Aivoja syövä ameba tappoi 10-vuotiaan tytön Texasissa

Julkaistu:

Yhdysvallat
Koska amebatartunnat ovat äärimmäisen harvinaisia ja vaikeasti todettavia, noin 75 prosenttia diagnosoidaan vasta potilaan kuoleman jälkeen.
Aivoja syövä ameba tappoi joessa uineen 10-vuotiaan tytön Yhdysvaltojen Texasissa, kertoo NBC News.

Tytön perheen mukaan Lily Mae Avant meni uimaan syyskuun alkupäivinä Brazosjokeen Texasissa. Siellä hänen tarttui naegleria fowleri -niminen ameba. Yksisoluinen otus tunnetaan myös ”aivoja syövänä” amebana.

Noin viikkoa myöhemmin tytöllä nousi kuume.

Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan virnaomaisen CDC:n mukaan aivoja syövän ameban tartunnan oireet ovat yleensä kova päänsärky, kuume, pahoinvointi ja oksentelu. Koska tartunnat ovat äärimmäisen harvinaisia ja vaikeasti todettavia, noin 75 prosenttia diagnosoidaan vasta potilaan kuoleman jälkeen.

NBC:n siteeraaman Texasin osavaltion terveysviranomaisen mukaan kyseinen tartunta johtaa lähes aina kuolemaan. Ameba voi tarttua, kun henkilö saa nenäänsä puhdistamatonta vettä, yleensä uinnin yhteydessä.

Itse ameba on yleinen hoitamattomilla vesialueilla eteläisessä Yhdysvalloissa. Tartunnat ovat kuitenkin todella harvinaista.

– Suurimpana osina vuosista meillä Texasissa on nollasta yhteen tapausta. Koska se on niin harvinaista, emme tiedä miksi muutamat ihmiset tulevat sairaiksi samalla kun miljoonat uimarit eivät, totesi Teksasin terveysviranomaisen tiedottaja Chris Van Deusen NBC:lle.

Viranomaisten mukaan ihmisillä ei ole syytä välttää järviä ja jokia, jossa joku on saanut tartunnan, sillä ameba on joka tapauksessa yleinen, mutta tartunta harvinainen.