Espanja uusien vaalien edessä – kuningas julisti, ettei kenelläkään ole riittävää tukea hallituksen muodostamiseen

Julkaistu: , Päivitetty:

Espanja
Espanjassa pidetään uudet parlamenttivaalit marraskuussa.
Uusiin vaaleihin päädyttiin, koska maan virkaa tekevä pääministeri Pedro Sanchez ei onnistunut saamaan luottamusta muilta puolueilta.

Sanchez kertoi uusista vaaleista tiedotustilaisuudessa sen jälkeen, kun Espanjan kuningas Felipe VI totesi, ettei yhdelläkään ehdokkaalla ole riittävää tukea hallituksen muodostamiseen.

Sanchezin sosialistinen työväenpuolue PSOE voitti huhtikuussa pidetyt vaalit, muttei saanut enemmistöä parlamentin alahuoneeseen. Vaalitulos jätti PSOE:n riippuvaiseksi toisten puolueiden tuesta Espanjan sirpaleisessa parlamentissa.

Sanchez on käynyt tähän päivään asti keskusteluja muiden puolueiden kanssa koalitiohallituksen muodostamiseksi ja asemansa turvaamiseksi. Tulosta ei kuitenkaan syntynyt.

Neljännet vaalit neljässä vuodessa

Jo heinäkuussa Sanchez jäi vaille parlamentin luottamusta ratkaisevassa luottamusäänestyksessä. Hävityn äänestyksen jälkeen Sanchezilla oli kaksi kuukautta aikaa yrittää muodostaa vähemmistö- tai koalitiohallitus. Siinä Sanchez ei kuitenkaan onnistunut, ja espanjalaiset raahataan jälleen vaaliuurnille marraskuun 10. päivä. Kyseessä ovat jo neljännet vaalit neljän vuoden sisällä.

Tuoreiden mielipidemittausten mukaan sosialistit olisivat saamassa jälleen voiton marraskuun vaaleissa, mutta eivät taaskaan enemmistöä parlamentissa.

– Uudet vaalit toisivat jälleen sirpaloituneen parlamentin, ja se tarkoittaisi, että maalla ei todennäköisesti olisi uutta hallitusta ennen vuoden loppua, analyytikko Antonio Barroso arvioi.

Espanjan tilannetta raastavat monet asiat. Katalonian separatistiliike ei ole kadonnut minnekään, ja lisäksi maata piinaavat korkea työttömyys, matalat palkat ja epävarmat työmarkkinat.

Espanja ajautui poliittiseen kriisiin jo vuoden 2015 vaaleissa, kun äärivasemmistolainen Podemos ja keskusta-oikeistolainen Ciudadanos nousivat rikkomaan perinteistä kahden puolueen valtataistoa. Tämän kevään vaaleissa lusikkansa poliittiseen keittoon iski vielä äärioikeistolainen Vox, joka nousi ensimmäistä kertaa parlamenttiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt