Israelin vaalitulos äärimmäisen tasainen, hallitusneuvotteluissa voi olla jälleen edessä pattitilanne

Julkaistu:

Israel
Nationalistipuolueen edustaja ehdottaa koalitiohallitusta Israelissa.
Israelin parlamenttivaaleissa pääministeri Benjamin Netanjahun Likud-puolue ja Benny Gantzin johtama sinivalkoinen vaaliliitto ovat ovensuukyselyiden perusteella liki tasoissa.

Kumpikaan ehdokkaista ei ole myöntänyt vaalitappiota tai julistautunut voittajaksi. Israelin keskusvaalilautakunnan mukaan ääntenlasku voi viedä kevään vaaleja pidemmän ajan.

Molempien kannattajat ovat olleet koolla läpi yön.

Tasainen tulos aiheuttaa vaikeuksia hallitusneuvotteluihin ja jatkaa keväällä syntynyttä poliittista pattitilannetta.

Israelin entinen puolustusministeri Avigdor Lieberman on jo ehtinyt ehdottaa hallituskoalitiota oman nationalistisen Israel Beiteinu -puolueensa, Likudin ja sinivalkoisten välillä.

– Se on ainoa vaihtoehto, Lieberman lausui.

Huhtikuun vaalien jälkeen Israeliin ei saatu luotua hallitusta, kun Lieberman ei suostunut hallitusyhteistyöhön Netanjahun muodostaman koalition kanssa. Liebermanin nationalistisen Israel Beiteinun ehtona oli, että maan asevelvollisuuden olisi koskettava myös ultraortodokseja.

Netanjahu pelkää korruptiosyytteitä

Pääministeri Netanjahulla on paljon pelissä vaaleissa, sillä hänellä on niskassaan korruptiosyytteet. Netanjahun on uskottu haluavan hakea vaalivoiton kautta itselleen rikosoikeudellista immuniteettia.

Netanjahun asema on ollut viime kevääseen saakka vahva, jolloin hän ei onnistunutkaan muodostamaan enemmistöhallitusta vaalien jälkeen.

Vaalivoittoa varmistaakseen hän on pyrkinyt miellyttämään muun muassa äärioikeistolaisia äänestäjiä. Hän on esimerkiksi vannonut liittävänsä Länsirannan Jordanlaakson Israeliin, jos hänet valitaan uudelleen pääministeriksi.