Kolmea miestä syytetään lennokkien hankkimisesta Isisille – oikeudenkäynnin keskiössä ”Tanskan vaarallisin terroristi”

Julkaistu:

Basil Hassanin nimi on noussut esille maanantaina alkaneessa oikeudenkäynnissä.
Tanskassa on alkanut oikeudenkäynti, jossa kolmea miestä syytetään lennokkien ja niiden osien ostamisesta terrorijärjestö Isisille. Lisäksi kahta miehistä syytetään kameroiden toimittamisesta terrorijärjestöille. Syyttäjän mukaan kameroita hyödynnettiin syyrialaiseen tukikohtaan tehdyssä iskussa.

Miehet ovat kiistäneet syyllisyytensä, Jyllands Posten kertoo.

Oikeudenkäynnistä voi tulla historiallinen, jos oikeus päätyy toteamaan miehet syyllisiksi, sillä usein terroritoiminnan rahoitukseen liittyvät oikeusjutut ovat romahtaneet todisteiden puutteen takia, Tanskan yleisradioyhtiö kertoo. Lisäksi mielenkiintoisen tapauksesta tekee se, että miehillä epäillään olevan kytkös Tanskan vaarallisimmaksi kuvailtuun terroristiin Basil Hassaniin.

Hassan ei ole oikeudessa läsnä. Hänen olinpaikkansa ei ole tiedossa eikä varmuutta ole siitä, onko mies elossa. Myös toista miestä, jonka epäillään toimineen linkkinä Tanskassa olleiden miesten ja Hassanin välillä, ei oikeudessa nähdä. Mies asuu Turkissa, joka ei luovuta kansalaistaan Tanskaan oikeudenkäyntiä varten.

Vaikka Hassania ei tanskalaisessa tuomioistuimessa nähdä, mies oli tiistaina oikeusjutun keskipisteessä, kun kaksi terrorismin asiantuntijaa todisti Kööpenhaminassa.

Yhdysvaltojen ulkoministeriössä terrorisminvastaista osastoa johtanut Jason Blazakis kuvaili Hassania yhdeksi vaarallisimmista ihmisistä, jotka osasto tunnisti. Blazakisin mukaan hänen osastonsa listasi noin 200 henkilöä ja ryhmää sen vuosikymmenen aikana, jonka hän oli töissä. Hassan nousi esille vuonna 2016.

Tanskan teknillisessä korkeakoulussa kouluttautuneen Hassanin epäiltiin olevan avainasemassa Isisin droneohjelmassa.

– Hän oli monella eri tavalla mukana. Hän oli mukana testauksessa ja droneoperaatioissa Syyriassa, Blazakis kuvaili.

Tanskan suojelupoliisin (PET) työntekijää kuultiin myös oikeudessa suljettujen ovien takana. Tämän jälkeen oikeuden puheenjohtaja kertasi, mitä työntekijä oli sanonut.

Basil Hassanin kerrottiin olleen PET:n kohdehenkilö ja kiinnostus miestä kohtaan kohosi vuosina 2010–2011. Syynä oli miehen ympärilleen haalima verkosto, DR kertoo.

– Vuosien 2013–2015 aikana hänen verkostoonsa kuuluneita ihmisiä meni Isisiin ja Basil Hassan sai sitä kautta kansainvälisiä kontakteja. Ennaltaehkäiseviä keskusteluja käytiin Basil Hassanin kanssa lyhyen aikaa.

Hassanista tuli suurelle yleisölle tunnettu, kun Kööpenhaminan poliisi etsintäkuulutti miehen liittyen kirjailija Lars Hedegaardin murhayritykseen keväällä 2013.
Hassanin uskotaan kuitenkin tämän jälkeen matkustaneen Libanonin kautta Syyriaan Raqqaan, jossa hänestä tuli tärkeä tekijä Isisin lennokkiohjelmassa.

Vuonna 2018 Hassan vangittiin poissaolevana liittyen droneohjelmaan. Koska hän ei ole Tanskassa, ei häntä voida kuitenkaan asettaa syytteeseen. Syyttäjän mukaan mies on ollut merkittävässä roolissa tanskalaisessa terroristiverkostossa.

Hassanin kerrottiin kuolleen vuonna 2017. Viranomaiset eivät ole kuitenkaan vahvistaneet tietoa.

Tanskalaismedian mukaan oikeudenkäynti jatkuu todennäköisesti marraskuuhun asti.