iranilaisia lennokkeja ja ohjuksia. Hänen mukaansa ohjuksia on käytetty Iranin islamilaisen vallankumouskaartin joukoissa.

Jemenin huthikapinalliset ovat sanoneet olleensa iskun takana. Saudi-Arabian mukaan hyökkäystä ei ole voitu toteuttaa Jemenistä ja kapinalliset yrittävät ottaa vastuun suojellakseen Irania. Iran tukee kapinallisia, jotka taistelevat saudien johtamaa koalitiota ja Jemenin hallintoa vastaan.


Yhdysvallat on syyttänyt lauantain iskusta Irania, joka on puolestaan kiistänyt osallisuutensa hyökkäykseen. Tiistaina uutisoitiin, että amerikkalaisasiantuntijoita oli ollut paikan päällä öljynjalostamoilla Saudi-Arabiassa tunnistamassa iskuun käytettyjen esineiden osia. Viranomaislähteen mukaan löydökset auttavat rakentamaan ”erittäin vakuuttavan” jutun Irania vastaan.

Viranomaislähteiden mukaan yhdysvaltalaiset ovat varmoja siitä, että iskut Saudi-Arabiaan toteutettiin Iranista käsin. Muun muassa Reutersin haastattelema viranomainen kertoo Yhdysvaltojen uskovan, että lauantaiset iskut tehtiin Luoteis-Iranista.

Iranin presidentti Hasan Ruhani sanoi keskiviikkona, että Yhdysvallat haluaa syytöksillään kasvattaa painetta Teherania kohtaan. Ruhanin mukaan jemeniläiset hyökkäsivät saudien öljylaitoksiin ”varoituksena” mahdollisesta laajemmasta sodasta.

– Jemeniläiset eivät ole iskeneet sairaalaan, he eivät ole iskeneet kouluun, eivätkä Sanaan basaariin. He iskivät ainoastaan teolliseen kohteeseen...varoittaakseen teitä.