Lehti: suomalais­nainen vangittu Mumbain paha­maineiseen ”helvetin­koloon” – juoma­vettä pyytäneille vangeille julma ja saastainen vastaus

Julkaistu:

Intian Mumbaissa sijaitseva Bycullan naisvankila on saanut etenkin viime vuosina runsaasti negatiivista huomiota. Paikallisen lehden mukaan ihmissalakuljetuksesta syytetty suomalaisnainen on tällä hetkellä kyseisessä vankilassa.
IS uutisoi tiistaina Intiassa kesäkuun lopulla pidätetyn suomalaisnaisen tapauksesta. Kuusikymppistä naista syytetään kolmen srilankalaisnaisen auttamisesta Eurooppaan väärillä passeilla.

Indian Express -lehden mukaan nainen on vangittuna Mumbaissa sijaitsevassa Bycullan vankilassa. Pahamaineinen naisvankila on ollut etenkin viime vuosina runsaasti esillä paikallisessa mediassa, jossa siitä on käytetty muun muassa nimityksiä ”helvetti” ja ”helvetinkolo”.

Kesäkuussa 2017 vankilassa tapahtui murha, jonka oikeudenkäyntiä ei ole toistaiseksi saatu päätökseen. Elinkautista tuomiota istuneen vangin Manjula Shetyen murhasta syytetään vankilan naisjohtajaa sekä viittä naispuolista vanginvartijaa.
Syytteiden mukaan vankilan työntekijät pahoinpitelivät Shetyen erittäin raa’asti keppejä käyttäen, minkä jälkeen he sulkivat tajuttoman naisen selliin. Myöhemmin sairaalaan kuljetettu nainen ehti kuolla vammoihinsa ennen kuin hän ehti saamaan lääkärin apua.

Murha laukaisi vankilamellakan

Todistajien mukaan Shetye oli kysynyt vankilaan kierrokselle tulleelta ylitarkastajalta siirtohakemuksesta, jonka hän oli tehnyt päästäkseen toiseen vankilaan. Vankilan johtaja oli nimenomaan kieltänyt vankeja tekemästä valituksia tarkastajille. Tämän väitetään olleen syynä pahoinpitelyyn, joka oli rikostutkijoiden mukaan ennalta suunniteltu.

Toisten tietojen mukaan pahoinpitely olisi saanut alkunsa Shetyen valitettua ruoka-annoksensa puutteellisuudesta. Intian mediassa on liikkunut myös tietoja pahoinpitelyn yhteydessä tapahtuneesta raiskauksesta.

Shetye oli anonut siirtoa toiseen vankilaan, koska koki olevansa vankilanjohtajan vainon kohteena.

Runsaasti julkisuutta saanut murha laukaisi vankilassa mellakan, jossa noin 250 vankia osoitti mieltään henkilökunnan brutaaleja otteita vastaan. Mellakan aikana vangit polttivat kirjoja, hyökkäsivät henkilökuntaa vastaan sekä vahingoittivat vankilan kalusteita.

Vartijoiden on kerrottu pahoinpidelleen vankeja kovin ottein myös mellakan yhteydessä.

Karuja kertomuksia vankilan arjesta

Shetyen murhan jälkeen useat Bycullan naisvankilan entiset vangit kertoivat kokemuksistaan tiedotusvälineille. Lisäksi vankilassa vieraillut Intian parlamentin komitea haastatteli naisia, joiden kertomukset koottiin myöhemmin julkaistuun raporttiin.

Lausunnot kertoivat karulla tavalla vankien kokemasta epäinhimillisestä kohtelusta, ahtaista oloista, terveydenhuollon puutteesta sekä henkilökunnan puutteellisesta koulutuksesta.

Yksi kokemuksistaan avautuneista naisista oli Shital Sathe, 26, joka oli raskaana vankilaan joutuessaan. Sathen mukaan muut vangit varoittivat häntä heti kättelyssä siitä, että hänen tulisi olla äärimmäisen varovainen, ettei hän suututtaisi vartijoita.

