Iranin presidentti: Jemeniläiset iskivät öljyn­jalostamoihin ”varoituksena” – Saudi-Arabia lupaa todisteita Iranin syyllisyydestä tänään

Julkaistu:

Saudi-Arabian puolustusministeriö pitää alkuillasta Suomen aikaa lehdistötilaisuuden lauantain iskuun liittyen.
Saudi-Arabia lupasi keskiviikkona esittää materiaalisia todisteita, jotka osoittavat Iranin syyllistyneen maan itäosissa öljyntuotantolaitoksiin tehtyihin iskuihin. Reutersin mukaan Saudi-Arabian puolustusministeriö aikoo pitää noin kello 17.30 Suomen aikaa lehdistötilaisuuden, jossa todisteita esitellään.

Saudi-Arabia on jo aiemmin sanonut alustavien tutkimustulosten viittaavan siihen, että hyökkäystä ei tehty Jemenistä käsin, vaikka sen tekijäksi ilmoittautuivat Jemenissä saudien tukemaa hallitusta vastaan taistelevat huthikapinalliset.

Yhdysvallat syyttää iskusta suoraan Irania. Iranin presidentti Hasan Ruhani sanoi keskiviikkona, että Yhdysvaltojen esittämien syytösten tarkoituksena on kasvattaa painetta Teherania kohtaan.

Ruhanin mukaan jemeniläiset hyökkäsivät saudien öljyntuotantolaitoksiin ”varoituksena” mahdollisesta laajemmasta sodasta. Saudi-Arabia sotii Jemenissä huthikapinallisia vastaan Jemenin hallituksen rinnalla, ja sitä on syytetty aiemmin useasti ilmaiskujen kohdistamisesta siviilikohteisiin.

– Jemeniläiset eivät ole iskeneet sairaalaan, he eivät ole iskeneet kouluun, eivätkä Sanaan basaariin. He iskivät ainoastaan teolliseen kohteeseen...varoittaakseen teitä, Ruhani sanoi hallituksen kokouksen jälkeen AFP:n mukaan.

– Ottakaa opiksenne tästä varoituksesta ja ottakaa huomioon, että alueella voisi olla sota, Ruhani jatkoi osoittaen sanansa Saudi-Arabian hallinnolle.

Ruhanin matka YK:n yleiskokoukseen vaakalaudalla

Ruhanin mukaan iskussa on kyse nimenomaan Jemenin ja Saudi-Arabian välisestä konfliktista. Hän myös syytti Yhdysvaltoja ja saudien johtamaa sotilaskoalitiota pian viisi vuotta kestäneen Jemenin sodan käynnistämisestä.
Myös Yhdysvallat on kertonut, että sillä on todisteita siitä, että isku tehtiin Iranista käsin. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo matkustaa keskiviikkona Saudi-Arabiaan keskustellakseen siellä mahdollisista vastatoimenpiteistä.


Iranin valtion media kertoi niin ikään keskiviikkona, että Ruhani saattaa perua osallistumisensa New Yorkissa myöhemmin tässä kuussa järjestettävään YK:n yleiskokoukseen. Aiemmin on kerrottu, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump olisi mahdollisesti suostunut kohtaamaan Ruhanin kokouksen yhteydessä.

– Vierailu perutaan todennäköisesti, ellei heille myönnetä viisumeja seuraavien muutamien tuntien kuluessa, uutistoimisto IRNA raportoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt