Saksassa syntyi kolme vauvaa, joiden käsissä on epämuodostumia – terveysviranomaiset tutkivat tapauksia

Julkaistu:

Tapaukset nousivat julkisuuteen, kun huolestuneet kätilöt kertoivat niistä medialle.
Saksassa terveysviranomaiset tutkivat tapausta, jossa samassa kaupungissa on syntynyt kesän ja alkusyksyn aikana kolme vauvaa, joiden käsissä on epämuodostumia, The Times uutisoi. Gelsenkirchenissä sijaitsevassa Sankt Marienin sairaalassa on syntynyt kaksi vauvaa, joilla molemmilla vasemman käden kämmen ja sormet ovat alikehittyneet. Kolmannella lapsella on ollut samanlaisia kehityshäiriöitä oikeassa kädessä.

– Emme näe etnisiä, kulttuurisia tai sosiaalisia samankaltaisuuksia perheiden välillä. Kaikki ovat paikallisia, sairaalan tiedotteessa kerrottiin.

– Emme ole nähneet tämänkaltaisia epämuodostumia useisiin vuosiin. Useiden ilmaantuminen voi olla vain sattumaa. Epäilyttävää on kuitenkin, että olemme havainneet kolme tapausta lyhyen aikavälin sisällä.

Tilastojen mukaan 1–2 prosentilla vauvoista on jonkinasteisia epämuodostumia. Saksalaisvauvoilla ei ainakaan toistaiseksi ole havaittu muita kehityshäiriöitä.

Sankt Marienin sairaalassa havaitut epämuodostumat kehittyvät yleensä raskauden alkuvaiheessa, 24–36 päivien aikana siitä, kun munasolu on hedelmöittynyt, Deutsche Welle uutisoi sairaalan tiedotetta lainaten. Epämuodostumien syitä tutkitaan.

Sairaalan mukaan raajojen epämuodostumat voivat johtua esimerkiksi raskauden aikaisista tulehduksista tai myrkyistä.

Epämuodostumat nousivat uutisotsikoihin sen jälkeen, kun sairaalassa työskentelevät kätilöt ilmaisivat huolensa saksalaislehti Kölner Expressille. Lehdelle puhui Sonja Liggett-Igelmund, jonka mukaan epämuodostumia voi olla usealla muulla lapsella.

Liggett-Igelmund työskentelee Kölnissä. Hän sai kuulla Gelsenkirchenin tapauksista muilta kätilöiltä ja huolestui, että kyseiset vauvat olivat syntyneet vain muutaman kuukauden sisällä.

– Yksi kätilö kohtaa tämänkaltaisen tapauksen kerran urallaan. Kolme tapausta kolmessa kuukaudessa ei ole normaalia, nainen kertoo CNN:lle.

Sen jälkeen, kun Gelsenkirchenin tapauksista uutisoitiin, Ligget-Igelmund kertoo saaneensa useita yhteydenottoja vanhemmilta ympäri Saksan.

– Kaikilla lapsilla on samoja epämuodostumia. Jopa kollegat ovat kertoneet minulle sellaisista tapauksista, kätilö sanoi Süddeutsche Zeitungille.