Vankien mukaan heitä hakattiin mielivaltaisesti, eivätkä siltä välttyneet edes raskaana olevat. Sathelle kerrottiin myös, että hän olisi onnekas, jos hän pääsisi ajoissa sairaalaan synnyttämään, sillä vartijoilla oli tapana viivytellä näissä tilanteissa.

Myöhemmin Sathe todisti itsekin useita pahoinpitelytilanteita.

– Kun he hakkaavat sinut, kyse ei ole vain sinun ja naisvartijan välisestä asiasta. Kyse on siitä, että heitä on neljä tai viisi sinua vastaan. Hakkaamiset tapahtuvat yleensä suljetussa huoneessa. Mutta jos he haluavat tehdä sinusta esimerkin ja pelotella muita vankeja, he hyökkäävät kimppuusi avoimissa tiloissa, Sathe kertoi The Hindu -lehdelle heinäkuussa 2017.

”Kultainen sääntö: pidä turpasi kiinni”

Parlamentin komitean raportissa kerrottiin, kuinka vankilassa oli usein pulaa vedestä. Tällaisissa tilanteissa juomavettä pyytäneitä vankeja oli käsketty juomaan omaa virtsaansa.

Useiden vankien kerrottiin kärsivän iho-ongelmista puutteellisen hygienian vuoksi. Jokainen vanki sai kerran kuukaudessa yhden saippuapalan, jolla heidän on pestävä itsensä lisäksi myös vaatteensa ja astiansa.

Terveyssiteitä vangit saivat kuusi kappaletta kuukaudessa, ja raportin mukaan vankeja oli pahoinpidelty myös silloin, jos heidän hallustaan oli löydetty ylimääräisiä siteitä.

Vankilan käymälätiloja kuvailtiin saastaisiksi. Entiset vangit kertoivat henkilökunnan uhkailleen heitä myös seksuaalisella väkivallalla.

– Bycullan vankilan kultainen sääntö kuuluu: pidä turpasi kiinni. Herätys on aamuviideltä, ja jos et sano mitään sen jälkeen ennen nukkumaanmenoa, pärjäät hyvin, vankilassa pari vuotta viettänyt Sushma Ramteke, 34, kertoi.

Vankilassa tarjotun ruoan laadusta saattaa kertoa jotakin se, että viime vuoden heinäkuussa 86 vankia jouduttiin viemään sairaalaan aamiaisen jälkeen ilmenneen pahoinvoinnin ja vatsakipujen johdosta. Terveysviranomaisten mukaan ruoasta ja juomavedestä otetuista näytteistä ei kuitenkaan löytynyt mitään vikaa.

Myös lapsia asukkaana

Intian mediassa on kiinnitetty huomiota siihen, että vankilan olot eivät juurikaan ole kohentuneet raportin julkaisusta ja viranomaisten sen jälkeen antamista suosituksista huolimatta.

Viime marraskuussa Bycullan naisvankila sai myös hieman positiivista julkisuutta. Tuolloin siitä kerrottiin tulleen Maharashtran osavaltion ensimmäinen vankila, jossa vangit saavat työskennellä vankilan vaatetehtaassa oikeudenkäyntiä odottaessaan. Viranomaisten mukaan he saavat näin mahdollisuuden oppia työelämän taitoja ja tienata rahaa valmistuessaan, mikä helpottaa vapauteen palaamista.

Parin vuoden takaisten tietojen mukaan Bycullan naisvankilassa oli tuolloin noin 300 vankia, vaikka sen tilat on mitoitettu 262 vangille. Lisäksi vankilassa olivat 17 vangin lapset.

Vankilassa lehtitietojen mukaan istuvan suomalaisnaisen olosuhteista ei ole tietoa. Suomen ulkoministeriö kertoi tiistaina olevansa tietoinen Intiassa tapahtuneesta Suomen kansalaisen pidätyksestä, mutta ei kommentoinut tapausta tarkemmin.

Lähteet: India Today, Indian Express, Hindustan Times, Times of India, News18, The Hindu, The Wire India, Mumbai Mirror