Lähteet: Saudi-Arabian iskujen jäljiltä löytynyt risteily­ohjusten ja lennokkien osia

rac

Julkaistu:

Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat aiemmin sanoneet uskovansa, että lennokit ja ohjukset ammuttiin Iranin maaperältä.
Yhdysvaltalaiset tutkivat Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen jäljiltä löytyneitä lennokkien ja risteilyohjusten osia, The New York Times uutisoi. Osien toivotaan paljastavan johtolankoja lennokkien ja ohjusten alkuperästä ja lentoreitistä. Amerikkalaislehden lähteiden mukaan ainakin yksi pääosin kokonainen risteilyohjus on löydetty iskualueelta.

CBS Newsin haastatteleman viranomaislähteen mukaan amerikkalaisryhmä on ollut paikan päällä öljyntuotantolaitoksissa tunnistamassa osia. Löydökset on siirretty lähelle Saudi-Arabian pääkaupunkia Riadia. Lähteen mukaan löydöt auttavat rakentamaan ”erittäin vakuuttavan” jutun Irania vastaan.

Amerikkalaismedian haastattelemat lähteet kertovat, että yhdysvaltalaiset ovat varmoja siitä, että iskut Saudi-Arabiaan toteutettiin Iranista käsin. AFP uutisoi viranomaislähteen pohjalta aiemmin, että Yhdysvallat on tehnyt johtopäätöksen, jonka mukaan isku tehtiin Iranin maaperältä. Lähteen mukaan Yhdysvallat on kerännyt tietoa iskusta esittääkseen todisteita kansainväliselle yhteisölle, erityisesti eurooppalaisille liittolaisilleen.
Muun muassa Reutersin haastattelema viranomainen kertoo Yhdysvaltojen uskovan, että lauantaiset iskut tehtiin Luoteis-Iranista. Kolme viranomaista kertoi, että iskuissa oli mukana lennokkien lisäksi risteilyohjuksia. Tämä viittaisi siihen, että isku oli monimutkaisempi ja hienostuneempi kuin mitä ensiksi ajateltiin.

Iran on kiistänyt osallisuutensa iskuihin. Maan presidentti Hasan Ruhani on sanonut iskujen olleen Jemenin huthikapinallisten itsesuojelua.

Iranin tukemat huthikapinalliset sanoivat viikonloppuna tehneensä lennokki-iskut Abqaiqin öljyntuotantolaitokseen ja Khuraisin öljykentälle. Kapinalliset ovat aiemminkin tehneet iskuja Saudi-Arabiaan. Yhdysvaltalaisviranomaiset sanoivat kuitenkin jo sunnuntaina, etteivät iskut vaikuttaneet siltä, että niitä olisi tehty Saudi-Arabian etelä- tai luoteispuolelta vaan pikemminkin pohjoisesta tai luoteesta.

Öljynhinnat nousivat 20 prosentilla hyökkäysten jälkeen, mutta ovat sittemmin tulleet alas. Raakaöljyn hinta oli kuitenkin vielä tiistaina koholla. Tiistaina Saudi-Arabian energiaministeri sanoi, että öljyvarastot olivat samalla tasolla kuin ennen iskuja.

Saudi-Arabia ja Iran ovat jo pitkään olleet nokikkain, kun molemmat ovat kamppailleet vallasta Lähi-idässä. Jännitteiden taustalla on geopoliittisten kysymysten lisäksi muun muassa öljynvienti, uskonto sekä suhteet Yhdysvaltoihin ja muihin ulkovaltoihin.